Abaújszántó

Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár

3881
Abaújszántó
,
Szent István tér 4.

Szolgáltatások: 
kölcsönzés (könyv), folyóirat-olvasás, -kölcsönzés, könyvtárközi kölcsönzés, kölcsönözhető dokumentum előjegyzése, internethasználat, fénymásolás, szkennelés, nyomtatás, faxküldés, témafigyelés, irodalomkutatás, gyermekfoglalkozások, kiállítások rendezése

Nyitva tartás: 

Hétfő: 08:00–16:00
Kedd: 08:00–16:00
Szerda: 08:00–16:00
Csütörtök: 08:00–16:00 

Szolgáltató könyvtár: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi könyvtár
Ellátó könyvtár:
[Miskolc] - II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár, Miskolc
Beiratozási díj: 
A könyvtár szolgáltatásai ingyenesek, de bizonyos esetekben (pl. fénymásolás, nyomtatás) limitáltak.


Leírás: 

A könyvtár dokumentumállománya 2015-ben 17 449 kötet. Az olvasók rendelkezésére áll 4 számítógép is.

A "könyves" kiállításokon túl évente 2-4 nagyobb, tematikus kiállítást rendeznek, amiket nem csupán a könyvtár használói tekintenek meg.

Havi rendszerességgel tartanak könyvtárhasználati foglalkozást óvodás és iskolás gyermekeknek. Felnőtteknek negyedévente 1-2 alkalommal rendeznek "gyakorlatias" ismeretterjesztő előadást – például a kertészkedés, az ügyintézés, az internet különböző területeiről.

Abaújszántón az 1920-as években minden felekezetnek volt iskolája, s ezek rendelkeztek könyvgyűjteménnyel is. A nagyobb céheknek (pl. a csizmadiáknak) olvasóköre is volt, ahová szívesen jártak az emberek. Az 1960-as évek végén szerény állománnyal nyílt települési könyvtár, majd 1968-ban költözött, ekkor már Nagyközségi Könyvtárként, új helyre.

1991-ben ismét költözött a könyvtár, mert összevonták a művelődési házzal. Az összevont intézmény gondozásában áll a Helytörténeti Gyűjtemény, azonban másik épületben található. A könyvtár 2018-ban csatlakozott a KSZR-hez.