Abaújkéren találkoztak a megye könyvtárosai

2021. Szeptember 27-én rendeztük meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei könyvtárosok 15. találkozóját. Az eseményre tavaly a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársai ezért is tartották fontosnak, hogy idén megvalósuljon a rendezvény. 

Abaújkér aranyosi településrészén egy gyönyörű völgyben rendeztük meg a programot, melyre – ahogy korábban is – ismét a megye számos településéről érkeztek könyvtárosok. A vendégeket Szabó Gábor, a település polgármestere köszöntötte. A házigazda úgy fogalmazott, örül annak, hogy Abaújkér lehet a megyei találkozó helyszíne. A község vezetője hozzátette, bár kicsi a terem, amely fogadta a résztvevőket, de sok jó ember kis helyen is elfér. Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár általános igazgatóhelyettese szólt arról, mennyire fontosnak tartja, hogy a tavalyi pandémiás helyzetet követően idén sikerült megszervezni ezt a programot.

A szakmai előadást az Ózdról a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba „igazolt” könyvtáros, Kovácsné Koreny Ágnes tartotta Dolgozószobától a nappaliig, avagy közkönyvtárak a helyi közösségekért címmel. A budapesti intézmény általános főigazgató-helyettese úgy fogalmazott: továbbra is szükség van könyvtárakra, melynek mindig az adott igényekre kell reagálni. A szakember számos nemzetközi példával érzékeltette, hogyan lehet újszerű ötletekkel hozzájárulni ahhoz, hogy a könyvtárak igazi közösségi találkozóhellyé váljanak. Az előadáson elhangzott az is, hogy az intézmények akkor lesznek igazán sikeresek, ha adekvát választ adnak a kor legfontosabb kihívásaira. Hiába nőtt az elmúlt években a könyvtárlátogatók száma, a kölcsönzések csökkenő tendenciát mutatnak. Sokan valamilyen program, vagy éppen a közösségi élmények, találkozások miatt keresik fel a bibliotékát. Azoknak a könyvtáraknak lesz jövője a XXI. században, melyek közösségvezéreltek, kíváncsiak az olvasók véleményére, felmérik az igényeiket, bevonják őket a közös tervezésbe. Az előadó kiemelte, hogy a kérdőívezésnél sokkal hatékonyabb a személyes beszélgetés, melynek során kialakulhat a bizalom a könyvtáros és az olvasó között. 


Az eseményen több évtizedes munkájuk elismeréseként oklevéllel köszöntöttük Benke Adriennt és Vincze Idát, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint Hodossyné Csőke Beátát és Sándorné Szabó Katalint, a tiszaújvárosi Hamvas Béla Városi Könyvtár munkatársát. Azokról a kollégákról sem feledkeztünk meg, akik nyugállományba vonulnak, így dr. Prokai Margitnak, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatójának, Zágonyiné Szarvas Beatrixnak, az intézmény igazgatóhelyettesének és Zsova Mártának, a területellátási csoport munkatársának, valamint Selmeczi Attilánénak és Kovács Bélánénak, az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtára dolgozóinak is köszönetet mondtunk a pályán eltöltött évekért. Átadtuk a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által alapított Pro Bibliotheca-díjat is, melyet idén Molekné Kőrösi Beatrix, a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár intézményvezetője vehetett át.

A megyei találkozó folytatásaként az aranyosi településrész nevezetességeit, a Simándy József és a Lipp László Emlékházat tekinthették meg a jelenlévők. A szervezők helyi specialitásokkal: ragulevessel és krumplilángossal kedveskedtek, utóbbit házi szilvalekvárral kínálták.  A délután során a találkozóra érkezők felkeresték a felújított abaújkéri könyvtári szolgáltatóhelyet. A nap zárásaként Mézes Gergő méhészetét látogatták meg a könyvtáros találkozó résztvevői Vizsolyban.