Könyvtárosoknak

A Borsodi Mezőség Kulturális Alapítvány kiadásában – háromszáz példányban, nyolcvan oldalon megjelent a Korkép című kulturális és irodalmi folyóirat első száma. A lapszámbemutatót a magyar kultúra napja alkalmából 2020. január 17-én a mezőkeresztesi Művelődési Házban tartották.

Megnyílt az online jelentkezés A könyvtárosok szerepe a tanulást támogató könyvtári szolgáltatások megvalósításában című blended képzés 2019-es csoportjaiba.

Az Országos Könyvtári Napok első napján ismét találkoztak a megye könyvtárosai. Ezúttal Kazincbarcika látott vendégül minket.

A KönyvtárMozi keretében minden korosztály értékes magyar filmeket nézhet meg a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez (KSZR) csatlakozott települések könyvtáraiban, méghozzá térítésmentesen. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár egyéves programja keretében különböző foglalkozásokat is kapcsolt a vetítésekhez – a hétfői projektzárón kiderült: ettől az olvasási kedv is nőtt.

Végéhez ért az NKA által több mint 2,6 millió forinttal támogatott KönyvtárMozis programsorozat a megyében. A december 11-ei projektzárót bemutató foglalkozások is színesítik. 

Kérj egyedi rajzot kedvenc illusztrátorodtól karácsonyra, és segíts ezáltal a kiskönyvtáraknak! Ez a lényege a Dániel András író-illusztrátor által útjára indított rajzolós-könyves karácsonyi akciónak.

Újranyitották a legendás könyvkiadó, Cserépfalvi Imre (1900–1991) emlékszobáját a szülőháza helyén álló cserépfalui Közösségi Ház és Könyvtárban. A tárlat több oldalról mutatja be kiadói, irodalomszervezői tevékenységét, és fotók, tárgyak segítségével végigkíséri életét.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtáros Műhelye, valamint Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszere a Műhely a gyermekek szolgálatában címmel szakmai napot tart 2017. november 27-én, hétfőn délelőtt 10 órától.

Az Országos Könyvtári Napok hetén túl, de a rendezvénysorozat keretében ismét találkoztak a megye könyvtárosai. Ezúttal Ózd látott vendégül minket.

Életének 65. évében elhunyt Laki-Lukács László helytörténész, népművelő, Szinnyei-díjas könyvtáros. Augusztus 9-én vettünk tőle végső búcsút. Az alábbiakban azzal az interjúval emlékezünk rá, ami a Szinnyei-díj átvétele alkalmából, 2015-ben készült a Könyvtári Mappa számára.

Oldalak