Megújult környezetben várják a tiszapalkonyai olvasókat

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából már 76 kistelepülési intézmény felújítása valósulhatott meg az elmúlt 8 évben. Idén a tiszapalkonyai könyvtár újult meg, melyet szeptember végén vehettek birtokba az olvasók. Az átadási ünnepséget 2021. szeptember 29-én tartották. 

A Tisza-parti településen már korábban megfogalmazódott az igény, hogy a helyi bibliotékát felújítsák. A tiszapalkonyaiak szeretik könyvtárukat, szomjazzák az olvasnivalókat, lelkes könyvtárhasználók. Az önkormányzat felújíttatta az iskola szomszédságában álló épületet és – lehetőségeihez mérten – könyvespolcokat is vásárolt. Mivel a település csatlakozott a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez (KSZR), a költségvetési törvény által garantált keretösszegből teljes egészében megújulhatott a könyvtár bútorzata, a belső környezetet is sikerült sokkal otthonosabbá, komfortosabbá varázsolni. A könyvtári állomány elrendezésében és a 21. század igényeinek megfelelő közösségi tér kialakításában a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársai nyújtottak segítő kezet a helyi könyvtárosnak. 


Az ünnepélyes átadón Kalapos Bertalan, a község polgármestere számolt be arról, hogy a könyvtár energetikai rekonstrukciójára, külső-belső felújítására is sor került. A település első embere úgy fogalmazott: nagyon fontos számukra, hogy a könyvtár mellett az általános iskola tornaterme, valamint a közösségi tér is megújult, melyhez a Magyar Falu Program csaknem 15 millió forintos támogatása járult hozzá.


Dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: fontosak ezek a fejlesztések a falvak életében. A tervek között szerepel a művelődési ház felújítása is, mely a településen zajló kulturális eseményeknek megfelelő helyszíne lenne.
Juhász András, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár területi referense kiemelte az önkormányzattal létrejött sikeres együttműködés fontosságát, melynek során a település vállalta a külső-belső tér megújítását, mely lehetővé tette a teljes belső átalakítást. A könyvtár az új arculat megtervezésén, az eszközök beszerzésén túl szakmai segítséget is nyújtott. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt 8 évben a mostanival együtt összesen 76 kistelepülési könyvtár korszerűsítése valósult meg. 


Az ünnepségen Szekeres Erzsébet, Magyar Örökség-díjas textil- és képzőművész grafikáját vehette át a község polgármestere. Az alkotást Fésűs Éva Aranypofácska című meséjéhez készítette. A művész a kötet illusztrációit a könyvtárnak azzal a szándékkal adta át, hogy minden felújított kistelepülési szolgáltató hely kapjon 1-1 darabot munkáiból. 


A programot a helyi Széchenyi István Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora és a Kiss Kata Zenekar koncertje tette emlékezetessé. Az ünnepség zárásaként Feketéné Szóráth Edina református lelkipásztor és Barta Csaba római katolikus plébános áldotta meg a felújított épületeket, melyeket ezt követően birtokba vehettek a helyiek.