Hernádszentandrás

Könyvtári Információs és Közösségi Szolgáltató Hely

3852
Hernádszentandrás
,
Fő út 19.

Szolgáltatások: 
kölcsönzés (könyv), folyóirat-olvasás, -kölcsönzés, könyvtárközi kölcsönzés, internethasználat, fénymásolás, klub(ok) felnőtteknek

Nyitva tartás: 

Kedd: 12:00-16:00

Csütörtök: 12:00-16:00

Ellátó könyvtár:
[Miskolc] - II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, Miskolc
Beiratozási díj: 
A könyvtár szolgáltatásai ingyenesek, de bizonyos esetekben (pl. fénymásolás, nyomtatás) limitáltak.


Leírás: 

A könyvtár dokumentumállománya 2019-ben 3200 kötet. Az olvasók rendelkezésére áll 1 számítógép is.

Minden évben szerveznek egy-egy programot a gyerekeknek és a felnőtteknek is.

A könyvtár az idősek napközi otthonában található.

Sajtómegjelenések 2016-2020

2016

Kavaleczné Hegyi Erika: Már nem csak úgy "termelgetnek", márkát és rendszert építenek In: Észak-Magyarország. - 73. évf. 253. sz. (2016. okt. 27.), 5. p.
A BioSzentandrás programról. - Hernádszentandrást már sokan csak BioSzentandrásként emlegetik, mely nemcsak kiváló minőségű biotermékekkel látja el a környező és távolabbi települések éttermeit és háztartásait, de arra is példát nyújt, hogy lehet a nulláról indulva valami értékeset létrehozni. - Azaz, hogy válhat egy ötletből hosszútávra épülő, fenntartható gazdaság. - A földtől a márkaépítésig. Ez volt a célja Üveges Gábor polgármesternek már 2010-ben is, amikor uniós támogatások és a különféle közmunkaprogramok segítsé- gével elkezdődött a termelés a hernádszentandrási 2,5 hektáros biofarmon.

Horváth Imre: Fejlődést vár a polgármester In: Észak-Magyarország. - 73. évf. 297. sz. (2016. dec. 19.), 7. p.
Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere szerint a következő években véleménye szerint felértékelődik annak a jelentősége, hogy melyik településvezető ismeri fel, milyen fejlesztésekre van szükség, tud együttműködésben, térségben gondolkodni.

2017

Szaniszló Bálint: Három megyénkbeli polgármester az Új Kezdet párt vezetőségében In: Észak-Magyarország. - 74. évf. 67. sz. (2017. márc. 21.), 3. p.
A napokban párttá alakult, jobbközép irányultságú Új Kezdet össznemzeti mozgalommá kíván válni. - Célja kormányzati alternatívát nyújtva a nemzeti minimumot jelentő tizenkét pontjának végrehajtása. - Az Új Kezdet országos vezetőségében három megyénkbeli települési polgármester is helyet kapott. - A párt négy alelnöke közül kettő megyénkbeli, Ambrus Gyöngyi, Kistokaj és dr. Pusztai-Csató Adrienn, Szentistván polgármestere is az alelnöki testület tagja, míg Üveges Gábort, Hernádszentandrás polgármesterét választmányi elnökké választották meg az Új Kezdetnél. - Gémesi György, Gödöllő polgármestere azt is bejelentette, hogy május 8-án Miskolcon az oktatási rendszer megújításáról tartja első szakmai konferenciáját az Új Kezdet.

Kavaleczné Hegyi Erika: Biopalántákért jöttek In: Észak-Magyarország. - 74. évf. 83. sz. (2017. ápr. 8.), 5. p.
Hernádszentandrási, helyesebben bioszentandrási palánták nevelkedhetnek a következő hetekben Piliscsabán, egy szeretetotthon kertéjen, ahol mozgássérült és értelmi sérült emberek termesztenek zöldségeket és gyümölcsöket. - Az Evangélikus Egyház fenntartásában lévő szeretetotthonnal a Greenpeace is együttműködésbe kezdett, és mivel a természetvédelmi és környezetvédelmi szervezet már több éve jó kapcsolatot ápol BioSzentandrással, tegnap elkísérték a szeretetotthon vezetőit a palántavásárlásra.

B. Kovács Gergely: Tégláról téglára, tudatosan : Hernádszentandráson az ökológiai gazdálkodás nyújt kiutat In: Magyar Nemzet. - 80. évf. 87. sz. (2017. ápr. 13.), 1, 5. p.
A településen palántatermesztéssel is foglalkoznak, most éppen a Fébé Evangélikus Szeretetszolgálat piliscsabai otthonának ajándékoztak palántákat.

Ideális közeg volt a kapcsolatépítéshez In: Észak-Magyarország. - 74. évf. 126. sz. (2017. jún. 1.), 5. p.
A "Láthatatlan Kötelék" Alapítvány immár harmadik éve szervezte meg nemrégiben Hernádszentandráson a "Más szemmel" nevű rendezvényt, melynek célja, hogy egy olyan találkozási felületet teremtsen az egészséges és a fogyatékkal élő emberek számára, ahol lehetőségük van arra, hogy megtalálják egymáshoz az utat és természetesebbé váljon a köztük lévő kommunikáció.

Hegyi Erika: A biokertészet szerelmese In: Észak-Magyarország. - 74. évf. 178. sz. (2017. aug. 2.), 4. p.
Beszélgetés Balla Orsolyával, a hernádszentandársi biokertészet vezetőjével.

