Modern kiskönyvtár – az értékőrzés háza

Sárossy Erzsébet tanító nevét veszi fel Szegi megújult könyvtára. A több mint duplájára növekedett „könyvesház” közösségi térré vált – és a közösség összefogásaként jött létre.

Új, az eddiginél több mint kétszer nagyobb alapterületű helyre költözött a Szegiben található könyvtár. Eddig 20 négyzetméteren működtek, mostantól azonban 55 négyzetméteren várja a több mint ezer kötet az olvasókat. Gyermekkuckó, foglalkoztató asztalok és két olvasói számítógép is szolgálja az információszerzést és a közösségi élményt.

A település önkormányzata mintegy 3 millió forintot költött a felújításra: az összeg döntő részét a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyerték, és ezt a teljesen új berendezésre költötték – a helyiség festését, a vizesblokk felújítását pedig saját erőből végezték el.

Ugyanakkor, amint ez a július 21-ei, pénteki átadóünnepségen elhangzott, az itt élők munkájának is köszönhető, hogy kényelmesen le lehet ülni, hogy korszerűen lehet világítani, sőt, számos könyvet is adományoztak a szegiek a megújult könyvtárnak.

Mint Gabura Csaba polgármester az ünnepségen bejelentette, sikeres lett a vidékfejlesztési program keretében benyújtott pályázatuk, így méltó külsőt is kaphat a könyvtár épülete – az egykori iskola. Létre tudják hozni az iskolamúzeumot, aminek szándékát jelenleg néhány fotó és tárgy jelképezi az olvasói térben. A könyvtár eddig otthona sem marad üresen, falusi vendéglátóhelyet alakítanak ki benne.

Dr. Prokai Margit
, a II. Rákóczi Ferenc Megye Hatókörű Városi Könyvtár igazgatója köszöntőjében ehhez csatlakozva hangsúlyozta: amilyen fontos, hogy az olvasnivaló mellett jó programokkal is várják a gyerekeket és felnőtteket, ugyanolyan fontos a helyi értékek megőrzése, bemutatása. Ebben is jó partner a könyvtár, hiszen itt digitalizálhatják a dokumentumokat, információkat kereshetnek, kialakíthatják saját helytörténeti gyűjteményüket.

Hogy Szegiben mindezt fontosnak tartják, azt jól mutatja, hogy a könyvtár felveszi Sárossy Erzsébet nevét, aki az 1925-26-os tanévben vette át első osztályát a szegi iskolában, és 55 éves pedagógusi pályafutása alatt nemzedékek tanítója, nevelője és barátja lett. Sőt, ő hozta létre a település első valódi könyvtárát is.

galéria a könyvtáravatóról »