Sajtótájékoztató kultúránk kincsei között

Könyvtárunk a miskolciak számára mindig is az egyik legjelentősebb kultúraközvetítő intézmény volt, és most már – 2013. január 1-jétől, amióta Miskolc Megyei Jogú Város fenntartásában működik – szervezetileg is a város kulturális intézményeihez tartozik. Ennek köszönhető, hogy január 17-én, csütörtökön itt tartották a magyar kultúra napja alkalmából szervezett városi programok sajtótájékoztatóját. Dr. Prókai Margit,  a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója köszöntőjében nemcsak az itteni rendezvényekre, hanem az itt őrzött kincsekre, könyvritkaságokra, és a bárki számára elérhető, közel 900 ezer kiadványra is felhívta a figyelmet.

– Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be, ekkor tisztázta le a magyar Himnusz kéziratát, és 1989 óta január 22-én nemcsak nemzeti hitvallásunk születésére emlékezünk, hanem a magyar kultúra napját is ekkor tartjuk – idézte fel bevezetőjében az ünnep történetét Kiss Gábor, Miskolc város alpolgármestere. – Ez a jeles dátum méltó arra, hogy ekkor ünnepeljük nemzetünk kultúráját, éppúgy, mint ahogy ez a könyvtár is méltó arra, hogy itt beszéljünk a miskolci programokról.
Kákóczki András, a polgármesteri hivatal kulturális, idegenforgalmi és városmarketing osztályának vezetője is szólt arról, hogy milyen jelentősége van – és nemcsak ezen a napon – kultúrának, majd a jeles naphoz kapcsolódó programokról szólt. Tájékoztatójában kiemelte a civil kezdeményezésre, helyi vállalkozók által alapított Múzsa-díjat, amelyet az idén Ferencz István Kossuth- és Ybl-díjas építész vehet át a január 18-i színházi gálán, és felhívta a figyelmet a Széchenyi utcai Kölcsey-emléktáblánál január 22-én, kedden délelőtt 10 órakor kezdődő koszorúzási ünnepségre. A részletes programot csatolva közöljük.
Zsiga Marcell alpolgármester még szélesebben értelmezve a kultúrát szólt arról a január 19-én, szombaton délelőtt 9 órától a Avasi Gimnáziumban rendezendő teremlabdarúgó-kupáról, ahol építészekből, zenészekből, színészekből és az önkormányzat tagjaiból verbuválódott csapatok mérkőznek meg egymással.
 

Csatolmányok
AttachmentSize
Microsoft Office document icon kultura_napja_programok_2013.doc28.5 KB