Kavaleczné Hegyi Erika: Az abaúji szőttesek megmentője In: Észak-Magyarország. - 74. évf. 226. sz. (2017. szept. 27.), 4. p.
Hernádszentandrás Díszpolgára kitüntető címet adományozott a település vezetése a 89 éves Szabó Sándorné Erzsike néninek, népi iparművésznek. - Az adományozás alkalmából ünnepséget rendeztek szombaton a hernádszentandrási református templomban.

Kavaleczné Hegyi Erika: Tehetségek a Hernád mentén In: Észak-Magyarország. - 74. évf. 245. sz. (2017. okt. 19.), 5. p.
A Hernád völgyének legtehetségesebb diákjait keresték az elmúlt hétvégén Hernádszentandráson. - A gyerekek két kategóriában és négy korcsoportban versenyeztek. - Kiderült, kik a legtehetségesebb néptáncosok és kik a legügyesebb mesemondók.

Hegyi Erika: "A településeken ott van a tehetséges utánpótlás" In: Észak-Magyarország. - 74. évf. 297. sz. (2017. dec. 21.), 4. p.
Ebben az évben több fejlesztés is történt Hernádszentandráson. - Tizenegyedik alkalommal rendeztek idén tehetségkutató fesztivált.

2018

Hegyik Erika: A dán nagykövet is felfigyelt rájuk In: Észak-Magyarország. - 75. évf. 21. sz. (2018. jan. 25.), 5. p.
Hernádszentandráson járt az elmúlt héten Kirsten Geelan dán nagykövet, akit a nagykövetség munkatársai is elkísértek a kicsiny, de biofarmjáról nemzetközileg is ismert abaúji településre. - A látogatáson szó volt a BioSzentandrás programról, a haladó szemléletmódról, a magyar falvak lehetőségeiről, a nemzetközi kapcsolatok erősítéséről és természetesen a helyieknek köszönhetően különleges ízeket is kóstolhattak a vendégek.

Hegyi Erika: A virág ehető, a cékla pedig extrabébi In: Észak-Magyarország. - 75. évf. 97. sz. (2018. ápr. 27.), 4. p.
Hernádszentandráson a biofarmon Balla Orsolya kertészetvezető kalauzolta a lap munkatársait.

Újra együtt ünnepel sok-sok Szentandrás In: Észak-Magyarország. - 75. évf. 109. sz. (2018. máj. 12.), 5. p.
Hernádszentandrás ad otthont a XXII. Szentandrások Találkozójának május 11-12-én. - Az ország hat, Szentandrás nevű települése - Békésszentandrás, Jászszentandrás, Rá- baszentandrás, Tornaszentandrás, Nemesszentandrás, valamint Hernádszentandrás - hagyományteremtő céllal 1996-ban szervezte meg először a találkozót Jászszentandráson.

Tajthy Ákos: Szentandrások: nem csak a név közös In: Észak-Magyarország. - 75. évf. 110. sz. (2018. máj. 14.), 3. p.
Leírás:    Huszonkettedik alkalommal rendezték meg hétvégén a Szentandrások Találkozóját, melynek ezúttal Hernádszentandrás adott otthont. - A programot az ország hat települése - Békésszentandrás, Jászszentandrás, Rábaszentandrás, Tornaszentandrás, Nemesszentandrás, valamint Hernádszentandrás - 1996 óta rendezi meg, a programnak minden évben más település ad otthont.

Cseri Péter: Imádom ezt a terhet : Pesti önkéntesek Csabiért, Marciért és a többiekért In:168 óra : közéleti hetilap. - Budapest : Háttér. - 30. évf. 26. sz. (2018. jún. 28.), p. 22-25.
Az elmúlt években Borsod-Abaúj-Zemplén szívében létrejött egy csaknem kétszáz fős közösség. Roma gyerekek és szüleik, valamint önkéntes segítők alkotják a közösséget. Az egész Benkő Fruzsina szociális munkás egyszemélyes kalandjaként indult, mára virágzó és sikeres projekt vált belőle.

Kavaleczné Hegyi Erika: Jubilál a Hernád Fesztivál In: Észak-Magyarország. - 75. évf. 177. sz. (2018. aug. 1.), 4. p.
Augusztus 11-én várja a látogatókat Hernádszentandráson a X. Hernád Fesztivál.

Kavaleczné Hegyi Erika: Ott van bennük a plusz In: Észak-Magyarország. - 75. évf. 239. sz. (2018. okt. 13.), 7. p.
A Hernád- völgyi Fesztivál akár eg-eg tehetséges diák karrierjét is elindíthatja. Ebben az évben is sok-sok kis tehetséget fedezett fel a zsűri Hernádszentandráson.

2019

Kavaleczné Hegyi Erika: Vallják: Minden gyerek egyenlő In: Észak-Magyarország. - 76. évf. 13. sz. (2019. jan. 16.), 6. p.
A Szinvavölgyi Néptáncműhely az InDaHause-nak ajánlotta fel nyereményét. Sőt, meg is duplázta azt.

Doros Judit: "Csakazértis" életben maradnak : Önnfentartó falut faragtak Hernádszentandrásból In: Népszava. - 146. évf.19. sz. (2019. jan. 23.), 1 és 5. p.
Hernádszentandrás a legszegényebb abaúji községek egyike, de kilenc évvel ezelőtt egy ötlet nyomán megalkották saját biokertészetüket, önellátóvé téve ezzel magukat, sőt már piacra is termelnek.

