Hírek a könyvtárakból

Könnyű helyzetben van az ember, ha kérdezik. Csak válaszolnia kell. Kérdések híján jutott az eszembe a reám oly jellemző munkamódszer. Amikor nagyon érdekelt valami, és elvárták tőlem a jó és gyors teljesítményt felsőbb tanulmányaim során vagy a munkahelyemen, úgy viselkedtem, mint a pálma. Mondják ugyanis, hogy „TEHER ALATT NŐ A PÁLMA”.

A Sárospataki járásban található Vissen nincs általános iskola, a gyerekek a közeli Kenézlőre, vagy Sárospatakra járnak. A közösségi élet azonban nem szűnt meg, mert Mészáros Ágnes a helyi könyvtár fiatal, agilis vezetőjeként sokat tesz azért, hogy az itt élők ne maradjanak programok nélkül. Igyekszik változatos elfoglaltságokat szervezni a gyerekeknek, akik kedvelik a kézműves foglalkozásokat, a KönyvtárMozit, de számos más új ötletre is nyitottak, befogadóak. 

Az abaúji kistelepülésen Léhen a könyvtár lelkes vezetője Regdon Lászlóné, aki mindenben segít az ott élőknek. A korábban a szomszédos Kázsmárkon kémiát és matematikát tanító immár 75 éves Éva néni sok mindenre büszke, amit eddig tett a településéért, és szeretné megélni 50 éves könyvtárosi jubileumát.

A homrogdi könyvtár kettős feladatot lát el, hiszen községi, valamint iskolai bibliotékaként is működik. Szoros kapcsolatot ápol a település oktatási intézményeivel és októberben elindította az úgynevezett kreatív kiscsoportos foglalkozásokat is, melyek 2020-ban a veszélyhelyzet ideje alatt szünetelnek, de később a remények szerint újraindulhatnak. 

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a Kiss Kata Zenekarral közösen Borsod-Abaúj-Zemplén Megye településeire tervezett „ablakos koncerteket.” Az együttes 2020. decemberben 15 településen lépett fel óvodák és általános iskolák udvarán. 

A legyesbényei könyvtárban számos fiataloknak szóló programot szerveztek, melyek a veszélyhelyzet miatt most szünetelnek, de a községben már a jövőt is tervezik. A helyi könyvtár vezetője, Lénártné Kiss Zita úgy fogalmaz: szereti, ha a gyerekek, amikor iskola után betérnek a könyvtárba úgy érzik, mintha haza érkeznének. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 53 olyan település van, amelyre könyvtárbuszok közlekednek, de koronavírus-járványhoz kapcsolódóan elrendelt veszélyhelyzet miatt november 11-től ez a szolgáltatás szünetel. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár azonban 2020 adventjén is gondolt az itt élő olvasóira.

 

A kistelepülési könyvtárakban az utóbbi években egyre népszerűbb a  KönyvtárMozi program, mely 5 éve működik szerte az országban, így megyénkben is. A rendezvény kialakításának alapja a 2013 óta működő Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR), mely segítséget nyújt a megvalósulásához. Az esemény a koronavírus-járvány idején szünetel, de a szervezők bíznak abban, hogy a veszélyhelyzet feloldását követően folytatódhat a program.

Ingyenes napközis tábort tartottak Kondón 2020. júliusában és augusztusában. Az általános iskolások számos érdekes programon vehettek részt a szabadban és a könyvtárban egyaránt. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye kistelepülésein szám szerint 54-en látja el a szolgáltatást könyvtárbusz, mely kéthetente látogat el újra egy adott településre. A „Jó kis hely” projekttel együttműködve először az úgynevezett nagy könyvtárbusz is jelen lehetett egy kistelepülési programon. 

Pages