Találkoztunk a „csodák városában”

Sátoraljaújhely adott otthont az idei, immár 11. megyei könyvtáros találkozónak. A nagy múltú városhoz igazán illett a fő téma: a helyismeret – és a szakmai előadások után meg is ismerhettük a helyet. A hagyományokhoz híven itt köszöntöttük a jubiláló és a nyugdíjba vonuló kollégákat, és másodszor adtuk át a Pro Bibliotheca díjat. Az elismerést Nagy Istvánné Szabó Éva miskolci könyvtáros kapta.

Az Országos Könyvtári Napok nyitórendezvénye volt idén a megyei könyvtáros találkozó. A sátoraljaújhelyi könyvtárosok látták vendégül a kollégákat a Városi Könyvtárban, a Városházán, és lényegében az egész városban.

Szamosvölgyi Péter, Fehér József, Nagyné Szentesi Mónika, Dr. Prokai Margit, Dr. Székelyné Forintos Judit

Szamosvölgyi Péter polgármester köszöntötte a Városházán – az egykori zempléni Megyeházán – egybegyűlt könyvtárosokat, és rámutatott, csak ebben a teremben szétnézve látható a város rendkívül gazdag történelmi múltja. Mint mondta, a város mindig „kuruc” lelkületű volt. De ahogy Rákóczi fejedelem, úgy Kossuth sem csak a terem faláról néz le, szellemében is ott él az ifjúkorát Újhelyen töltő, pályáját ott kezdő kormányzó. Sátoraljaújhely 1261-ben kapta meg kiváltságlevelét, erre emlékeztet egy emléktábla, az egykori megyeszékhelyi rangra pedig Zemplén megye címere. Csak néhány lépéssel arrébb, a levéltárban (is) pedig Kazinczy tevékenykedett...

Dr. Székelyné Forintos Judit a Zemplén televízió kamerája előtt

Ez a kis „körbetekintés” is azt bizonyította: kevés jobb helyszínt lehetett volna találni annak a könyvtáros találkozónak, aminek a helyismeret a fő témája. Ahogy dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója fogalmazott: a történelem itt körbeölel minket. Mint megnyitójában elmondta: feladatunk, hogy az általunk szolgált lakosság körében erősítsük az identitástudatot. Nemcsak gyűjtenünk és őriznünk, de közvetítenünk is kell, sőt fel kell hívnunk a figyelmet a rendelkezésünkre álló információkra és értékekre.

Könyvtárosok – ilyenkor is könyvvel

Erről a munkáról dr. Székelyné Forintos Judit, az RFMVK helyismereti gyűjteményének munkatársa tartott előadást, ismertetve a megyei könyvtár helyismereti munkáját és ajánlásokat megfogalmazva a kistelepüléseknek. Egyben kéréssel fordult minden könyvtároshoz: ha településüket érintő kiadvány jelenik meg, juttassák azt el, vagy legalább értesítsék őket, mert túlnyomórészt sajnos sem a nyomdáktól, sem a kiadóktól nem érkeznek be ezek a helyismeret szempontjából igen fontos dokumentumok.

 

Nagy Istvánné Szabó Éva nyugdíjba vonulása alkalmából emléklapot, munkája elismeréseként Pro Bibliotheca díjat vehetett át dr. Prokai Margittól és az RFMVK megyei igazgatóhelyettesétől, Bokrosné Stramszky Piroskától 

Nagyné Szentesi Mónika, a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár igazgatója a helytörténeti kiadványok mindennapi, gyakorlati használatáról tartott előadást. Ebből az is kiderült, hogy Sátoraljaújhelyen ebből igen gazdag a kínálat – az úttörő jellegű, 2600 szócikket tartalmazó városlexikontól a település értékeit modern kalandokba szövő, A csodák városa című mesekönyvig. Ez utóbbi egyébként azon települések könyvtárosainak is érdekes lehet, ahol nincs hasonló kiadvány, mert jó ötletek meríthetők belőle arra, hogy öltöztessük a mai gyerekek számára is érdekes köntösbe a régi korok emlékeit.

Könyvtárosok a levéltárban

Végezetül Fehér József, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke beszélt színes történetekkel illusztrálva mondanivalóját – lényegében a helyismeret, helytörténet lényegéről. Arról, hogy ha ismerjük, akkor tudjuk megszeretni, legyen az egy település vagy bármi más. Arról, hogy milyen jó is az, amikor egy piaci árus nemcsak elmondja, mit jelent szülőfaluja neve, de tudja és szívesen meséli az egész köré fonódó legendát. És persze arról is: a helyismeret, helytörténet messze nem csak a helyieknek fontos. A feltárt tények és adatok árnyalják és formálják is az általános, országos, standard képet.

Zsúfolásig megtöltöttük a könyvtárat

Az emléklapok átadása után megismerhettük a könyvtárat és – mivel rossz idő volt, és a kalandos, szabadtéri program elmaradt – a város három, igazán érdekes múzeumát, muzeális helyét: a Zemplén Levéltárat, a Kazinczy Ferenc Múzeumot és a Börtönmúzeumot. Mindeközben természetesen jókat beszélgettük a finom süteményekkel teli asztalok mellett – régi és új ismerősök, jubilánsok és viszonylag friss könyvtárosok. És még az eső is csak akkor szakadt le, amikor már hazaindultunk…
Köszönjük Sátoraljaújhelynek – találkozzunk jövőre Miskolcon!
képgaléria »

Emléklapot kaptak:

Jubilálók: Nyugdíjasok:
Császár Éva Bukta Imréné
Fiákné Szabó Ilona Czélné Tamás Márta
Kissné Varga Margit Nagyné Szabó Éva
Kovács Margit Radeczki Zsuzsa
Miklós Katalin Siposné Bodnár Mária
Urbán Péterné  
Dr. Prokai Margit