Edelény

Edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely

3780
Edelény
,
István király útja 49.

Szolgáltatások: 
kölcsönzés (könyv), folyóirat-olvasás, -kölcsönzés, egyéb adathordozók (DVD, CD, videokazetta) helyben használata, egyéb adathordozók (DVD, CD, videokazetta) kölcsönzése, könyvtárközi kölcsönzés, kölcsönözhető dokumentum előjegyzése, internethasználat, fénymásolás, szkennelés, nyomtatás, faxküldés, témafigyelés, irodalomkutatás, gyermekfoglalkozások, kiállítások rendezése, spirálfűzés, laminálás

Nyitva tartás: 

Hétfő: 08:00–16:00
Kedd: 10:00–18:00
Szerda: 08:00–16:00
Csütörtök: 08:00–16:00
Péntek: 10:00–18:00
Szombat: 09:00–13:00


Az épület akadálymentes.
Beiratozási díj: 
365 napra: Felnőttek: 1200 Ft Pedagógusok, diákok, munkanélküli segélyben, nyugdíj előtti álláskeresési segélyben, jövedelempótló támogatásban, rendszeres szociális segélyben részesülők, gyeden és gyesen lévők, nyugdíjasok: 600 Ft 16 év alatt, 70 év fölött, közgyűjteményi dolgozóknak: ingyenes


Leírás: 

A könyvtár dokumentumállománya 2015-ben 65 395. Ennek speciális része a helytörténettel, az EU-val foglalkozó, illetve a német nyelvi állomány. Az olvasók rendelkezésére áll 6 számítógép is.

Évente átlagosan heti egy rendezvény szerveznek. Részt vesznek Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok, valamint az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatában, és megünneplik a népmese napját is. Az egész járás iskolásait megszólítják a Kalász László József Attila-díjas költő emlékére és a Költészet Napja alkalmából rendezett szavalóversennyel. Rendszersen szerveznek játszóházat, papírszínházat, könyvtári órákat, író-olvasó találkozókat. Nyári népszerű rendezvényük az Olvasótábor, ahová pályázat útján juthatnak el az általános iskolások.

Az edelényi könyvtár egy régi magánlakásban, 1952. október 19-én nyitotta meg kapuit mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye első járási könyvtára. Berendezése nagyon szegényes volt: négy könyvespolc, egy kölcsönzőpult és négy használt olvasóasztal 16 székkel. A könyvtár vezetésével Slezsák Imrét bízták meg, aki 40 évig volt országosan is elismert vezetője.A könyvtár életében jelentős változást hozott, amikor megkapta a Honvéd Kiegészítő Parancsnokság 150 éves, rossz állapotban lévő épületét (ma István király útja 49. sz.). Az 1963. december 22-én felavatott könyvtár modern berendezésével, felszereltségével jó példát adott a felújításra váró intézményeknek. Laki-Lukács László 1992–1999 között vezette az intézményt. Igazgatósága alatt, 1994-ben összevonták az edelényi művelődési intézményeket. 1999. december 1-jétől a könyvtár és a társintézmények igazgatója Hadobás Pál.

A könyvtár épületének ismételt felújítása – bővítés, átalakítás és a megmaradó épületrészek felújítása-korszerűsítése – az Edelény belvárosának értéknövelő és funkcióerősítő fejlesztése, I. ütem című, ÉMOP-3.1.2/A-09 pályázatán belül valósult meg. A felújított könyvtár 2014. október 6-án nyílt meg az olvasók előtt. A megújult épületben korszerű, esztétikus terek kialakítása valósult meg: könyvraktár, folyóirat-olvasó és kölcsönzői tér, számítógépterem, gyermekkönyvtári rész, felnőttkönyvtári rész, olvasóterem, irodák, mosdók (mozgáskorlátozottaknak is) és teakonyha. Az épület akadálymentes használatát lépcsőlift biztosítja.  

Az intézményhez tartozik a Borsodi Tájház (Borsodi út 155.; Váralja u. 1. és 2.), ahol többek között könyvtártörténeti kiállítás is látható.