Értékmentés – tanácskozás a megyeházán

A megyei értéktárak munkájáról, a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtéséről rendezett konferenciát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár november 21-én Miskolcon a megyeháza dísztermében. A tanácskozáson Szabolcs-Szatmár-Bereg megye küldöttsége vendégként vett részt.

Riz Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg a konferenciát, és köszöntötte a hatvan résztvevőt. A két megyéből érkezett könyvtári és művelődési szakembereken kívül polgármesterek, az értékgyűjtésben közreműködő szervezetek képviselői, valamint határon túli érdeklődők is megjelentek.
Az első előadó, dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság Értéktár koordinációs megbízottja a veszprémi értékgyűjtés mintaadó programjairól számolt be.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Lakatosné Sira Magdolna és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Riz Gábor a saját, helyi tapasztalataikat, eddigi eredményeiket ismertették.
A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) képviseletében Polyák Albert, valamint az NMI Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájának munkatársai, Brézai Zoltán előadással, Szendrei Andrea a tanácskozás levezetésével működött közre.
A társszervező részéről a könyvtárat dr. Prokai Margit igazgató képviselte, aki a könyvtárak értékmentést támogató szolgálatáról szólt.


 

Csatolmányok
AttachmentSize
PDF icon ertekmentes_segedlet.pdf162.11 KB