Rendhagyó foglalkozások az Edelényi járásban

Borsod-Abaúj-Zemplén megye kistelepülésein szám szerint 54-en látja el a szolgáltatást könyvtárbusz, mely kéthetente látogat el újra egy adott településre. A „Jó kis hely” projekttel együttműködve először az úgynevezett nagy könyvtárbusz is jelen lehetett egy kistelepülési programon. 

Ládbesenyőben az elhalasztott gyermeknapot pótolták be, és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár különleges járműve azzal a nem titkolt szándékkal ment el a helyszínre, hogy népszerűsítse a könyvtárbuszt. Az Edelény környéki községet minden második héten, csütörtökön délután fél kettő és három óra között keresi fel az említett busz, ám most kivételesen szombaton is ott volt az intézmény munkatársaival együtt. Az esemény szervezője a „Jó kis hely” projekt folyamatosan igyekszik a könyv, az olvasás szeretetére rávezetni a fiatalságot, hiszen a kultúra közvetítése a könyv által, számtalan fejlesztést rejt magában.

A könyvtárral való közös munka még gyermekcipőben jár ugyan, de a könyvtári dolgozók hozzáértése, együttműködésre való nyitottsága folytán mégis sikerült rövid idő alatt, több közös programot, tevékenységet is megvalósítani. A könyvtár korábban a projekt által szervezett napközis táborba is meghívást kapott, hogy tevékenységével színesebbé tegye a programokat, ami el is érte célját. Első lépésként a Jó kis helyre járó gyerekekkel csoportosan látogatták meg a buszt és fedezték fel az ott dolgozó szakemberekkel az ebben rejlő lehetőségeket. Ez a közös program eredményezett is néhány beiratkozást, kötelező olvasmányhoz való könnyebb hozzáférést. A településen élő gyerekek ugyanis így jobban megismerhették azokat a felnőtteket, akikkel találkozhatnak akár a könyvtárbuszon is. A legutóbbi augusztusi közös programon a könyvtár munkatársait a fiatalok már ismerősként köszöntötték, amit igazán jó érzés volt látni, megélni. A mostani rendezvényen gyermekek sugárzó arccal vettek részt a különböző kézműves foglalkozásokon, melyek közül az arcfestés volt a legnépszerűbb. A kicsik hűtőmágnest, legyezőt, karkötőt készítettek a legkülönbözőbb anyagokból. Voltak persze olyanok is, akik kíváncsian nézték meg milyen is ez a számukra kuriózumnak számító jármű.

A könyvek mellett persze csábító volt a számítógép és a világhálón történő böngészés is, amelyet szintén sokan kipróbálhattak ezen a szombat délelőttön. A program résztvevőit ugrálóvár, bohóc, énekes gyermekműsor, trambulin és egyéb érdekességek várták. Ládbesenyő életében a könyvtárbusz nagyon fontos helyszíne a művelődésnek, és minderre nyitottak is a fiatalok. A projektvezető Lenárt Anita reméli, hogy az együttműködés tovább folytatódhat, hiszen a közös munka révén segíthetik a településen élőket, dolgozhatnak a közös célok eléréséért. A könyvtárbusz legközelebb szeptemberben 12-én és 26-án az Edelényi járás másik településére, Abodra látogat el.