Széles kapu nyílt Litkán a világra

Majdnem annyi résztvevője volt a litkai könyvtáravatónak, mint ahányan élnek a faluban. A 34 lelkes település lakói közül is eljöttek jó néhányan, és velük örült számos illusztris vendég határon innen és túlról – többek között Gál Sándor író.

A megye északi részén, a szlovák határ közelében, a Száraz-völgy és a Kegyetlen térségében fekszik Litka. Sokat sejtet ez az itteni életről, ami soha nem volt könnyű. De az itt élőkről jóval többet elárul az, hogy volt olyan ünnep, amikor hatszázan vendégeskedtek a településen. Vagy éppen a 2016. június 17-ei találkozó apropója: könyvtárat avattak.

Demeter Zoltán, Boda Ferenc, Gál Sándor, Ódor Ferenc, Prokai Margit, Kardos Endre

Litkán 1981-ben, az iskolával együtt zárt be a könyvtár – ami egy kétajtós szekrényt volt. De, ahogy Kardos Endre polgármester fogalmazott avatóbeszédében: kisdiákként úgy érezték, ez a két ajtó a világra nyílt. A szekrény még megvan, és nem maradtak teljesen könyv nélkül sem az itteniek, hiszen az utóbbi években a könyvtárbusz már elhozta az újdonságokat, vagy amit éppen kértek.

Azonban egészen más, amikor van egy hely, ahová be lehet menni kicsit nézelődni, olvasgatni, összefutni másokkal. Ahová el lehet vinni a nyaraló unokát az égető nap vagy épp a rossz idő elől, hogy a puha szőnyegre bekuckózva játszhasson kicsit. Hiszen a könyvtár közösségi tér is – ezt már dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója hangsúlyozta.

Az intézmény munkatársai a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében biztosított állami támogatásból fordítottak arra, hogy a közmunkában felújított egykori orvosi rendelő és váró modern könyvtári közösségi térré váljon. A mintegy 300 kötet csak az indulást jelenti, a folyamatosan bővülő állomány adatai azonnal számítógépre kerülnek. Így, ha befejeződik a kábelcsere, és Litkán is elérhető lesz a szélessávú internet, azonnal beindulhat a számítógépes kölcsönzés. Rövid úton megnyílhat a könyvtár második helyisége: a két géppel felszerelt internetszoba is.

A könyvtáravató vendége volt Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, dr. Ódor Ferenc, az Encsi Járási Hivatal vezetője, és két, a szomszédos Buzitán élő jó barát: Boda Ferenc, a Csemadok Buzitai Alapszervezetének elnöke, valamint Gál Sándor író. Utóbbi ajándékként életműsorozatának novelláskötetét ajándékozta a bibliotékának.

A vendégek többsége érintette köszöntőjében a nyomtatott könyvek és a digitálisan elérhető tartalmak kérdését. Hiszen ma már nélkülözhetetlen a mindennapokban is a digitális világ: az ügyek intézésének, az információszerzésnek fontos eszköze. De a könyv a tudás otthona, a szellemi szülőföld. A litkai könyvtárban mindkettő elérhető, így az már nem is ajtót, de kaput nyit a világra – egy új világot a litkaiak számára.

Galéria az átadóról »