Krasznokvajda – ahol a könyvtár az első

A Nemzeti Kulturális Alap 2,5 millió forintos pályázati támogatásával megújult Krasznokvajda könyvtára. Mint a március 7-ei avatón elhangzott, mérföldkő ez – többek között azért, mert ez volt az első a felújítások sorában.

A Művelődési Ház felújított épületében található a krasznokvajdai könyvtár – ami mostanra maga is megújult. Az önkormányzat kicseréltette a padlót, kifestette a falakat, az NKA-tól nyert pályázati támogatás segítségével pedig nyugalomba küldték a még a ’60-as éveket idéző polcokat, bútorokat. Ezzel nemcsak hangulatában lett más a könyvtár, de a modern berendezéssel új funkciók is „érkeztek”: kényelmesen lehet olvasgatni, beszélgetni, játszani, internetezni, és hamarosan indulhat a KönyvtárMozi is. A mintegy 100 négyzetméteren ugyanis a több mint 5000 kötet mellett számítógépek, kényelmes üldögélésre alkalmas fotel és kanapé várja a felnőtteket, egy másik térben a gyerekek kaptak önálló birodalmat.

– Mindig külön öröm számomra, ha kistelepülések fejlesztéseit adhatjuk át, mint most az 500 fős Krasznokvajda modern könyvtárát. Ám ahhoz, hogy az itt élők valóban úgy érezzék: jó itt lenni, az is ugyanilyen fontos, hogy az emberi kapcsolatok megmaradjanak és fejlődjenek – mondta avatóbeszédében Demeter Zoltán országgyűlési képviselő. – Hiszem, csak akkor teljes az életünk, ha másokra is tudunk figyelni, ha együtt, közösségben tudunk működni. A felújított könyvtár pedig ebben is segíthet. Egyrészt közösségi térként, ahol lehet beszélgetni is, másrészt a könyvek által, hiszen minden elolvasott regény gazdagítja élettapasztalatunkat – hangsúlyozta.

Ehhez csatlakozva dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója kiemelte: a könyvtárak feladatköre kibővült az elmúlt években, hangsúlyossá vált közösségépítő szerepük. Az azonban változatlan, hogy minden eszközzel az ismeretszerzést és a szórakozást szolgálják, legyen szó könyvről, folyóiratról, számítógépről, játékszőnyegről vagy épp egy rendezvényről.

– Ha egy településen fontos a kultúra, minden lehetőség adott, hogy maguk is előre lépjenek. A kulturális kormányzat a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében, illetve a kulturális normatíva megemelésével is támogatja ezeket a törekvéseket. Mi pedig kollégáimmal örömmel megadunk minden segítséget a pályázatírástól a tervezésen át a végső megvalósításig – emelte ki köszöntőjében.

Ezt megerősítette Tóbis Béla polgármester is, aki kiemelte, sokak összefogásaként születhetett meg ez a korszerű könyvtár. Az átadó mérföldkő a település életében, az első megvalósult pályázatuk, eztán pedig következik az óvoda, az orvosi rendelő megújítása és több más fejlesztés is.