Olvasótábor kisiskolásoknak

Olvasótábort rendeztünk kisiskolásoknak az edelényi Városi Könyvtárban 2015. július 13–17. között. A 3–4. évfolyamos tanulóknak szóló programunkhoz a Nemzeti Kulturális Alaptól 400 ezer forint támogatást kaptunk. Ennek is köszönhetően 5 napon keresztül 15 diák vehetett részt napközis jelleggel a programban, étkezéssel együtt ingyenesen.

Geronimo Stilton nagy kedvence ennek a korosztálynak, így egyértelműnek látszott az olvasótábor törzsanyaga. Természetesen a klasszikusnak számító magyar népmesék és különböző tanmesék is szerepeltek a hét programjában.

A gyermekek változatos élményekkel gazdagodtak, hiszen a mesék olvasásán, dramatizálásán keresztül a papírszínház sokszínű világával is megismerkedtek. Nemcsak hallgatták a színházi előadást, de interaktív módon elő is adták az önmaguk alkotta mesék képein lévő illusztrációt. Az olvasótábor közönsége nagy örömmel fogadta ezeket az előadásokat.

A Bergengóc Zenegóc társulat Zenés Mesekönyv című produkciójának köszönhetően a gyerekek egyrészt újra láthatták az ismert mesefigurákat (Pom-Pom, a Nagy Ho-ho-ho horgász...), másrészt szerepjátékokkal életre is keltették azokat.

Több kirándulást is tettünk, nyomoztunk Geronimo Stiltonnal a Borsodi Tájházban Hadobás Pál igazgató, helytörténész vezetésével. A diákok megismerkedtek a Tájház kiállításaival és nem utolsó sorban Edelény vitéz legendájával is. Megnéztük az edelényi kastélyt, játszottunk a kastélypark Fűzfa játszókertjében. A Szinpetriben látható A világ legnagyobb könyve című kiállítás és a vízimalom osztatlan sikert aratott. A Császta-szőlőhegyi kilátót pedig gyalogtúrával közelítettük meg, ami nagy kihívást jelentett a számítógép előtt felnövő gyerekeknek.

A kézműves foglalkozások a kevésbé gyerekpróbáló alkalmak közé tartoztak, ezeken napvédő kalapot dekoráltak mesefigurákkal, valamint készült igazi kalózhajó, a lányoknak piperetáska is.
A kisdiákok nagy örömmel vettek részt a programokon, ezért bízunk benne, jövőre újra megrendezhetjük az olvasótábort.

Fischerné Diczházi Judit
gyermekkönyvtáros, az olvasótábor vezetője