Új könyvtár született – a régi helyén

Több mint egymillió forintból született meg Aszaló új könyvtára. Korábbi helyére, a művelődési házba költözött vissza – mégis új, hiszen ismét különvált az iskolaitól, és három helyiségben, új bútorok között, korosztályos kis kuckókkal várja a kicsi és nagy olvasókat.

Cím szerint csak néhány házzal költözött arrébb Aszaló könyvtára, mégis hatalmas utat tett meg az elmúlt hónapokban. A mintegy 2000 fős település lakói egy új közösségi térrel, modern olvasó-beszélgető-játszóhellyel lettek gazdagabbak.

– Gyerekkoromban ide jártunk olvasni, emlékszem, milyen nagy hatással volt ránk a sok könyv – emlékezett a 2016. április 6-ai könyvtárátadón dr. Mészáros István, Aszaló polgármestere. Azután összevonták a települési könyvtárat az iskolaival, majd az iskola a KLIK-hez került. Így most, amikor a község könyvtári ellátásának fejlesztésén kezdtek gondolkodni, az tűnt a legjobb megoldásnak, ha csatlakoznak Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez (KSZR), és annak kertében új könyvtárat hoznak létre.

– Döntésünk helyessége beigazolódott, aki belép a könyvtárba, egyet ért majd ezzel. Én szándékosan csak a végeredményt néztem meg, és kimondhatom: leesett az állam. Köszönet ezért a munkáért a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársainak! – emelte ki a polgármester.

A művelődési ház három helyisége a KSZR keretében kapott új bútorokat. De nemcsak ez az „újság”! Sokkal inkább az, hogy külön kis kuckó várja a még csak lapozgató legkisebbeket, a már olvasó nagyobbakat, illetve a felnőtteket. Természetesen internetezési lehetőséggel és folyóirat-olvasóval együtt.

– Egy könyvtár sokféleképpen lehet részese egy település életének – emelte ki az átadón Bereiné Vasas Andrea, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese. – Egyrészt gyűjteményével, a mindennapi életben felvetődő kérdésekre is választ adó dokumentumokkal. Biztosítja az ügyintézéshez, kapcsolattartáshoz szükséges infokommunikációs eszközöket is. És ezekkel egyenrangúan: közösségi tér – fogalmazott.

Az aszalói könyvtár három helyisége is alkalmas a kézműveskedésre éppúgy, mint klubfoglalkozásokra vagy egy-egy könyv, újság feletti beszélgetésre. A polcokon jelenleg látható több mint 700 darabos indulóállomány szintén a KSZR keretében gyarapszik majd tovább, és mivel a teljes állomány elérhető már az elektronikus katalógusban, hamarosan elindul a számítógépes kölcsönzés is Aszalón.

Galéria »