A bükki füvesember a Nők Lapjában

Születésnap jó tanácsokkal címmel Szabó Györggyel készített interjút Schäffer Erzsébet. A Nők Lapja június 13-i számában megjelent írás megkésett születésnapi köszöntő abból az alkalomból, hogy áprilisban töltötte be 90. életévét a tavasszal Magyar Örökség-díjjal is kitüntetett bükki füvesember.
Saját életútjának jelentős eseményei, a nagymamától, a javasasszonytól tanult receptek mellett az egykori Miskolc jeles személyiségéről, Ferenczy Károlyról is megemlékezik Szabó György. „Volt a Fő utcán, Miskolcon egy üzlet: Ferenczi könyv, papír, írószer és zeneműkiadó. Ide tért be velem anyuka vagy apuka, erre már nem emlékszem. De a kérdésre igen: kell-e itt tanuló? Felvettek. Kitanultam a könyvkereskedő szakmát. Nagyon szerettem ott lenni. A kiadó és könyvesbolt tulajdonosa, Ferenczi Károly halk, nagy tudású, emberséges úr volt, tiszteltem. Később tudtam meg, hogy annak a Ferenczi Sándornak volt a testvére, aki Freuddal dolgozott Bécsben. Engem aztán az élet megtanított, hogy helyén legyen az eszem. Ferenczi Károlynak hiába volt két vitézségi érdemrendje is az I. világháborúból, a zsidótörvények lehetetlenné tették az üzletét. Aztán a németek bevonulásával gettóba vitték őket. Anyuka sokszor csomagolt élelmet, a Szinva patak egyik kanyarulatánál be tudtam szökni, bevittem. Iszonyú világ volt, soha nem hegedő sebekkel” – emlékszik vissza Szabó György. Végül egy jó tanács, amit a nagymamájától kapott annak idején a füvesember: „Csak alázattal és szerényen, de keresd a tudást mindig, kisfiam!”
Érdemes elolvasni a Nők Lapjában megjelent interjút.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban
!