Több mint 60 település regisztrált a KönyvtárMozi programra

A kistelepülési könyvtárakban az utóbbi években egyre népszerűbb a  KönyvtárMozi program, mely 5 éve működik szerte az országban, így megyénkben is. A rendezvény kialakításának alapja a 2013 óta működő Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR), mely segítséget nyújt a megvalósulásához. Az esemény a koronavírus-járvány idején szünetel, de a szervezők bíznak abban, hogy a veszélyhelyzet feloldását követően folytatódhat a program.

Az évek során - állami forrásból finanszírozott - infrastrukturális fejlesztések tették lehetővé a projekt indulását, és akadálytalan működését a szolgáltatóhelyeken. A támogatásból projektorokat, televíziókat és vetítővásznakat vásároltak. A KönyvtárMozi-hálózat az 5500 fő alatti települések könyvtáraiban teszi alapszolgáltatássá a vizuális kultúrához való hozzáférés biztosítását. A cél az, hogy azokon a kistelepüléseken élők is igénybe vehessék a szolgáltatást, ahol nincs mozi, így ők is hozzájuthatnak azokhoz az értékes tartalmakhoz, amelyeket esetleg csak a nagy lélekszámú települések filmklubjainak tagjai érhetnek el.

A szolgáltatás 2015 októbere óta működik, az ország valamennyi megyéjében, a programban regisztrált kistelepüléseken. A konyvtarmozi.hu oldalon található filmkészlet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ), a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum, a Kecskemétfilm Kft., valamint a Dunatáj Alapítvány segítségével vált elérhetővé a KSZR tagkönyvtárak számára a Nemzeti Audiovizuális Archívum pontokon keresztül. A programot az IKSZ koordinálja a megyei könyvtárak közreműködésével.
A szolgáltatás a helyi könyvtárakban valósul meg, kizárólag magyar filmeket, közkincseket és valamennyi korosztály igényeit kiszolgáló, animációs-, játék-, rajz-, dokumentum- és ismeretterjesztő filmek nyilvános vetítését teszi lehetővé, a magyar kultúra értékeit közvetítve. 


Borsod-Abaúj-Zemplén megyében eddig összesen 65 település és egy könyvtárbusz regisztrált a programra, melynek köszönhetően összesen 92 településen valósulhat meg vetítés a megyében. Az elmúlt 4 évben összesen több mint 800 vetítés történt a településeken, amely jelzi, hogy a helyiek igénylik ezt a szolgáltatást, örömmel vesznek részt rajta. A vetített filmek műfaji megoszlásából kitűnik, hogy tavaly a sorozatok voltak a legnépszerűbbek, de a játék- animációs- és dokumentumfilmeket is kedvelték. A településeken a KönyvtárMozi egyben közösségépítő szerepet is betölt, hiszen a vetítéseket sok helyszínen beszélgetés, közönségtalálkozó követi. A programhoz kapcsolódó közösségi események számos helyi ötlettel gazdagodtak, például az Ízőrzők című film vetítését követően közös főzéssel és vacsorával fejezték be a rendezvényt.