90. Ünnepi Könyvhét – programok a megyében, országos és megyei megnyitó Miskolcon

Nincs másik olyan nagy hagyományú kulturális rendezvény az országban, mint az Ünnepi Könyvhét, hiszen idén júniusban már a 90. szabadtéri könyves találkozót rendezik országszerte. Ebben az évben Miskolcon lesz az országos és a megyei megnyitó is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések könyvheti programja innen letölthető »

A különleges alkalom inspirálta a miskolci programot szervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat, hogy felmutatva és ezáltal támogatva a megye minőségi könyvkiadását meghirdessék a Kötve-fűzve – az Év Könyve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2019 című versenyt. Most először – és ezután minden második, páratlan évben – várják majd a megyei kiadók (cégek, intézmények, önkormányzatok, magánszemélyek), vagy a nyomdai előkészítésben részt vett stúdiók jelentkezését az igényes grafikai-nyomdai kivitelezésű könyvekkel (az előző két év, tehát most 2017–18. termésével). A díjazás, széles nyilvánosság előtti megjelenítés mindenképp elismerés, remélhetőleg inspiráció és talán segítség is folytatáshoz.

Közönségdíj is lesz, így lehet szavazni - a részletek itt olvashatók.

Könyvheti Újság
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kiadásában idén is megjelenik a Könyvheti Újság. Mint minden évben, most is elsősorban az itt élő vagy a könyvhét napjaiban ide látogató írók, költők munkásságát, új könyveit mutatja be a lap, és közli a könyvheti programokat. Foglalkozik a lap a József Attila-díjas Fecske Csaba Mindigpalacsinta című kötetével, Kégl Ildikó második novelláskötetével, a legújabb Spanyolnátha-könyvekkel, a múzeumi kiadványokkal… Mivel ebben az évben lett József Attila-díjas a Sárospatakon élő Finta Éva költő, az ő munkásságáról is olvashatunk a lapban. A könyvtár kiadói tevékenységének köszönhetően Miskolc város ünnepe tiszteletére elkészült a Helyismereti gyűjteményben őrzött képeslapokból összeállított Szívélyes üdvözlettel Lillafüredről című album, így erről is közöl képes könyvajánlót a Könyvheti Újság.

Megyei bemutatkozások
Hagyományt szeretnénk teremteni abból is, hogy amikor Miskolcon tartjuk a megyei megnyitót – tehát minden páratlan évben –, akkor meghívjuk a megye elismerésre méltó amatőr együtteseit, mutassák meg a színpadon képességeiket a miskolci közönségnek is.

A miskolci program innen érhető el »