Nekézseny

Könyvtári Információs és Közösségi Hely

3646
Nekézseny
,
Zrínyi utca 4.

Szolgáltatások: 
kölcsönzés (könyv), folyóirat-olvasás, -kölcsönzés, egyéb adathordozók (DVD, CD, videokazetta) helyben használata, egyéb adathordozók (DVD, CD, videokazetta) kölcsönzése, könyvtárközi kölcsönzés, kölcsönözhető dokumentum előjegyzése, internethasználat, fénymásolás, szkennelés, nyomtatás, témafigyelés, irodalomkutatás, gyermekfoglalkozások

Nyitva tartás: 

Kedd: 16:00–20:00
Csütörtök: 16:00–20:00

Az épület akadálymentes.
Ellátó könyvtár:
[Miskolc] - II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár, Miskolc
Beiratozási díj: 
A könyvtár szolgáltatásai ingyenesek, de bizonyos esetekben (pl. fénymásolás, nyomtatás) limitáltak.


Leírás: 

A könyvtár dokumentumállománya 2019-ben 3300 kötet. Az olvasók rendelkezésére áll 3 számítógép is.

Évente 2 alkalommal tartanak foglalkozásokat a gyerekeknek, a könyvtár a felnőtteknek leginkább a csoportos színházlátogatás lehetőségét biztosítja.

A településen 1982 júliusa óta van könyvtár. 5 éven keresztül működött a mostani polgármesteri hivatal helyén. A 90-es években bezárták, a könyvállományt az új általános iskolában helyezték el. 2006-ban, a mozgókönyvtári feladatellátáshoz csatlakozva indult el újra a könyvtári szolgáltatás a régi iskola felújított helyiségeiben. Azután a KSZR-hez csatlakoztak. A könyvtár épülete régen iskola volt, majd pedagóguslakás, sőt ruhagyár is üzemelt benne.

Nekézseny híres szülötte Balogh Béni író, tiszteletére 2006. szeptember 26-án nyílt meg a könyvtárban a Balogh Béni Irodalmi Emlékhely, ahol könyvei mellett kéziratai, fényképei, személyes tárgyai idézik fel alakját.

2017-ben megújult és kibővült a könyvtár. Az addig 56 m2-en működött a könyvtári szolgáltatás, a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert több mint 2 millió forintos támogatás nak köszönhetően már 128 m2-re növekedett, amiben kialakították a gyermekkuckót, valamint a kézműves foglalkoztató sarkot. Az új könyvtári és közösségi térben méltó helyet kaphat Balogh Béni új, állandó emlékkiállítása is. A 2017. október 13-án megtartott könyvtárátadó egyben névadó ünnepség volt: Balogh Béni nevét vette fel a közösségi ház és könyvtár.

galéria a könyvtáravatóról »

Sajtómegjelenések 2016-2020

2016

Marosréti Ervin: Szeleczky Zita-emlékház In: Észak-Magyarország. - 73. évf. 15. sz. (2016. jan. 19.), 4. p.
Szeleczky Zita szülei nekézsenyi lakosok voltak, a család sírhelye ott található és ott temették el a színművésznőt is. - Szeleczky Zita alkotásait, életművét a Nekézsenyben kialakított emlékházban is felidézhetik a látogatók, amely előzetes időpont-egyeztetés alapján látogatható. - Rövid hír képpel.

Hit és cselekvés In: Szabad föld : a Hazafias Népfront és a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsának hetilapja : független társadalmi és családi hetilap. - 72. évf. 15. sz. (2016. ápr. 8.), 36. p.
Nekézseny 2015-ben ünnepelte levéltári forrásokban való első említésének 600. évfordulóját.

Marosréti Ervin: Felélesztették a szép és kedves hagyományt In: Észak-Magyarország. - 73. évf. 85. sz. (2016. ápr. 12.), 5. p.
Nekézsenyben komoly energiát fordítanak arra, hogy feltárják a falu múltját és megújítsák a meglévő hagyományokat. - Ennek jegyében emlékeztek meg a településen nyugvó Szeleczky Zita születésének századik évfordulójáról, és megünnepelték Nekézseny első ismert, írásos emlékének hatszáz éves jubileumát is. - Ugyancsak tavaly hozták létre a helyi múzeumot, a Hagyományok Házát, valamint két évtizedes csend után ismét szól a Pávakör, amely a citerazenekarral együtt a környéken már számos közösségi programon szerepelt sikeresen.

