Balogh Béni nevét vette fel a közösségi ház és könyvtár

A kibővített, megújult könyvtár átadása egy nagy munka utolsó állomása volt Nekézsenyben, ugyanis ezzel befejeződött a közösségi ház épületének felújítása. Ez alkalomból megtartották a névadót is: ezután Balogh Béni író nevét viseli az intézmény.

A Bükki Hegyháton meghúzódó apró település életében ma is erősen jelen van a kultúra és múltjuk tisztelete. Nemcsak híven ápolják az itteni családi kriptában nyugvó Szeleczky Zita színésznő, vagy az 1922-ben itt született Balogh Béni író, mondagyűjtő, pedagógus és könyvtáros emlékét, de készek mindig új értéket teremteni. Ezek közé tartozik a település első írásos említésének 600. évfordulójára, 2015-ben kiadott helytörténeti monográfia – és ezek közé tartozik a közösségi ház, azon belül a könyvtár megújítása is.

Az alig 800 lelkes településen eddig 56 m2-en működött a könyvtári szolgáltatás. A Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert több mint 2 millió forintos támogatás révén ez a terület most 128 m2-re növekedett, amiben kialakították a gyermekkuckót, valamint a kézműves foglalkoztató sarkot. Az új könyvtári és közösségi térben méltó helyet kaphat Balogh Béni állandó emlékkiállítása is.

Köszöntőjében Uj-Tózsa Csabáné polgármester kiemelte: rögös úton kell járniuk ahhoz, hogy boldoguljon a kistelepülés, de mindig új erőt merítenek abból, ha vissza tudnak nyúlni a gyökerekhez. A tudás és a hagyomány továbbörökítésének fontosságát hangsúlyozta Riz Gábor országgyűlési képviselő is. Mint mondta, az internetgeneráció sem lehet meg az őseinktől örökölt tudás és kultúra nélkül, a pedagógusoknak és könyvtárosoknak pedig kifejezetten nagy felelősségük van mindezek átadásában.

A generációk közötti kapcsolat meghatározó lehet a fiatalok identitásának megőrzésére és ezzel egész életükre, kapcsolódott az előző gondolatokhoz dr. Prokai Margit, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója is.
– Balogh Béni műveiben mindig visszaköszön szülőföldje természeti és kulturális értékeinek gazdagsága. Ezek a legendás történetek újramesélve újabb és újabb nemzedékek számára teszik felismerhetővé, átélhetővé, kézzelfoghatóvá ezeket az értékeket. Ugyanilyen fontos, hogy saját családunk történetét elmeséljük, mert magabiztosabb, sikeresebb lesz az a gyermek, aki erős alapokra építheti életét – mondta.

Balogh Béni élete és az azt bemutató kiállítás jó példa lehet minderre – amire nem is kell más bizonyíték, mint hogy családjának számos tagja részt vett az ünnepségen, amelynek keretében a közösségi ház felvette Balogh Béni nevét. Bemutatták Bánfalvi Lászlóné – Hideg Ágnes: Balogh Béni (1922–2000), Nekézseny szülötte, a magyar rege- és mondavilág írója című könyvét. Ez volt a második alkalom, hogy átadták a Nekézsenyért Díjat, amit ebben az évben posztumusz Balogh Béni kapott, és leánya, Dévényiné Balogh Gyöngyi vett át.

galéria a könyvtáravatóról »