Bizonyítványátadó a könyvtárban

Tizenegy hónap tanulás után sikeres vizsgát tettek a miskolci segédkönyvtáros-képzés hallgatói. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár hamarosan újraindítja a népszerű OKJ-s, felső középfokú szakképesítést nyújtó tanfolyamot.

 

Húszan vágtak neki tavaly márciusban a 450 órás tanfolyamnak. A csoport egy része már könyvtárban dolgozott, és alkalmazója tette lehetővé a további foglalkoztatás érdekében a képzést, de voltak olyanok is, akik azért fektettek időt, energiát ebbe, mert jövőjüket képzelik el ezen a területen (is).



A visszajelzések szerint, ha valaki soha nem dolgozik majd könyvtárban, akkor is megérte végigcsinálni a megszerzett tudás és az összetartó csapat miatt. De ez nem életszerű forgatókönyv, hiszen ezzel a bizonyítvánnyal a kisebb települési és szakkönyvtárakat, az iskolai könyvtárakat, a könyvtári szolgáltató helyeket már önállóan működtethetik a vizsgát tett hallgatók. Ezért is népszerű a segédkönyvtáros végzettség megszerzése például a pedagógusok körében.

Több kép a bizonyítványátadóról » 

A képzés tartalmi elemeit nemcsak vonatkozó rendelet határozza meg, de a képzést akkreditált megyei könyvtárak a részleteket is összehangolják, így országszerte egységes tudásanyagot adnak át. A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár több évtizede részt vesz a képzésben, oktatóként a megye legmagasabban képzett szakembereit biztosítja a jelentkezők számára.



A 350 kontakt és 100 gyakorlati óra, valamint az írásbeli és végül a szóbeli vizsga után, február 8-án zárult le a 2015-16-os segédkönyvtáros-képzés. A sikeres vizsgát tett hallgatóknak gratulálunk – az oktatók és vizsgáztatók pedig már készülnek az új képzésre…