Sajókazai buddhisták a Heti Válaszban

Egyháztáji címmel jelent meg a Heti Válasz 2012. január 12-i számában a Balog Zoltánnal, a társadalmi felzárkóztatásért felelő államtitkárral az új egyházügyi törvény kapcsán készült interjú, és ennek az írásnak lett a felcíme: „Hol az a rengeteg sajókazai buddhista?”.
Köztudott, hogy korábban az állami támogatás elnyerése érdekében több szervezet választotta az egyházi formát, és sorra alakultak az úgynevezett bizniszegyházak is. De az új egyházügyi törvény értelmében a jó ügyet szolgáló sajókazai Dr. Ámbédkar Iskolát fenntartó Dzsaj Bhím közösség sem lehet ott a kiemelt egyházak között. Ezért kérdezte Balog Zoltántól az újságíró, Ablonczy Bálint, hogy mikor járt utoljára Sajókazán, és vajon az új törvény elfogadása után is szívesen fogadnák-e a többszörösen hátrányos helyzetben lévőket oktató-nevelő intézményben. Erre a következőképpen válaszolt az államtitkár.
„A szabad vallásgyakorlás joga elidegeníthetetlen, eddig sem sérült, ezután sem fog. Ezt válasszuk el attól, hogy egy vallási közösség intézményfenntartásra vállalkozik és ezért teljes állami finanszírozásra tart igényt. Ötször tárgyaltam az elmúlt félévben a Dzsaj Bhím közösség és a gimnázium vezetőségével, minden rokonszenvem mellett azért megkérdezem: hol az a rengeteg sajókazai buddhista, akik gyermekeiknek igénylik a vallásos nevelést? Erkölcsileg nem ítélem el a gimnáziumot fenntartókat, hogy miután állításuk szerint a történelmi egyházaknál kosarat kaptak, iskolafenntartásra alapítottak egy saját vallási közösséget. De azért ebben a rendszerben rendet kell tenni. Amúgy pedig a sajókazaiak augusztusig kapják a támogatást, és írásbeli ígéretet tettem a további működés megoldására.”

A lap megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban (is)!