Doros Judit: Oda a híd, kettészakadt egy borsodi kistérség In: Népszava. - 146. évf.30. sz. (2019. febr. 5.), 5. p.
Megroppant egy kis átkelő Pere és Hernádszentandrás között.A felújítás csúszik. Ami nemrég még csak egy ugrás volt, az ma félórás út.

Kavaleczné Hegyi Erika: Fesztivál lesz a Hernád mentén In: Észak-Magyarország. - 76. évf. 177. sz. (2019. aug. 1.), 6. p.
Augusztus 9-én és 10-én rendezik meg a XI. Hernád fesztivált Hernádszentandráson.

Kavaleczné Hegyi Erika: Ház épül, csupa szeretetből In: Észak-Magyarország. - 76. évf. 177. sz. (2019. aug. 1.), 6. p.
Lassan elkészül az InDaHouse önkéntes- és gyermekközpontja Hernádszentandráson.

Kavaleczné Hegyi Erika: Zakatolt a Hernád-völgyi kisvonat In: Észak-Magyarország. - 76. évf. 186. sz. (2019. aug. 12.), 4. p.
Bárki megtapasztalhatta a vidék ízeit, illatait és csodáit, aki ellátogatott a hétvégén a XI. Hernád Fesztiválra.

Kavaleczné Hegyi Erika: Részt vettek a vidék vásárán In: Észak-Magyarország. - 76. évf. 224. sz. (2019. szept. 26.), 6. p.
A Vajdahunyad várában és környékén rendezte meg a Vidéki Hagyományok és Ízek Vásárát a Belügyminisztérium szeptember 20-21-én. Színes, ingyenes programokkal, hagyományőrzéssel, vidéki ízekkel és vásári forgataggal várták a kiállítókat és vendégeket. A vásáron termékeivel ott volt a BioSzentandrás is, ahol Üveges Gábor polgármester és a biofarm csapata.

Kavaleczné Hegyi Erika: BioSzentandrásé lett a fődíj In: Észak-Magyarország. - 76. évf. 226. sz. (2019. szept. 28.), 5. p.
Hernádszentandrás nyerte az E.ON Energy Globe 2019. évi versenyét önkormányzat kategóriában, valamint abszolút nyertesként a fődíjat is a BioSzentandrás projektjének ítélte a zsűri. Az Energy Globe Award a fenntarthatóság és az energiahatékonyság rangos nemzetközi eseménye, amit 1999-es indulása óta ma már 182 országban - köztük Magyarországon - rendeznek meg.

Streit Nóra: Ahol kisüt a nap In: Képmás : családmagazin. - 21. évf. 10. sz. (2019. október), p. 22-25.
Létezik a Hernád völgyében egy alig több mint négyszáz lelkes község Hernádszentandrás.

2020

Kavaleczné Hegyi Erika: Hermina és András In: Észak-Magyarország. - 77. évf. 111. sz. (2020. máj. 13.), 16. p.
Hernádszentandrás lakói szavazással döntötték el a község két gólyájának nevét.

Kavaleczné Hegyi Erika: Bíznak a gólyapár visszatérésében In: Észak-Magyarország. - 77. évf. 130. sz. (2020. jún. 5.), 16. p.
Hernádszentandráson nagyon vigyzának Herminára és Andrásra.

Kavaleczné Hegyi Erika: Ezernyi élménnyel vár a fesztivál In: Észak-Magyarország. - 77. évf. 166. sz. (2020. júl. 17.), 16. p.
Főzés, foci, játék, zene, humor, musical. Senki nem fog unatkozni.

Kavaleczné Hegyi Erika: Vallják, minden gyerek egyenlő In: Észak-Magyarország. - 77. évf. 176. sz. (2020. júl. 29.), 6. p.
Hat tábort szervez ezen a nyáron az InDaHouse Egyesület Abaújban.

Kavaleczné Hegyi Erika: Hittek a sikerükben a helybeliek In: Észak-Magyarország. - 77. évf. 247. sz. (2020. okt. 21.), 1. és 7. p.
Az idén tízéves születésnapját ünneplő BioSzentandrás, azaz Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Gábor szívesen mesélt az Északnak az eddig elvégzett rengeteg munkáról, a nehézségekről és természetesen a sikerekről.

Sajtómegjelenések 2010-2015

2010

Csomag minden héten In: Észak-Magyarország. - 66. évf. 53. sz. (2010. márc. 5.), 6. p.
Többféle akció és alapítvány segíti a hátrányos helyzetű gyerekek egészséges étkezését.

Bizonyítvánnyal az áradás ellen In: Észak-Magyarország. - 66. évf. 132. sz. (2010. máj. 9.), 3. p.
Sólyom László köztársasági elnök hétfői felsőzsolcai látogatása alkalmával kijelentette: a védekezést több helyen a káosz uralta, ezért véleménye szerint a polgármestereket (mint helyi védelmi vezetőket) képzésben kell részesíteni, hogy a hasonló krízishelyzeteket kezelni tudják. - Több polgármester véleménye az ügyről. - Ld. még: Népszabadság, 68. évf. 132/1. sz. (2010. jún. 9.), 4. p. - Népszava, 138. évf. 132. sz. (2010. jún. 9.), 10. p.

Napokig vízben álltak a házak In: Észak-Magyarország. - 66. évf. 127. sz. (2010. jún. 3.), 7. p.
Öt családnak kellett elhagynia otthonát, és úgy néz ki, hogy nem is költözhetnek vissza otthonukba. - a házakat tulajdonképpen nem az árvíz, hanem a belvíz tette tönkre.