Bánfalvi Lászlóné: "És emlékezzél meg az egész útról..." : a Nekézsenyi Református Egyházközség és templom története az évfordulók tükrében In: Miskolci keresztény szemle : a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége miskolci csoportjának ökumenikus kulturális folyóirata. - 12. évf. 4. = 48. sz. (2016), p. 94-95.

Székelyné Forintos Judit: Nekézseny : 600 év a Bükki Hegyháton In: Könyvtári mappa : a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei könyvtárosok lapja. - 2. évf. 3. sz. (2016. júl.), 24. p.
Évszázadok a Bükki Hegyháton: fejezetek Nekézseny történetéből, 1415-2015 címmel jelent meg Bánfalvi László kötete 2015- ben, a település első okleveles említésének 600. évfordulóján.

Kojsza Péter: Új parókia Nekézsenyben In: Reformátusok lapja : országos református hetilap : a Magyarországi Református Egyház hetilapja. - Budapest : Ref. Zsinati Iroda Sajtóoszt., 1978. - 60. évf. 41. sz. (2016. okt. 9.), 7. p.

Csirmazné Cservenyák Ilona: Szeleczky Zita színésznő és Balogh Béni szülőfaluja: Nekézseny In: Honismeret : honismereti tájékoztató folyóirat : a Hazafias Népfront folyóirata : a Honismereti Szövetség folyóirata. - 44. évf. 5. sz. (2016), 95. p.

2017

Balogh Béni nevét kapta a nekézsenyi könyvtár In: Észak-Magyarország. - 74. évf. 241. sz. (2017. okt. 14.), 4. p.
A kibővített, megújult könyvtár átadása egy nagy munka utolsó állomása volt Nekézsenyben: ezzel befejeződött a közösségi ház épületének felújítása. - Megtartották a névadót is: ezután Balogh Béni író nevét viseli az intézmény. - Bemutatták Bánfalvi Lászlóné - Hideg Ágnes: Balogh Béni (1922-2000), Nekézseny szülötte, a magyar rege- és mondavilág írója című könyvét. - Most adták át a Nekézsenyért Díjat, amit ebben az évben posztumusz Balogh Béni kapott, és leánya, Dévényiné Balogh Gyöngyi vett át.

Kibővítették és elnevezték a nekézsenyi könyvtárat In: Észak-Magyarország. - 74. évf. 250. sz. (2017. okt. 26.), 4. p.
Balogh Béni nevét vette fel a közösségi ház és könyvtár. - A kibővített, megújult könyvtár átadása egy nagy munka utolsó állomása volt Nekézsenyben, ugyanis ezzel befejeződött a közösségi ház épületének felújítása. - Bemutatták Bánfalvi Lászlóné - Hideg Ágnes: Balogh Béni (1922-2000), Nekézseny szülötte, a magyar rege- és mondavilág írója című könyvét. - Ez volt a második alkalom, hogy átadták a Nekézsenyért Díjat, amit ebben az évben posztumusz Balogh Béni kapott, és leánya, Dévényiné Balogh Gyöngyi vett át.

Marosréti Ervin: Könyv és CD a falu életéből In: Észak-Magyarország. - 74. évf. 301. sz. (2017. dec. 28.), 4. p.
Mostantól egy képeskönyv, valamint egy CD-lemez is megörökíti az összetartó nekézsenyi közösséget. - A kis hegyháti faluban a karácsonyi ünnepek alkalmából látott napvilágot a két kiadvány, amely több célt is szolgál. - Az "Üdvözlet Nekézsenyből, Hegyek, Völgyek Között a Bükki Hegyháton" címet viselő képes album nem kevesebb, mint száz fotót jelenít meg a falu életéből. - A kiadvány 18 helybéli fotós munkáját dicséri, amely vizuális formában igyekszik bemutatni Nekézseny mindennapjait. - A könyvvel párhuzamosan a CD is megjelent, amely a versen, az éneklésen és a zenén keresztül igyekszik összekötni a különböző korosztályokat.

Szakállasné Tóth Júlia: Nagyobb kiskönyvtárak, növekvő KSZR In: Könyvtári mappa : a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei könyvtárosok lapja. - 3. évf. 6. sz. (2017. dec.), 7. p.
Növekszik a KSZR, hiszen újabb hét csatlakozónk van a megyében, így jövőre már 325 településsel dolgozunk együtt. Ugyanakkor a megújuló kistelepülési szolgáltatóhelyek többségének is nő az alapterülete.

