Sokmilliós megújulás Cserépfaluban

Június végén átadták Cserépfalu modern, minden igényt kielégítő új könyvtárát. A település önkormányzata több millió forintot költött az épület megújítására, bővítésére – a KSZR keretében pedig ugyancsak jelentős összeget fordítottak a berendezés és a bútorzat fejlesztésére.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára adta át 2015. június 26-án Cserépfalu megújult Művelődési Házát, benne a községi könyvtárral. A Cserépfalu község kisléptékű fejlesztése közösségi tér és útfelújítás segítségével című ÉMOP-pályázaton közel 79 millió forintot nyert a település. Két útszakasz felújításával kezdődött a munka, a Művelődési Ház átadásával pedig most véget ér a kétéves projekt.

Újak a polcok, az asztalok, székek is  |  fotó: Fésüs Ádám

Nem kis munkán vannak túl: a Művelődési Ház alapterülete 25 százalékkal, mintegy 100 négyzetméterrel megnőtt, az új részekben egyrészt a könyvtári szolgáltatásoknak helyet adó olvasótermet, másrészt a civil klubot, nyugdíjas klubot befogadó helyiségét alakították ki. Felújították, modernizálták az épület központi, egyben legnagyobb helyiségét, a színháztermet is. Emellett kialakítottak kiszolgáló helyiségeket, akadálymentesítették az épületet.

Külön gyermekrészleg várja a kisebbeket

Kedvez a könyvtárlátogatóknak is, hogy a ház külső szigetelést és új nyílászárókat kapott – úgy, hogy külseje továbbra is őrzi a régi építészeti hagyományokat. Átépítették a tetőszerkezetet, kibővítették és modernizálták a fűtési és elektromos rendszert és a vizesblokkokat is átalakították.

Kívülről is megújult az egész épület

Természetesen a könyvtár nem egyszerűen átköltözött az új, az eddiginél nagyobb térbe, hanem jelentős megújuláson ment át a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által működtetett Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében. Ezután külön részleg fogadja a gyermek és a felnőtt olvasókat, új bútorok fogadják be a könyveket – és a látogatókat is. Többek között két új számítógépet, illetve televíziót is kapott a könyvtár. Ez önmagában is érték – ugyanakkor tovább növeli az intézmény és az olvasók lehetőségeit a modern könyvtári szolgáltatások biztosítására, igénybe vételére is.

Még több kép az átadóról »

Csatolmányok