KulTÚRA borsodi tájakon 2. és a 3 nyertes

A KulTÚRA borsodi tájakon című játékunk 2. fordulóján 117 olvasónk vett részt, közülük 73 pályázó minden kérdésre helyesen válaszolt. Gratulálunk minden játékosnakSorsolással döntöttük el, kik a szerencsés nyertesek. A megfejtéseket ITT is megnézhetik.

A sorsoláson könyvjutalmat nyert:
Jadlóczki Rita
Tamás Boglárka
Varga Kamilla

Hamarosan ismét útnak indulunk a megyében, a borsodi, abaúji, zempléni tájakon. A 3. forduló feladatait keressék a bazkonyvtar.hu oldalon.
Jó kalandozást kívánunk!

KulTÚRA borsodi tájakon 2.
Kérdések és válaszok

1. Lakói a Sajón révészkedtek. A községet kompjárat köti össze azzal a településsel, ahol IV. Béla seregei súlyos vereséget szenvedtek. Művelődési háza a nagyságos fejedelem nevét viseli. Hol járunk?
Köröm

2. A csodarabbit messze földön ismerték és tisztelték, csodálatos tetteit legendák őrzik. Egykori lakhelyén alakították ki a Reb Steiner Saje-emlékházat, mely zarándokhely lett. Hol található az épület?
Bodrogkeresztúr

3. A projekt 2009-ben indult Pásztor Eszter vezetésével. Roma festőművészeket kértek fel arra, hogy fessenek képeket (secco-kat) a házak falára, melynek köszönhetően létrejött egy, a világon egyedülálló szabadtéri kiállítás. Melyik községet nevezik „freskófalunak”.
Bódvalenke

4. Hol található Szeleczky Zita sírhelye és a tiszteletére létrehozott emlékház?
Nekézseny

5. Hol született Mohás Lívia pszichológus?
Bogács

6. A kastélyt 1929-ben Munk György építtette, akinek a környéken számos birtoka volt. Korábban iskolaként is működött, ma a könyvtár is itt található. Az átalakítások ellenére a kastély fakazettás mennyezete megmaradt, az épület bejárata előtt a korábbihoz hasonló szökőkutat építettek.
Munk-kastély – Hernádnémeti

7. Hány éves a Viss – Törökéren található gőzhajtású szivattyútelep?
124 éves (1896)

8. Mely településen volt lelkész Tompa Mihály 1849 és 1852 között? Itt született Az én lakásom című verse, amelyben részletesen ismerteti új környezetét.
Kelemér

9. Hol található a Szent Erzsébet nevét viselő római katolikus templom, melynek szinte valamennyi festményét Feszty Árpád leánya, Feszty Masa készítette. 1975. november 11-én költözött a plébániára az akkori lelkész, Nagy János meghívására. A településen eltöltött három és fél év alatt festett két nagy oltárképet, három betlehemi képet és számos portrét.
Domaháza

10. Középkori nevén Zárd vára egykoron egy szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár volt. Tekintélyes romjai a község északra, a Ménes-völgy fölötti 460 méteres sziklás hegycsúcson állnak. A feltehetőleg a 13. században épült vár a Kassára vezető Bódva-völgyi utat őrizte. Melyik település határában járunk?
Szögliget