Filip Gabriella: Balogh Béni könyve és könyvei In: Könyvtári mappa : a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei könyvtárosok lapja. - 3. évf. 6. sz. (2017. dec.), 24. p.
Nekézseny Község Önkormányzata kiadásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent a Balogh Béni (1922-2000), Nekézseny szülötte, a magyar rege- és mondavilág írója című kötet.

2018

Marosréti Ervin: Tradícióvá vált a borverseny In: Észak-Magyarország. - 75. [!74.] évf. 58. sz. (2018. márc. 10.), 6. p.
Baráti beszélgetés során néhány helyi férfi döntött arról, hogy hagyományteremtő szándékkal elindítják a nekézsenyi borversenyt.

Állami kitüntetést kaptak az ünnepen In: Észak-Magyarország. - 75. évf. 62. sz. (2018. márc. 16.), 3. p.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetéseket adott át kedden a Pesti Vigadóban. - Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adott át: Szabó György gyógynövényszakértőnek, "a bükki füvesembernek." - Ugyancsak március 15-e alkalmából, magas színvonalú munkája, példamutató tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adott át Roszkos Lajosnak is, aki a Mezőcsáti Egressy Béni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatója, a Mezőcsát Népművészeti Egyesület elnöke. - Ugyanebben a magas kitüntetésben részesült Varga Emese, a Nekézsenyi Református Egyházközség nyugalmazott lelkipásztora is. - Színvonalas munkájáért Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Füzi Attila táncművész, a Miskolci Nemzeti Színház-Miskolci Balett magántáncosa. - Elismerésben részesült a Miskolci Nemzeti Színház két további művésze is a nemzeti ünnep alkalmából: Harsányi Attila Jászai Mari-díjat vehetett át, Gáspár Tibor Érdemes művész lett.

Venyigéné Makrányi Margit: "Csak hit van és cselekvés" : értékőrzés, értékteremtés a Bükki Hegyháton In: Könyv, könyvtár, könyvtáros. - Budapest : OSZK. - 27. évf. 4. sz. (2018. április.), p. 47-51.

2019

Marosréti Ervin: Borverseny után, és jön a 48. megméretés In: Észak-Magyarország. - 76. évf. 36. sz. (2019. febr. 12.), 6 p.
Nekézsenyben már kóstoltak és zsűriztek, Ózdon még a borünnep előtt állnak.

Csirmazné Cservenyák Ilona: Hiánypótló mű a Bükki Hegyhát emlékeiről In: Honismeret : honismereti tájékoztató folyóirat : a Hazafias Népfront folyóirata : a Honismereti Szövetség folyóirata. - 47. évf. 1. sz. (2019),120. p.
Ismét egy maradandó könyv jelent meg Nekézseny Község Önkormányzata jóvoltából.

2020

Marosréti Ervin: Újra összegyűltek a nekézsenyi borbarátok In: Észak-Magyarország. - 77. évf. 35. sz. (2020. feb. 11.), 6. p.
A falu egyik üde színfoltja, egyre fontosabb közösségi eseménye a februári borverseny.

Bánfalvi Lászlóné: Nekézsenyi kiadványok 2019-ből In: Szülőföldünk : a megyei honismereti mozgalom közleményei. - Miskolc : Borsod-Abaúj-Zemplén M. Honismereti Biz. - 2020. 38-39. sz. p. 207-208.

Bodnár Mónika: Könyvekről röviden In: Szülőföldünk : a megyei honismereti mozgalom közleményei. - Miskolc : Borsod-Abaúj-Zemplén M. Honismereti Biz. - 2020. 38-39. sz. p. 210-217.

 

Marosréti Ervin: Elkészült a nekézsenyi óvoda In: Észak-Magyarország. - 77. évf. 274. sz. (2020. nov. 23.), 4. p.
A hetvenmilliós fejlesztés időszerű volt a faluban, a költözés közös összefogással valósult meg.

Sajtómegjelenések 2011-2015

2012

Befejeződtek az árvízvédelmi beruházások In: Észak-Magyarország. - 69. [!68.] évf. 233. sz. (2012. okt. 4.), 5. p.
Nekézsenyben a település 210 lakójának élete biztonságosabbá vált.

