Megújult a körömi könyvtár

Köröm volt a helyszíne az év utolsó könyvtárátadó ünnepségének december 17-én. A intézményünk jóvoltából így már 77 kistelepülési szolgáltatóhely felújítása valósulhatott meg az elmúlt 8 évben. 

A településen már korábban megfogalmazódott az igény, hogy méltó helye legyen a könyvtárnak. Az ünnepélyes átadón Tóth Tibor, a község polgármestere elmondta, hogy a kultúra ápolása milyen fontos számukra, ezért törekedtek arra, hogy a könyvtárnak megfelelő helyet találjanak Az önkormányzat egy 200 éves épületet vásárolt meg, itt rendezték be a kor követelményeinek megfelelő kis könyvtárat. Fontos a fiatalok tanítása, hiszen nem mindegy, hogy milyen közös jövőt építünk – zárta beszédét a település vezetője.  

 

A könyvtár fejlesztése segíti az itt élőket abban, hogy megfelelő információkhoz jussanak, mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. A politikus kiemelte: a mostani fejlesztés után a helyi általános iskola felújítása is megvalósul.

Csoma-Simon Mária, intézményünk megbízott igazgatója arról szólt, hogy 331 településen vannak jelen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A mostani felújítás a Nemzeti Kulturális Alap 3.486.378 Ft-os nyertes pályázatának köszönhetően valósulhatott meg. Szakmai segítséget is nyújtottunk a helyieknek az arculati terv elkészítésében, valamint a könyvtári rend kialakításában.

Az ünnepségen Szekeres Erzsébet, Magyar Örökség-díjas textil- és képzőművész Fésűs Éva Csupafül című meséjéhez készített grafikáját vehette át a község polgármestere. A művész az illusztrációkat a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak azzal a szándékkal adta át, hogy minden felújított kistelepülési szolgáltatóhely kapjon 1-1 darabot munkáiból.

A programot a Körömi Antall József Napközi Otthonos Óvoda gyerekeinek, valamint a II. Szent János Pál Katolikus Általános Iskola diákjainak műsora színesítette.