Két év, két könyvtáravató Oszláron

Ünnepélyes átadó keretében vehették birtokba az oszláriak szombaton gyermekkuckóval bővített és technikai eszközökkel gyarapodott könyvtárukat.

Az oszlári középkorosztály még emlékezhet – és mint a megújult könyvtár avatóján kiderült, szívesen emlékszik is – arra, amikor az iskolában működő könyvtár mindig új olvasnivalókkal várta őket. Ám ezt az iskolával együtt bezárták, és azután hosszú évekig, sőt évtizedekig kellett várni, hogy újra legyen legalább egy kölcsönzőhely, aztán könyvtárbuszos ellátás a településen. Az utóbbi években azonban felgyorsultak az események.

– 2016-ban alakítottuk ki a könyvtár helyiségét és indítottuk el a szolgáltatást a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár segítségével. Ennek előterében kiállítóteret szerettünk volna kialakítani, de hamar rájöttünk, milyen jó ötlet, hogy legyen inkább könyvtári gyerekkuckó, amiben akár kiállításokat is rendezhetünk – emlékezett vissza a kibővített könyvtár november 18-ai átadóján Tóth Zoltán polgármester. Így egy évvel a nyitás után máris bővítették a könyvtárat a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) támogatásával.

Dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója ezért is hangsúlyozta köszöntőjében: a kulturális kormányzat megteremti a lehetőséget a fejlesztésekre, az a helyi vezetés érdeme, ha a közösséget helyezve az első helyre él is ezzel a lehetőséggel.
– A megyei könyvtár pedig örömmel vesz részt a kettő közötti kapcsolat létrehozásában, a kistelepülések ellátásában, a fejlesztésekben, megújításokban. A megye 5000 lakosnál kisebb települései közül ebben az évben 318, jövőre 325 lesz tagja a KSZR-nek, alig maradt, aki még nem csatlakozott – emelte ki.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere arra hívta fel az ünneplők figyelmét köszöntőjében: bár nagyon fontos, hogy közösségi térként is szolgálnak a kistelepülési könyvtárak, nem szabad elfeledkezni alapfeladatáról, a könyvek és az olvasás fontosságáról sem. Ő egy, a mintegy 300 fős Oszlárnál is kisebb falu könyvtárának olvasnivalóit falta gyerekkorában, és emlékszik, a könyv után csalódás volt az Egri csillagokból készült film.
– Gazdagabb volt az a világ, amit én felépítettem a regény olvasása közben. Meg kell mutatnunk a mai gyerekeknek, milyen lényegi különbség van a között, ha saját fantáziájával épít, vagy ha csak más elképzeléseit nézi – tette hozzá.

galéria a könyvtárátadóról »

Az ünnepélyes szalagátvágás után az is kiderült, a gyerekek már az átadó előtt kipróbálták a babzsákokat, belenéztek a könyvekbe, így jó esély van arra, hogy később is szívesen olvasgatnak majd új kuckójukban.