Gyermek részleg

A gyermek-és ifjúsági részleg olvasói a 0-14 éves korosztály. A beiratkozás ingyenes, melyhez diákigazolvány vagy személyi igazolvány, valamint szülői beleegyezés szükséges.

Gyűjtőkör, gyűjtemény:

Általános gyűjtőkörrel gyarapítjuk könyvtárunkat, a lehetőségeket és az igényeket figyelembe véve. Az ifjúsági részleg állománya megközelítőleg 26000 kötet, melyet két nagy egységre osztva helyeztünk a szabad polcokra. A szépirodalmi műveket a könnyebb tájékozódás érdekében további csoportokra bontottuk:

  • képeskönyvek
  • mesék
  • gyermekversek
  • ifjúsági regények
  • kötelező és ajánlott irodalom
  • felnőttek irodalmából: versek, regények

A gyerekek olvasás iránti érdeklődésének felkeltése érdekében hoztuk létre a mese, regény és ismeretterjesztő polcok elején található „Új könyvek” polcát, melyen kiállításszerűen felállítva kínálják magukat a legújabb könyvek.

A gyerekeknek szóló folyóiratok:

Dörmögő Dömötör, Tücsök, Szivárvány, Kincskereső, Zsiráf, Süni, National Geographic Kids, Tábortűz

Olvasóterem:

Az ifjúsági részleg is rendelkezik olvasóteremmel, amelyben a kézikönyveket(lexikonok, enciklopédiák, szótárak, értékesebb könyvek) tároljuk. Ez az állomány elsősorban helyben használatra szánt, de szükség esetén hétvégére, vagy rövid határidőre kivihetők.

Szabadidő

Ha valaki nem olvasással, böngészéssel szeretné eltölteni a szabad idejét, módja van játszani is. Néhány társasjáték, sakk és kártya áll rendelkezésre.

Foglalkozások

Az ifjúsági részleget folyamatosan látogatják óvodai és iskolai csoportok. A könyvtári foglalkozások célja, hogy kellemes környezetben maradandó élményt nyújtson a gyermekek számára, kedvet ébresszen a rendszeres könyvtárlátogatáshoz. A jó benyomás hozzásegíti őket ahhoz, hogy szívesen jöjjenek barátjukká váljon a könyv, ezáltal olvasó emberré válhassanak.

A foglalkozásokon ismert és új szerzők műveiből hallhatnak válogatást, az ismeretterjesztő könyvek bőséges kínálatából érdekességekkel kiegészítve, zenével, hangdokumentumokkal, diafilmvetítéssel színesítve.

Az óvodásokon és iskolásokon kívül a legkisebbekkel is rendszeres kapcsolatban vagyunk, mivel nagy örömünkre a Baba-Mama klub heti összejöveteleit a gyermekrészlegben tartja. Így a népszerű foglalkozásokon már a babák is ismerkednek a nekik szóló könyvekkel

Rendezvények, vetélkedők

Minden évben tavasszal rendezzük az alsó tagozat tanulóinak a Mesemondó és a Mondamondó versenyt.

Az Őszi Könyvtári Napok keretén belül tartunk évenkénti váltással műveltségi vetélkedőt és könyvtárhasználati vetélkedőt. Az Őszi Könyvtári Napok alapgondolata egy-egy korosztály megszólítása, nekik szóló könyvtári programok szervezése egy héten át. A könyvtár, mint sokoldalú kulturális helyszín népszerűsítése az adott korcsoportoknak.

Így 2007-ben a babákat, 2008-ban a tiniket , 2009-ben a nagyikat várták a könyvtárak ezekre az eseményekre. 2010 a családok éve

Anyagi lehetőségeinkhez mérten a mai magyar gyermekirodalom képviselőit hívjuk meg könyvtárunkba, találkozási lehetőséget biztosítva az ifjúság számára.

 

UMFT