Szalóczi Katalin: Négy település még elzárt a megyében In: Észak-Magyarország. - 66. évf. 131. sz. (2010. jún. 8.), 3. p.
Néhány jellemző, megyénket érintő hírügynökségi árvízi adat: több mint 18 ezer 500-an dolgoznak a gátakon; Felsőzsolcán eddig körülbelül 40 vályogház dőlt össze, de nem kizárt, hogy még több is hasonló sorsra jut; a kitelepítettekből 630-an kerültek Miskolcra, a többiek rokonoknál, ismerősöknél húzták meg magukat. - A miskolci Vörösmarty Általános Iskolában 180, a városi sportcsarnokban 400, a Kazinczy Általános Iskolában pedig 83 embert helyeztek el. - Megyénkben hétfőn már csak 4 település volt elzárva: Tornaszentandrás, Tornabarakony, Kiskinizs, Hernádszentandrás.

Megérkezik a segítség: házakat bontanak In: Észak-Magyarország. - 66. évf. 226. sz. (2010. szept. 28.), 4. p.
Október 2-án, szombaton a DHL Global Szállítmányozási Kft. mintegy 80 dolgozója érkezik Hernádszentandrásra, és a helyiekkel karöltve megkezdik a júniusi esőzések következtében kialakult belvíz miatt lakhatatlanná vált 5 ingatlan teljes bontását, tájékoztatta a lapot Üveges Gábor, a település polgármestere.

Hernád-völgyi Tanoda In: Észak-Magyarország. - 66. évf. 259. sz. (2010. nov. 8.), 1. p.
Ünnepélyes keretek között adták át szombaton Hernádszentandráson az Összefogás Hernádszentandrásért Alapítvány által 2010. januárjától működtetett Hernád-völgyi Tanoda szakmai bemutatkozással egybekötött megújult helyszínét. - Az ünnepség keretében a szakmai vezetők ismertették a program célját és a megvalósítás módjait.

Év végére lesz elég fedél In: Észak-Magyarország. - 66. évf. 260. sz. (2010. nov. 9.), 3. p.
A megye árvíz sújtotta településein érdeklődött a lap, hol tart a helyreállítás, lesz-e minden károsult feje felett fedél télre?

Az új vezetőit választotta meg a térségi társulás In: Észak-Magyarország. - 66. évf. 266. sz. (2010. nov. 16.), 5. p.
Október 29-én tartotta alakuló ülését az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa. - Az elnök Bratu László, Encs polgármestere lett, az elnökhelyettes pedig Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere.

Kavaleczné Hegyi Erika: A közösség igazi ereje Hernádszentandráson In: Észak-Magyarország. - 66. évf. 302. sz. (2010. dec. 29.), 5. p.
A falu decemberi programjairól.

2011

Ágoston István: Szendrey László Hernádszentandrás szülötte In:Theologiai szemle : a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának folyóirata,. - Budapest : Kálvin Kiadó 54. évf. 2. sz. (2011), p. 110-112.

Kavaleczné Hegyi Erika: Biogazdálkodásban a jövő? In: Észak-Magyarország. - 67. évf. 61. sz. (2011. márc. 14.), 3. p.
Biogazdálkodáson alapuló oktatási és foglalkoztatási program indult Hernádszentandráson.

Kavaleczné Hegyi Erika: Már vetik a biomagokat In: Észak-Magyarország. - 67. évf. 66. sz. (2011. márc. 21.), 8. p.
A biogazdálkodás jelentheti a kiutat Abaújban?. - Biogazdálkodáson alapuló oktatási és foglalkoztatási program indult Hernádszentandráson.

Az utca színháza: faluról falura...In: Észak-Magyarország. - 67. évf. 69. sz. (2011. márc. 24.), 7. p.
Az Utcaszínházi Alkotóközösség tagjai a hétvége folyamán négy helyszínt kerestek fel a megyében: Abaújdevecser, Hernádszentandrás, Felsőzsolca, és Hernádkércs voltak a körutazás állomásai.

Kavaleczné Hegyi Erika: Felavatták a mintakertet Hernádszentandráson In: Észak-Magyarország. - 67. évf. 124. sz. (2011. máj. 28.), 1. p.
BioMajális keretén belül avatták fel pénteken Hernádszentandráson azt a mintakertet, melyben már kora tavasztól dolgoznak azok a kiválasztottak, akik a BioSzentandrás program keretében elsajátíthatják a biogazdálkodás tudományát.

Kavaleczné Hegyi Erika: A sportban legyőzhetetlen a falu In: Észak-Magyarország. - 67. évf. 135. sz. (2011. jún. 10.), 8. p.
A 467 lelkes Hernádszentandrás május 18-án immár ötödik alkalommal csatlakozott a Kihívás Napja országos rendezvényhez, melyet az elmúlt négy esztendőhöz hasonlóan a 700 fő alatti települések kategóriájában idén is megnyert, és ezzel "Magyarország Legsportosabb Települése" címét 2011-ben is megvédte.

Krug Emília: Faluarc In: 168 óra : közéleti hetilap,. - Budapest : Háttér 23. évf. 24. sz. (2011. jún. 16.), p. 25-27.
A hernádszentandrási mintakertről, melyben már kora tavasztól dolgoznak azok a kiválasztottak, akik a BioSzentandrás program keretében elsajátíthatják a biogazdálkodás tudományát. - A falu polgármesteréről.

