Könyvtárosok tapasztalatcseréje Regécen

Ebben az évben a Zemplénben található Regécen gyűltek össze Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye könyvtárosai. A hagyományos programra immár 17. alkalommal került sor. 

Az eseményre a vármegye minden részéből érkeztek szakemberek a legkisebb településektől kezdve a legnagyobbakig. A résztvevőket Regéc polgármestere, Bakos Ferenc köszöntötte, aki kiemelte: helyi értékeik – elsősorban a vár – bemutatása a község életében lényeges feladat. A településvezető hangsúlyozta: a könyvtár nagyban segíti a település életét, amely fontos számukra. Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója arról beszélt, hogy olyan helyszínekre viszik a vármegyei találkozókat, ahol történelmi és kulturális örökséggel ismerkedhetnek meg a kollégák. Az intézményvezető szerint ez a nap lehetőséget ad a tapasztalatcserére. 


A szakmai program során Brindzik András tréner tartott Kiégés helyett, önismeret és megújulás címmel foglalkozást. A jó hangulatú tréning során hasznos információkkal gazdagodtak a könyvtárosok. Elhangzott az is, hogy nem megérteni kell a másikat, hanem kapcsolódni hozzá. A kiégés jeleit fel kell ismerni, és ki kell mondani, ez az első lépés a probléma megoldását illetően. 

Ezt követően a nyugállományba vonult könyvtárosokat köszöntötték. Bardóczyné Konderák Valéria, Birinyi Jánosné, Farkas Dávidné, Fábián Ágnes, Grúz Attila, Kovács Csabáné, Tengely Katalin munkáját köszönték meg egy-egy szál virággal. A jelenlévők között volt Regdon Lászlóné is, aki Léhen 50 éve dolgozik könyvtárosként, az ő munkájáért is köszönet, valamint Bencs Klára jóvoltából egy könyvből készült virág dukált. A rendezvény fénypontjaként adták át a Pro Bibliotheca-díjat, melyet idén a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár igazgatója, Nagyné Szentesi Mónika vehetett át, aki 15 éve vezeti az intézményt. A délután során a rossz idő sem szegte a könyvtárosok kedvét, hiszen Bakos Ferenc polgármester idegenvezetésével a település ékességét, a regéci várat tekintették meg.