2014

Szántó István: A kormány borsodi minisztere : interjú Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével In: Észak-Magyarország. - 71. évf. 136. sz. (2014. jún. 13.), . p.
"Ózdon születtem, de Nekézsenyben éltünk, s Diósgyőrben betanított esztergályosként kezdtem." - A lelkészcsaládból származó miniszter beszél életéről.

Marosréti Ervin: Nekézsenyi időutazás Szeleczky Zita korába In: Észak-Magyarország 71. évf. 200. sz. (2014. aug. 28.), 5. p.
A Szeleczky Zita emlékház lassan egy évtizede várja a látogatókat. - Szeleczky Zita szülei nekézsenyi lakosok voltak, a családi sírhely is itt található, ahová a művésznőt is végső nyugalomra helyezték.

2015

Hollós László: Élni míg élünk In: Magyar krónika : közéleti és kulturális havilap. - [2.] évf. 8. sz. (2015. aug.), p. 60-67.
Balog Zoltán miniszter mutatja be gyermek- és ifjúkorának helyszíneit, s a hozzájuk fűződő érzelméről és kötődéséről vall. Gazdagon illusztrált a cikk.

Hideg Ágnes: Könyvről könyvre - Lapról lapra : Bánfalvi László: Évszázadok a Bükki Hegyháton. Fejezetek Nekézseny történetéből, 1415-2015 In: Gömörország : az északi magyar peremvidék fóruma. - 16. évf. 4. sz. (2015. tél), 90. p.

Sajtómegjelenések 2000-2010

2005

Nekézsenyben megnyílt a Szeleczky Zita emlékház In: Ózdi közélet : regionális magazin, Ózd : Kéttó Kulturális Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 3. évf. (2005. jún. 3.) 22. sz. 3. p.

2006

Könyvtárat és irodalmi emlékhelyet avattak Nekézsenyben In: Ózdi közélet : regionális magazin,. - Ózd : Kéttó Kulturális Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., 2002- 4. évf. 38. sz. (2006. szept. 29.), 2. p.
Balogh Béniről elnevezett irodalmi emlékhely.

2007

Venyigéné Makrányi Margit: Balogh Béni Irodalmi Emlékhely az ózdi kistérségben In: Könyvtári levelező/lap. - Budapest : Országos Széchényi Könyvtár. Könyvtártudományi és Módszertani Központ, 1989. - 19. évf. 1. sz. (2007), p. 37-38.
Az emlékhely átadó ünnepségéről.

2008

Kerékgyártó Mihály: Küldjön egy régi fotót! In: Észak-Magyarország. - 64. évf. 303. sz. (2008. dec. 30.), 4. p.
A képet az ózdi Kerékgyártó Mihály készítette Szeleczky Zita színművésznő temetésén Nekézsenyben.

2009

Hit és haza szóvivője : a nemzet kishúgából a magyarság nagyasszony In: Új misszió : katolikus folyóirat / főszerk. Czoborczy Bence. - Miskolc : Új Misszió Alapítvány, 1989- 21. évf. 5. sz. (2009. máj.), 23. p.
Szeleczky Zitáról, aki Nekézsenyben nyugszik. - Kis, fekete-fehér kép a síremlékről.

Gyöngyösi Józsefné: Kirándulás In: Csáti újság : Mezőcsát város havilapja 20. évf. 11. sz. (2009. nov.), 8. p.
Az Országos Nagyi Könyvtári Napok keretében a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár és több borsodi könyvtár ismeretterjesztő kirándulást szervezett Fedezzük fel Borsod-Abaúj-Zemplén megye értékeit címmel. - Az első út Szeleczky Zita "szülőfalujába", Nekézsenybe vezetett.

Gulyás Lászlóné: "Gyermekkorunk legszebb élményei mindig a nekézsenyi nyaralások voltak" : emlékezés Szeleczky Zitára In: Könyvtári levelező/lap. - Budapest : Országos Széchényi Könyvtár. Könyvtártudományi és Módszertani Központ, 1989. - 21. évf. 12. sz. (2009), p. 10-13.
Az Országos Nagyi Könyvtári Napok keretében a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár és több borsodi könyvtár ismeretterjesztő kirándulást szervezett Fedezzük fel Borsod-Abaúj-Zemplén megye értékeit címmel. - Az első út Szeleczky Zita "szülőfalujába", Nekézsenybe vezetett.