Kavaleczné Hegyi Erika: Kiváló ízek, kiváló programok Szentandráson In: Észak-Magyarország. - 67. évf. 207. sz. (2011. szept. 5.), 5. p.
Kiváló nyári időben rendezte meg Hernádszentandrás önkormányzata a III. Hernád Fesztivált augusztus elején.

Hegyi Erika: Se pénz, se gát a Hernád mentén In: Észak-Magyarország. - 67. évf. 212. sz. (2011. szept. 10.), 3. p.
Alig néhány Hernád menti település nyert abból a több milliárdos uniós pályázatból, melyet az árvízvédelmi töltések rekonstrukciójára írtak ki legutóbb. - A szlovák határtól Gesztelyig az összes folyómenti települést jelentős kár érte a tavalyi áradások miatt, a várt támogatás mégsem érkezett meg.

Szlovákiában járt a Szivárvány In: Észak-Magyarország. - 67. évf. 227. sz. (2011. szept. 28.), 7. p.
Tavaly ősszel a Hernádszentandrási Gondozási Központ gondozottjaiból megalakult a Szivárvány Társulat. - Több foglalkozás alkalmával döntöttek úgy, hogy társulatot alakítanak.

Kavaleczné Hegyi Erika: Tehetséges fiatalokat várnak Szentandrásra In: Észak-Magyarország. - 67. évf. 245. sz. (2011. okt. 19.), 7. p.
Ötödik alkalommal rendezték meg Hernádszentandráson a Hernád-völgyi Tehetségkutató Fesztivált október 14-én és 15-én.

Kavaleczné Hegyi Erika: Ezzel mindenki jól jár: biozöldség, a biokonyhában In: Észak-Magyarország. - 67. évf. 245. sz. (2011. okt. 19.), 7. p.
Bio konyhát avattak a közelmúltban Hernádszentandráson. - A konyha érdekessége, hogy azokat a zöldségeket dolgozzák majd fel itt, amelyeket a korábban kialakított biokertben termeltek meg, tájékoztatta a lapot Üveges Gábor, a telepályázatokpülés polgármestere.

Kavaleczné Hegyi Erika: Vidékfejlesztés: csak álom? In: Észak-Magyarország. - 67. évf. 271. sz. (2011. nov. 18.), 4. p.
Összeomlott a Vidékfejlesztési Minisztérium azon informatikai rendszere, melyen az uniós támogatású, Leader Vidékfejlesztési Program legújabb pályázatait lehetett volna beadni, helyesebben feltölteni. - A határidő november 15-e volt, de ezen a napon szinte már lehetetlen volt bármit is elküldeni. - Ezzel kárba veszett a települések sok-sok munkája, és lehet, hogy elszállt a reményük is, hogy pályázati pénzekhez jussanak.

2012

Kavaleczné Hegyi Erika: Nem startolt el januárban a Start In: Észak-Magyarország. - 69. évf. 13. sz. (2012. jan. 16.), 6. p.
Csalódottan vette tudomásul Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Gábor, hogy az ígéretek ellenére az újabb Start Közmunkaprogram nem indulhatott el január 2-án. - A polgármester azt írta a lapak: Hernádszentandrás 2011. november 22-én adta be kidolgozott Start Közmunka pályázatait 4 alprojektre, 65 munkanélküli bevonásának igényével.

N. Szántó Rita: Az alapítvány dolgozik In: Észak-Magyarország. - 69. évf. 31. sz. (2012. febr. 6.), 5. p.
A civil szféra Hernádszentandráson is hozzáteszi a saját erejét a helyi fejlesztésekhez. - Az Összefogás Hernádszentandrásért Alapítvány immár 8 esztendeje működik a településért.

Szőke Andrástól tanul majd Bioszentandrás In: Észak-Magyarország. - 69. évf. 122. sz. (2012. máj. 25.), 5. p.
A Hernádszentandrás Önkormányzata által életre hívott és működtetetett Bioszentandrás programnak új segítője van. - Szőke András színész, stand-up humorista a vidék értékmentésének elkötelezett híve egy Bioszentandrásról készült rádióinterjú után figyelt fel az abaúji község különleges vállalkozására. - Szőke András várhatóan június első hetében érkezik Hernádszentandrásra, ahol közösen állapotfelmérésbe kezdenek, hogy a meglévő értékekre alapozva határozzák meg a továbblépési stratégiát.

Szép sikereket értek el In: Észak-Magyarország. - 69. évf. 127. sz. (2012. jún. 1.), 5. p.
Leírás:    Biogazdálkodásról szóló szakmai konferenciát szervezett Encsen, az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás polgármestereinek, érdeklődőknek Hernádszentandrás Önkormányzata. - A település a Bioszentandrás programgazdája, akik az elmúlt 18 hónapban szép sikereket értek el a biogazdálkodás terén.

Együttműködés Szőke Andrással In: Észak-Magyarország. - 69. évf. 142. sz. (2012. jún. 19.), 4. p.
Együttműködés alakult ki Szőke András színész-filmrendező és Hernádszentandrás Önkormányzata, Üveges Gábor polgármester között, aki a Bioszentandrás program gazdája. - A biocsapat májusban járt Taliándörögdön, júniusban pedig Szőke András töltött egy napot a Hernád-menti településen.

Megújult a Szentandrások Szövetsége In: Észak-Magyarország. - 69. évf. 161. sz. (2012. júl. 11.), 4. p.
Hernádszentandrás adott otthont a XVI. Szentandrások Találkozójának.

