Könyvtár az irodalomban, irodalom a könyvtárban

Mészáros Gabriella Randevú és Árvai János Új határ című novellájáért kapta meg a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár által meghirdetett irodalmi pályázat fődíját, a Kecskeméten élő Hegedűs Béla író által felajánlott két – arany „tollal” és zafír „tintatartóval” ékesített – ezüstgyűrűt.

Az eredményhirdetést a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Borsod Megyei Szervezetének évnyitó összejöveteléhez kapcsolódóan, február 1-jén, szerdán a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár nagytermében tartottuk. Az ünnepségen köszöntőt mondott és a pályázatot értékelte Györgyei Géza író, a Magyar Írószövetség Észak-Magyarországi csoportjának titkára, a pályázat zsűrijének elnöke. A díjakat Venyigéné Makrányi Margit, a megyei könyvtár igazgatója adta át. A két fődíjas pályázat mellett különdíjat kapott Furmann Éva, Singola Edit, Kovács Kinga és Vargáné Jánosházi Éva.

A pályázat díjazottjai jutalmul megkapták a gyűrűt felajánló Hegedűs Béla egy-egy verseskönyvét, a zsűrielnök, Györgyei Géza Pókháló című novelláskötetét, valamint a Kelló (Könyvtárellátó Nonprofit Kft.) támogatásának köszönhetően a Magyar királyok és uralkodók című sorozat II. Rákóczi Ferenc életét és munkásságát bemutató kötetét.
 

A pályaművek