Mozi és meseautók a Szabó Lőrinc Könyvtárban

A 10., ünnepi Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 12. és 22. között az év legjobb filmjeivel, filmtörténeti programokkal, közönségtalálkozókkal, koncertekkel, mozitörténeti totóval várja az érdeklődőket. Csatlakozva a fesztiválhoz – és megemlékezve az 1934-ben Lillafüreden (is) forgatott Meseautó című filmről – játékautó-kiállítást rendez a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtára (Mindszent tér 2.), szeptember 14-én, szombaton délután pedig játékokkal, filmslágerekkel, mesés autókkal és a Meseautóval is kedveskednek a közönségnek. De a filmbarátoknak a fesztiválon kívül is érdemes felkeresniük könyvtárainkat: a filmtörténeti, filmesztétikai szakkönyvek, színészek, rendezők munkásságát bemutató életrajzi kötetek mellett megtalálják itt a – kölcsönözhető – filmfelvételeket is.

A Meseautó elnyűhetetlen – a biztos siker reményében tűzhetik műsorra a televíziós csatornák. Van, aki a kedves mese, van, aki Kabos Gyula humora miatt esküszik a filmre, de a miskolciak és a megyében élők számára azért is kedves, mert Lillafüreden forgatták a film egyes jeleneteit. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban megtalálhatók a Gaál Béla által rendezett 1934-es film felvételei, és az eredeti művet feldolgozó remake, a Kabay Barna-féle 2000-es Meseautó is. (Kár, hogy ebben nem Lillafüredre, hanem Visegrádra utazott a stáb...)
A magyar filmtörténetben korszakjelző lett a Meseautó, ezért került be Nemeskürty István filmtörténeti könyvének címébe is. Tehát aki szeretné megismerni a magyar film virágkorának számító, 1930-tól 1948-ig tartó időszakot, ajánljuk A meseautó utasai című kötetet. A filmben szereplő színészek pályafutása során ugyancsak jelentős állomás volt ez a film, erről is szól Perczel Zita könyve, A Meseautó magányos utasa.
A Szabó Lőrinc Könyvtár filmes játékához, a Memento mozi – interaktív totó sikeres megoldásához hasznos lehet Béres Beáta Memento mozi című könyve. Az idei Cinefest életműdíjasa, a 75 éves Szabó István munkásságának megismeréséhez ajánljuk az Oscar-díjas filmrendező könyvtárainkban is megtalálható alkotásait.