Statisztika

A könyvtári statisztikai adatszolgáltatás a jelenleg érvényben lévő 388/2017. (XII. 13.) kormányrendelet alapján minden könyvtár, könyvtári tevékenységet (is) végző intézmény, szervezet, illetve a könyvtári, információs és közösségi helyet fenntartó önkormányzat számára kötelező. Az adatszolgáltatás a 1442 nyilvántartási számú adatlap felhasználásával, kizárólag elektronikus formában történik. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az adatszolgáltatást a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár koordinálja. Az adatlapokat elektronikus formában kell kitölteni az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Kulturális statisztikai rendszer-ében, a KultStat (oszk.hu) felületen tárgyév március 1-ig.

Az adatszolgáltatás statisztikai célra történik. Megtagadása, valótlan adatok közlése, valamint a késedelmes adatszolgáltatás büntető, illetőleg szabálysértési eljárást von maga után! A könyvtári, információs és közösségi szolgáltató helyekre vonatkozó adatok véglegesítését a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár Terület-ellátási csoportja végzi.

Az adatoknak minden esetben a tárgyév december 31-ei állapotot kell tükrözniük, kivéve, ha semmi változás az előző évhez viszonyítva nem történt. Ahol nem áll rendelkezésre mért adat, abba a rovatba becsült adatot kell írni.
Közművelődési intézménnyel integrált formában működő könyvtárról is külön adatszolgáltatást kell nyújtani, függetlenül a közművelődési statisztikai adatszolgáltatástól.

A Könyvtári Intézet honlapján a következő linkre kattintva,  Dokumentumtár | Könyvtári Intézet (oszk.hu)  a könyvtári statisztika adatai és mutatói visszakereshetők vármegyék szerint és településsorosan is.