Cserépfalvi: örök könyvek, megújult emlékszoba

Újranyitották a legendás könyvkiadó, Cserépfalvi Imre (1900–1991) emlékszobáját a szülőháza helyén álló cserépfalui Közösségi Ház és Könyvtárban. A tárlat több oldalról mutatja be kiadói, irodalomszervezői tevékenységét, és fotók, tárgyak segítségével végigkíséri életét.

A neves könyvkiadó Cserépfaluban született, Abaújszántón tanult, Egerben nevelkedett, Párizsban lett „könyves”, Budapesten alapított kiadót, aminek szellemi kihatása az ország távolabbi csücskeibe is elért – és bükkaljai szülőfaluja nevét viselte egy életen át.

A könyvtárból nyíló emlékszoba először 1998-ban nyílt meg. Az épület és a könyvtár teljes megújulását követően az abból nyíló emlékszobában is új, korszerű tárlat született, aminek ünnepélyes avatóját 2017. november 11-én tartották. A jeles kiadó, irodalomszervező munkássága előtt tisztelegve a megnyitón a Kaláka együttes adott koncertet, Galkó Balázs színművész pedig József Attila, Radnóti Miklós és Szabó Zoltán műveit adta elő.

Az emlékszoba Cserépfalvi Imre életét, a híres könyvkiadó pályafutását idézi meg dokumentumokkal, fotókkal, néhány személyes tárggyal és természetesen általa kiadott, küllemében és tartalmában is egyedi, mértékadó, ma is megkerülhetetlen könyvekkel. Itt csak egy példa: neki köszönhető az 1936-os könyvnapra megjelent Nagyon fáj, a költő által tervezett és tipografizált utolsó József Attila-kötet.

„A Cserépfalvihoz” kötődik Kassák Lajos, Supka Géza, Radnóti Miklós, Szabó Zoltán, Kovács Imre is. Műveiket nem egyszerűen ő adta ki – hanem ő kiadta, akkor is, mikor más kiadók mereven elzárkóztak az elől. Hitvallásának tekinthetjük alábbi gondolatait: „A hit mindig élt bennem, hogy valamit el kell végeznem, valami fontosat, szépet, igazat. Hittem a szellem erejében. – Még mindig hiszek abban, hogy egyszer majd megjelenik egy olyan könyv, ami szebbé, jobbá változtatja a világot.”

A Balog Zoltán miniszter és a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott kiállítás kurátora újra Tokaji Nagy Erzsébet (az OSZK főkönyvtárosa) volt, a grafikai tervezés Juhász Éva és Zeman Zoltán (Eszterházy Károly Egyetem, Vizuális Művészeti Intézet Média és Design Tanszék oktatói) munkája. A tárlat létrehozását Cserépfalu Önkormányzata, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Magyar Írószövetség és a Szépírók Társasága segítette, a megvalósítását a Társulás Cserépfalu Jövőjéért Egyesület koordinálta.