Új év, új évfordulók a magyar irodalomban

Az óévi számadások, hálaadások után, a szilveszteri mulatságok közepette az új esztendő – a magyar irodalomban – Petőfi Sándor tiszteletére rendezett ünnepségekkel kezdődhetne. Persze az idő járása, az év fordulása, és a téli időjárás sem igazán kedvez az éjjeli megemlékezéseknek, pedig jeles évfordulóhoz érkeztünk: 190 éve, 1822. december 31-éről 1823. január 1-jére virradó éjszakán született a magyar irodalom máig legismertebb, legnépszerűbb költője. De a 2013-as esztendő még számtalan jeles évfordulót tartogat. Ezek közül az ünnepeltek Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kötődései miatt is ­kiemelt figyelmet érdemel Gárdonyi Géza, Eötvös József és Ungvárnémeti Tóth László.

A 150 éve született Gárdonyi (akkor még Ziegler) Géza az elemi iskola 3 osztályát Sályban végezte, majd Hejőcsabán, később a Taktaharkány melletti Jajhalomban és Tiszalúcon lakott családjával, közben pedig a sárospataki református kollégiumban tanult. Azért is érdemes újra olvasni regényeit, novelláit, mert az itt szerzett gyermekkori élményei bekerültek műveibe.
A 200 éve született Eötvös József író, politikus egy ideig szintén megyénkben, édesapja sályi birtokán élt. A hagyomány szerint itt írta A karthausi című regényét, amely meghozta számára az irodalmi sikert.
A 225 éve Kistokajban született Ungvárnémeti Tóth László Miskolcon és Sárospatakon is tanult. Talán elfeledtük volna a költőt, ha nem fedezi fel újra – a 100 éve, 1913-ban született – Weöres Sándor. A Psyché című Weöres-mű és az ezt feldolgozó Bódy Gábor-film, a Nárcisz és Psyché tette igazán halhatatlanná Ungvárnémetit is.
A megyei irodalmi barangoláshoz keresse könyvtárunkban a szerzők műveit! Használja a katalógust! „Túravezetőként” ajánljuk Porkoláb Tibor Irodalmi emlékhelyek Abaújban, Borsodban, Gömörben és Zemplénben című könyvét.