Foci, főzés és sok jó zene In: Észak-Magyarország. - 69. évf. 189. sz. (2012. aug. 13.), 5. p.
Fergeteges hangulatú koncertet adott több mint ezer ember előtt Demjén Ferenc és zenekara a IV. Hernád Fesztivál keretében nemrégiben Hernádszentandráson.

Főző Show BioSzentandráson In: Észak-Magyarország. - 69. évf. 222. sz. (2012. szept. 21.), 4. p.
Szőke András és Bede Róbert, a TV Paprika mesterszakácsa főz ma Hernádszentandráson. - Szeptember 21-én 10 órától a szabadtéri Főző Show-t a helyi Tanoda udvarán szervezik, ahová többféle korosztályból érkező csapatok is regisztrálták magukat, mert szeretnék ellesni a mesterpáros fogásait, megismerni Hernádszentandrás és a biozöldségek ízeit.

"Jótékony Összefogás" Hernádszentandráson In: Észak-Magyarország. - 69. évf. 270. sz. (2012. nov. 19.), 7. p.
Első ízben rendezett Jótékonysági Bált a hernádszentandrási székhelyű "Láthatatlan Kötelék" Alapítvány november 10-én. - A bál megrendezésével a szervezők szerették volna felhívni a figyelmet az abaúji térség állattartási szokásainak szükségszerű és sürgető megváltoztatására, az állatvédelem ügyében történő összefogás jelentőségére.

2013

Szentandrás ismét nyert a kategóriájában In: Észak-Magyarország. - 70. évf. 119. sz. (2013. máj. 24.), 10. p.
Kilenc Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település vett részt szerdán az idei Challenge Day-en, a Kihívás Napján. - A megyebeli helyezettek felsorolása.

A gyarapodó BioSzentandrás In: Észak-Magyarország. - 70. évf. 157. sz. (2013. júl. 8.), 5. p.
Megyénk egyik legnagyobb öko gazdasága Hernádszentandráson található. - A bio program nem csak a Hernádmenti település életét változtatta meg, hanem szemléletet is formál.

Életük része lett, ami bio In: Észak-Magyarország. - 70. évf. 163. sz. (2013. júl. 15.), 4. p.
BioSzentandrás Klub ala-kult Hernádszentandráson. - A klubot a BioSzentandrás program kezdeményezésére azok az önkéntesek hozták létre, akik hernádszentandrási gyökerekkel rendelkeznek, szimpatizánsai a biogazdálkodásnak.

Több százan voltak a Hernád Fesztiválon In: Észak-Magyarország. - 70. évf. 190. sz. (2013. aug. 16.), 4. p.
Újra több százan szórakoztak Hernádszentandráson az V. Hernád Fesztiválon augusztus 3-án.

Bemutatkoznak az országnak In: Észak-Magyarország. - 70. évf. 219. sz. (2013. szept. 19.), 4. p.
A község is bekerült az M1 Itthon vagy - Magyarország Szeretlek műsorfolyamba szeptember 28-án. - A délután 3 és 4 óra közötti 20 perces bemutatkozót az M1 Zöld Tea stábja hétfőn és kedden forgatta Hernádszentandráson. - Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere elmondta, hogy a település pályázat útján került be a műsorfolyamba.

Buzafalvi Győző: Az ország legjobbja a hernádszentandrási példa In: Észak-Magyarország. - 70. évf. 241. sz. (2013. okt. 15.), 5. p.
Az Összefogás Hernádszentandrásért Alapítvány átvehette a Magyar Territoria Innovációs Díjat. - Az "Év új nemzedék települése" lett Hernádszentandrás 2013-ban, megnyerte ugyanis október 8-án Hernádszentandrás pályázata a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által kiírt Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program versenyét.

Szalóczi Katalin: "Amióta behozta a biolétet..." In: Észak-Magyarország. - 70. évf. 261. sz. (2013. nov. 9.), 3. p.
2013-ban Hernádszentandrás nyerte a francia nemzetközi innovációs megfigyelő intézet - a helyben élők életminőségét javító, kiemelkedő önkormányzati innovációs kezdeményezéseket elismerő - Európai Territoria Innovációs Díját, BioSzentandrás programjával.

Párizs díjazta BioSzentandrást In: Észak-Magyarország. - 70. évf. 269. sz. (2013. nov. 19.), 3. p.
A napokban vehette át a francia szenátusban a BioSzentandrás projekt gazdájaként Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere a 2013-as Európai Territoria Innovációs Díjat. - Rövid hír képpel. - Ld. még: Új ember, 67.évf. 51. sz. (213. dec. 15), 2. p. - Szabad föld, 70. évf. 2. sz. (2014. jan. 10.), 10.

Buzafalvi Győző: Újabb nagy lépés a bio programban In: Észak-Magyarország. - 70. évf. 281. sz. (2013. dec. 3.), 5. p.
Már nemcsak idényzöldséget vásárolhatnak a BioSzentandrás rajongók a következő esztendőben, hanem a bio alapanyagon alapuló feldolgozott termékeket is. - Mindez annak a pályázati sikernek a következménye, amely során a LEADER forrásnak köszönhetően 12 és fél millió forintot nyert a bio programot az önkormányzattal közösen üzemeltető BioSzentandrás Nonprofit Kft. a BioSzentandrás Feldolgozóüzem létesítésére.

