120 éve született Passuth László:

Passuth László (1900. július 15-1979. június 15.), író, műfordító.

          Jogi diplomát szerzett a szegedi egyetem jogtudományi karán. Banktisztviselőként dolgozott, majd nyugdíjba vonulásáig az Országos Fordító Iroda szakfordítója volt. Első, Eurázia című regényét 1937-ben adták ki.
        Ezután számos regényt írt, alapos felkészültséggel, kivételesen kifinomult és művészi stílusban. Évről évre gazdagította műveivel azt az irodalmat, amelyet valóban tömegek olvasnak. Tudós szinten volt otthonos a történelemben, régészetben, művészetekben. Regényei, tanulmányai, útirajzai, önéletrajzi kötetei hosszú sorokat töltenek meg a könyvespolcokon.
       Legkedveltebb műfaja a régebbi kultúrákat, hajdani történelmi alakokat, köztük nagy művészeket idéző történelmi regény maradt. A teljesség igénye nélkül, mindannyian emlékezhetünk az elő-reneszánsz korszakot bemutató Nápolyi Johanna, a bizánci középkorba vezető A bíborbanszületett, a spanyol barokkot idéző Fekete bársonyban, a Monteverdiről szóló A mantuai herceg muzsikusa című regényekre. E művek közé illeszkedik a magyar történelmi múltat érzékeltető néhány könyve, amilyen a Zrínyi Ilona alakját ábrázoló Sasnak körme között, a Báthoryakról szóló Négy szél Erdélyben, és II. Endre jellemrajza, a Hétszer vágott mező.

       Passuth László művei könyvtárunkon kívül több internetes oldalon is olvashatók, letölthetők, elég csak nevét begépelni a keresőbe.
        Ízelítőül első nagysikerű műve, az Esőisten siratja Mexikót itt olvasható, illetve tölthető le, ingyenesen: https://konyvespolc.com/tortenelmi-regeny/passuth-laszlo-esoisten-siratja-mexikot/

UMFT