Ajándékként tekintenek a megújult könyvtárra

Többféle támogatás és sok-sok ember munkájának eredményeképpen megújult a kisgyőri könyvtár.

Új polcok, barátságos-pakolós gyermekkuckó, kisközösségeknek elegendő tér, egy hatalmas televízió – ez fogadja a belépőt a megújult kisgyőri könyvtárban. És néhány érték a múltból, aminek létét fontosnak tartják felmutatni: népművészeti munkák, régészeti leletek, klasszikus szerzők művészi igényű portréi… Mindez azt is jelzi: itt a megújulás egy folyamat része, amelyben a kisgyőriek mindig előre néznek, de nem engedik meglazulni gyökereiket.

A könyvtár június 5-i, szerdai avatóján Kékedi László polgármester azt mondta: egy kistelepülésnek fenntartani egy akkora faluházat, mint a kisgyőri, igazi kihívás – de ők szeretik a kihívásokat. Nem úgy gondolnak erre, mint a sportban szokás, nem számolnak győzelemmel, az eredmény a fontos.

– Az évek alatt nagyon sok tartalmi és anyagi segítséget kaptunk a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtártól. Ennek az évnek pedig különösen szép volt az ajándéka, amikor csak benéztünk, láthattuk, hogy a könyvtárunkért szorgoskodnak az emberek – mondta.

Az önkormányzat a festést-mázolást végezte el a könyvtári helyiségekben, a berendezés megújítását a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert 3 millió forint tette lehetővé, az egyéb fejlesztéseket, például a különböző foglalkozásokhoz használni kívánt televíziót pedig a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer biztosította.

– Jó egy ilyen gyönyörű faluban élni, de hogy tartalmas is legyen, ahhoz kell a kultúra. A könyvtárban megtalálunk minden értéket a múltunkból, és hogy a mai fiataloknak legyen jövőjük, meg kell tanulniuk jól olvasni, jól érteni, jól tanulni – emelte ki avatóbeszédében dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

A könyvtár megújításával egy újabb közösségi térrel is gazdagodott a település, ahol közismerten erősek a közösségek. Az avató alkalmából ízelítőt is adtak tudásukból Grúz Atilla alpolgármester, egyben a faluház és a könyvtár vezetője által összeállított műsorban. Kiderült, nemcsak benépesítik, de lassan már ki is növik a színpadot – így igazán van kinek és miért elvégezni az intézmény energetikai felújítását, ami a jövő év nagy feladata lesz.