Új lehetőségek a megújuló térben

Kettős ünnepet ült szombaton Zemplénagárd: a közösség összetartozását erősítő és jelképező Falunap keretében avatták fel a község megújult könyvtárát és közösségi terét.

A Szlovákiával közös ország- és a Tisza által kirajzolt megyehatáron, a hazai Bodrogköz csücskében fekvő település igazán tudja, milyen fontos az összetartozás, hiszen megtapasztalta az elszakítottságot. Határátkelő csak 2006-ban nyílt itt, a folyón ma is komp visz át. Az idei, 2016. augusztus 27-ei falunapon viszont nemcsak a falu apraja-nagyja ünnepelt együtt nézőként és fellépőként, de vendégül látták határszomszédjukat, a nagytárkányi népdalkört is.

Ezért is kiemelkedően fontos, hogy a helyi közösség ünnepe, a Falunap keretében avatta fel dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő a megújult könyvtárat. Ez a hely eddig is az egész közösséget szolgálta, méghozzá nemcsak olvasnivalóval, de internetezési, nyomtatási lehetősséggel is. A négyosztályos iskola udvarán álló épületben található könyvtár ugyanis a községi könyvtár feladatait is ellátja. Kiss Attila, a település polgármestere elmondta, berendezését a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyert több mint 1,5 millió forintból újította meg az önkormányzat.

Bereiné Vasas Andrea, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese köszöntőjében kiemelte, a könyvtár talán az utolsó hely a hazai kistelepüléseken, amit egyformán használnak a különböző generációk, és ahol nemcsak a meglévő közösségek dolgozhatnak, de újak is kovácsolódhatnak. Erre most már a zemplénagárdi könyvtár modern tere is alkalmas.

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében szakmai támogatást nyújtó megyei könyvtár munkatársainak segítségével mostantól a legkisebbeket is kényelmes kis asztal várja székekkel, és persze mesés válogatóláda, a nagyobbaknak külön polcra rakták a kötelező irodalmat, a felnőttek számára pedig a kényelmes folyóirat-olvasó sarok az igazi újdonság. 

Galéria »