A kistelepülési könyvtárosokat segítette a képzés

Alapfokú könyvtári ismereteket oktató tanfolyamot tartottunk a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban 2024. április 25-én.

Szakmai munkánkban kiemelt hangsúlyt kap a humán erőforrás képzése, továbbképzése. 
A kistelepüléseken dolgozó munkatársak információellátása és az elvárható minőségű szolgáltatás biztosítása érdekében 2017 óta szervezünk továbbképzéseket. Kezdetben két nap alatt tekintettük át a könyvtári munka folyamatait, kiemelve a gyakorlati tudnivalókat. Mivel legtöbben főállás mellett látják el a könyvtárosi teendőket, 2023-tól egynapos képzésen adják át a legfontosabb ismereteket a területellátási osztály referensei. 


2024. április 25-én 22 résztvevővel osztottuk meg a szolgáltatóhelyen dolgozó munkatárs feladataival kapcsolatos tudnivalókat. Kitértünk az állományvédelem és a raktári rend biztosításának kérdéseire. Megismerkedtek és a gyakorlatban is kipróbálták a hagyományos- és gépi kölcsönzést, és a könyvtári (közös) katalógusokban való keresést.
Áttekintették a rendezvények szervezésével és dokumentálásával kapcsolatos feladatokat. Ötleteket kaptak közösségfejlesztéshez, közösségépítéshez. Bemutattuk a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer prémium szolgáltatását, a KönyvtárMozit. A napot tapasztalatcsere és a helyi gyakorlatok megosztása zárta. 

A pozitív visszajelzések alapján hisszük, hogy képzésünk elérte célját, és a szolgáltatóhelyeken dolgozó, könyvtári képzettséggel nem rendelkező munkatársak megszerezték azokat az alapvető ismereteket, melyek munkavégzésük során nélkülözhetetlenek.