Felsőzsolca

Általános Művelődési Központ Városi Könyvtára

3561
Felsőzsolca
,
Szent István u. 2.

Szolgáltatások: 
kölcsönzés (könyv), folyóirat-olvasás, -kölcsönzés, egyéb adathordozók (DVD, CD, videokazetta) helyben használata, egyéb adathordozók (DVD, CD, videokazetta) kölcsönzése, könyvtárközi kölcsönzés, kölcsönözhető dokumentum előjegyzése, internethasználat, fénymásolás, szkennelés, nyomtatás, gyermekfoglalkozások, klub(ok) felnőtteknek, kiállítások rendezése

Nyitva tartás: 

Hétfő: 9:00–17:00
Kedd: 9:00–17:00
Szerda: 9:00–17:00
Csütörtök: 9:00–17:00
Péntek: 9:00–17:00
Szombat: 9:00–17:00


Az épület akadálymentes.
Beiratozási díj: 
Állandó felsőzsolcai lakosok számára ingyenes. Egyéb esetben felnőtt: 1075 Ft; kedvezményes: 535 Ft.


Leírás: 

A könyvtár dokumentumállománya 2015-ben 30 000 kötet. Az olvasók rendelkezésére áll 6 számítógép is.

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szerveznek programokat. Kínálatukban éppúgy szerepel az író-olvasó találkozó, mint a könyvtári nyári tábor. Csatlakoznak az októberi Országos Könyvtári Napokhoz, és teljesen egyedi kezdeményezésként Luca-napi selejtezést, könyvértékesítést is tartanak. Rendszeresen rendeznek kiállításokat.

A Városi Könyvtár 2002. március 23-án ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a könyvtárhasználók előtt a megszépült, megújult kastélyépületben. Három helyiségben (kölcsönző, olvasóterem, gyermek- és ifjúsági részleg), 173 m²-en, esztétikus, korszerű berendezéssel fogadja olvasóit, illetve a szolgáltatásait igénybe vevő látogatókat.

1711 után a település új birtokosai – a második „honalapítónak” is nevezett Dőry András, majd a Platthy-Szathmáry Király és a Bárczay család – sokat tettek a faluért a szépség, a kultúra, a művelődés terén. Kastélyt, parkot építettek, óvodát alapítottak. Az eredetileg barokk stílusú, de többször átépített kastély a mai napig áll, és a kultúra fellegváraként működik Felsőzsolcán. A Bárczay-kastélyban helyet kapott egy állandó helytörténeti gyűjtemény, két másik terem pedig időszaki kiállítóhelyként szolgál.