Hogyor Veronika: Jövőteremtő fejlődési utak hátrányos helyzetű falvainkban : agrárjellegű helyi gazdaságfejlesztési programok adaptálhatóságának vizsgálata In: A falu : település-politika, falufejlesztés,építészet : társadalmi és kulturális folyóirat. - Budapest : Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium. Információs Központ, 1985. - 28. évf. (2013. tél), p. 43-53.
Az ország több pontján - hátrányos helyzetű területén - fogtak bele agrárjellegű helyi gazdaságfejlesztési programokba. - Ezek adaptálhatóságát vizsgálja a tanulmány többek között Komlóska és Hernádszentandrás példáján is.

2014

Közösséggyarapítás Hernádszentandráson In: Észak-Magyarország. - 71. évf. 72. sz. (2014. márc. 27.), Abaúj-Zemplén mell. 7. p.
A falu komplex humán szolgáltatásának fejlesztésére 137 milliót forintot költhet az elkövetkező két évben egy TÁMOP-pályázat keretében a hernádszentandrási önkormányzat. - A Hernádszentandrás komplex telep-programjának részeként célul tűzték ki a felnőtt lakosság képzését a foglalkoztatási esélyek növelésre, a gyerekek tanulási lehetőségeinek megteremtését, a tehetséggondozást.

Két üzenete van az ültető napnak In: Észak-Magyarország. - 71. évf. 85. sz. (2014. ápr. 11.), 5. p.
Az utóbbi években bebizonyította Hernádszentandrás, hogy nyitott, befogadó, fejlődő közösség. - Április 11-én a "Kéz a kézben" ültetőnapon a Boldogkőváraljai Fogyatékosok Otthona mellé áll a falu. A biokertben együtt ültetnek az egészséges hernádszentandrási fiatalok és felnőttek az otthonban élő fogyatékos fiatalokkal.

Doros Judit: Mindennapi harc a túlélésért : az önkormányzat mindössze két közmunkás béréhez tudná kigazdálkodni a hozzájárulást In: Népszabadság. - Budapest : Hírlapk. - 72. évf. 108. sz. (2014. máj. 10.), 4. p .
A hátrányos helyzetű abaúji kistelepülések vezetői között "... az hír járja, hogy a közmunkaprogramokat már nem száz, csak kilencven százalékban finanszírozza az állam, tíz százalékot helyben kell előteremteni...".

Palágyi Edit: Bioborsó meg a héja In: Szabad föld : a Hazafias Népfront és a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsának hetilapja : független társadalmi és családi hetilap 70. évf. 25. sz. (2014. jún. 20.), 6-7. p.
Hernádszentandrás település a maga útját járja és keresi a kiutat az élő és élhető valamint fejlődő település létrehozására.

Hegyi Erika. "Nem elég a szegény embereket megsimogatni" In: Észak-Magyarország 71. évf. 205. sz. (2014. szept. 3.), 4. p.
Hernádszentandrás a bizonyíték: a hátrányos helyzetből is lehet előnyt kovácsolni. - Ma Hernádszentandrást inkább ismerik BioSzentandrásként, hiszen a településen immár 2,5 hektáron folyik ökogazdálkodás, 9 fóliasátor alatt termelnek zöldséget egész évben, állandó felvásárlóik vannak, és termékeikre olyan nagy az igény, hogy jövőre újabb hektárokat vonnak be a biogazdálkodásba.

N. Szántó Rita: Bioszentandrás is adott a karácsonyi menübe In: Észak-Magyarország. - 71. évf. 296. sz. (2014. dec. 20.), p. 1., 3.
Közel háromszáz kiló zöldség került Hernádszentandrás biokertészetéből a miskolci Batyu-Téka étterembe pénteken. - A település ezzel szeretne csatlakozni a Szimbiózis Alapítvány Karácsonyi jótettkosár felhívásához. - A program keretében az étterem dolgozói vállalták, hogy karácsonyi menüt varázsolnak azon idős, rászoruló emberek asztalára, akik egyedül töltik az ünnepet.

2015

Kavaleczné Hegyi Erika: Ötszáz alatt reménytelenül... In: Észak-Magyarország. - 72. évf. 34. sz. (2015. febr. 10.), 3. p.
Decemberben a miniszterelnöknek, most pedig a kistelepülések polgármestereinek írt nyílt levelet a hernádszentandrási polgármester. - Üveges Gábor úgy tudja, a kormányzaton belül sincs egyetértés a kistelepülésekkel kapcsolatban. - Mostani nyílt levelének kapcsán elmondta: 25 éve nincs kellőképpen rendezve az 500 fő alatti települések sorsa, ezért az ország több mint ezer kistelepülésének vezetőit szeretné buzdítani közös gondolkodásra, konzultációra, végül egy alternatív megoldás megfogalmazására.

Hegyi Erika: Szentandrás erőt és kedvet ad In: Észak-Magyarország. - 72. évf. 58. sz. (2015. márc. 10.), 3. p.
BioSzentandrásnak már nemzetközi híre van, a Greenpeace is felfigyelt a programra. - Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse méltatja a Hernádszentandráson folyó munkát.

Kavaleczné Hegyi Erika: Már földben a biolevendula In: Észak-Magyarország. - 72. évf. 87. sz. (2015. ápr. 14.), 3. p.
Vidám, fiatalos ültető napot rendeztek az elmúlt héten Hernádszentandráson, vagy ahogy országszerte ismerik a biokertészetéről híres települést, Bio Szentandráson. - Ültető nap nem most volt először, 2011-ben teremtették meg a hagyományát.

Pásztor Magdolna: A kreatív falu : Üveges Gábor a magyar vidékről In: 168 óra : közéleti hetilap / a Magyar Rádió és a HÁTTÉR Kft. ; a Magyar Rádió és a TELEGRÁF Kft. - Budapest : Háttér. - 27. évf. 27. sz. (2015. júl. 2.), p. 20-22.
Hernádszentandrás polgármestere a magyar kistelepülések gondjairól.

Kavaleczné Hegyi Erika: Rendes fizetéseket és élhető, fejlődő vidéket szeretnének In: Észak-Magyarország. - 72. évf. 176. sz. (2015. júl. 29.), 3. p.
Nem lett több a kistelepülések polgármestereinek a fizetése tavaly óta, és a vidékfejlesztés területén sem történt érdemi változás. - Pedig épp megyénkből, a biogazdálkodásáról híres Hernádszentandrásról indult a kezdeményezés a problémák megoldására. - Üveges Gábor, a kistelepülés polgármestere tavaly nyílt levelet fogalmazott meg a miniszterelnöknek címezve. - A levélben vázolta a kistelepülések gondjait, és felvetette, a 2014 októberében érvénybe lépett új szabályozás után az 500 főnél kisebb falvak vezetői közel annyi izetést kapnak, mint a közmunkások. - A polgármester második nyílt levelében a kistelepülések polgármestereit kérte arra, hogy fogjanak össze, és dolgozzanak közösen az élhetőbb vidékért. - Üveges Gábortól megtudtuk, érdemi változás nem történt az általa felvetett problémák terén, de mégsem volt haszontalan a két levél.

BioSzentandrás ízei, értékei In: Észak-Magyarország. - 72. évf. 176. sz. (2015. júl. 29.), 6. p.
A VII. Hernád Fesztivál július 31-én és augusztus 1-jén várja az ízek, a sport, a zene, a hamisítatlan vidék és BioSzentandrás szerelmeseit. - Részletes kedvcsináló.

Hulej Emese: Kis falu nagy történet : Bioszentandrás In: Nők lapja. - Budapest : EKH Kft. - 67. évf. 35. sz. (2015. szept. 2.), p. 26-29.
A cikkben olvasható a helyiek - a polgármester, a nyugdíjas miskolci agrármérnök, a munkavezető - véleménye a "titokról" vagyis a nemzetközi sikerről is, amit munkával és maximális odafigyeléssel a településen elértek.

BioSzentandrás Európa legjobb innovációi közt In: Észak-Magyarország. - 72. évf. 236. sz. (2015. okt. 8.), 7. p.

Szeptember 24-én Milánóban rendezték az Európai Befektetési Bank társadalmi innovációk számára kiírt pályázatának döntőjét. - A 2015. évben Európa számos országából rekord menynyiségű, 350 jelentkezőből BioSzentandrás egyedüli magyarként került be a legjobb 16 közé.

Mintegy 130 térségi diák mutatta meg tudását In: Észak-Magyarország. - 72. évf. 247. sz. (2015. okt. 21.), 5. p.
Hernádszentandrás Község Önkormányzata és az Összefogás Hernádszentandrásért Alapítvány kilencedik alkalommal rendezte meg a Hernád-völgyi Tehetségkutató Fesztivált október 1617-én. - A két nap alatt mintegy 130 térségi diák mutatta meg magát néptánc és a mesemondás kategóriákban.

N. Szántó Rita: "Azt mondták, ez nem sikerülhet..." : interjú Üveges Gáborral, Hernádszentandrás polgármesterével, az innovációs díjat nyert BioSzentandrás-program kitalálójával In: Észak-Magyarország. - 72. évf. 249. sz. (2015. okt. 24.), 4. p.
Szeptember 24-én Milánóban rendezték meg az Európai Befektetési Bank társadalmi innovációk számára kiírt pályázatának döntőjét. - Európa számos országából rekordmennyiségű, összesen 350 jelentkező volt, BioSzentandrás egyedüli magyarként került be a legjobb 16 közé.

Szirmai S. Péter: Gazdag szegények In: Figyelő : gazdaságpolitikai hetilap. - Budapest : Hírlapk. : Figyelő Rt. - 58. évf. 51-52. sz. (2015. dec. 17-2016. jan. 6.), p. 84-85.
A Bioszentandrás program révén európai hírű falufejlesztési modellt hoztak létre, amelynek köszönhetően a falulakói a közös munkában találták meg a jövőt.

Sajtómegjelenések 2005-2009

2009

Ahol sikeresen pályáztak In: Észak-Magyarország. - 65. évf. 107. sz. (2009. máj. 8.), 6. p.

Szülőfaluja díszpolgára lett In: Észak-Magyarország. - 65. évf. 197. sz. (2009. aug. 24.), 5. p.
Posztumusz díszpolgár lett Szendrey László.

Emlékmű In: Észak-Magyarország. - 65. évf. 210. sz. (2009. szept. 8.), 4. p.
Születésének 110. és halálának 50. évfordulóján emlékművet avattak Szendrey László református lelkész, költő író emlékére Hernádszentandráson. - Rövid hír képpel.

Beszélgetős, őszi-téli esték In: Észak-Magyarország. - 65. évf. 222. sz. (2009. szept. 22.), 4. p.
Ősszel újra indul a már hagyományosnak számító Szentandrási Esték, azaz Hernádszentandrás közéleti fórumsorozata.

Sajtómegjelenések 2000-2004

2003

Liszkay László: Címer- és zászlóavatás In: Vasárnapi Észak 6. évf. (2003. aug. 10.) 32. sz. 1. p.
A címer- és zászlóavató ünnepséget a helyi református templomban tartották.