Hírek

Tájékoztatás

Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós


Új év - új könyvajánló:
Januári olvasmány ajánlatunk Kepes András A boldog hülye és az okos depressziós című könyve.
Kölcsönözhető, illetve előjegyeztethető telefonos és e-mail elérhetőségeinken:
06/47 322 719
ujhelyikonyvtar@gmail.com
 
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
 
Kepes András Táncsics Mihály-díjas magyar író, újságíró, televíziós műsorkészítő, egyetemi tanár.
Az ő mikrofonja előtt szólaltak meg először a hazai képernyő előtt világsztárok, világhírű írók, filmrendezők. Több emlékezetes televíziós műsor szerkesztője és műsorvezetője, számos riportját külföldi adók is sugározták. A nyolcvanas évek közepétől rendszeresen publikál könyveket, és különösen azután, hogy visszavonult a műsorkészítéstől, tevékenysége középpontjában az írás áll. Művei főként rádiós-televíziós riportjaira, beszélgetéseire épülnek.
„Manapság az ember intelligens és depressziós, vagy boldog és hülye”-írta Popper Péter. Vajon miért gondoljuk, hogy a tudatlanság boldogság, miközben pont, hogy valamennyien szeretnénk boldogok, de egyben okosak is lenni. Kepes András a tudomány segítségével, különböző kultúrák elképzeléseire és saját élettapasztalatára hagyatkozva próbál a végére járni, vajon lehetséges-e ez.
A XX. század a háborúk, gazdasági válságok és tudomány forradalmának évszázada volt, amelynek fejlődése átalakította életünket, de ezek következményeinek megértéséig nem jutottunk el, a világot egyre bonyolultabbnak érzékeljük. Elbizonytalanodtunk.
„Aki a járványok, a klímakatasztrófa, a migrációs válság fenyegető árnyékában igyekszik átlátni a politika, az üzleti világ, a tudomány és a társadalom egymásba fonódó sűrű szövedékén, akit megvisel, hogy a szeme láttára foszlanak szét a hagyományos értékek, erkölcsi normák és gondolkodási modellek, az többnyire magába roskad.”
Alighanem őket nevezik depressziós intelligensnek.
„Aki pedig fel sem fogja mi történik körülötte, vagy szándékosan a homokba dugja a fejét….a boldog hülye”.
A könyv erről szól: az életről. Kepes András családjáról, szerelmeiről, arról, hogy mi tesz minket boldoggá: érzések, pillanatok. Vagy a pénz és a siker? A család, a kötődések? Mindenki számára ugyanazt jelenti a boldogság? És aki buta, az tényleg boldog, aki okos, az pedig mindenképpen szorong és depressziós? Tudjuk-e mi a depresszió egyáltalán? Gyakran összekeverjük a rosszkedvvel. A depresszió betegség, klinikai állapot, sokan túl könnyen mondják: Depis vagyok. De miért ne lehetnénk szomorúak, rosszkedvűek is? Mindenki azt hiszi, hogy boldognak kell lennie, vannak sikertrénerek, meg boldogságtrénerek, pedig a boldogság, a kiegyensúlyozottság elérése bonyolult folyamat, aminek természetes része a szomorúság. Az a természetellenes állapot állt elő, hogy „mintha szégyellni kellene, ha valakinek vannak olyan életszakaszai, amikor nem boldog.”
Ez a könyv egy okos, sokat tapasztalt ember töprengése, aki kétséget ébreszt bennünk, hogy tényleg az a boldogság, ahogy én gondolom? Segítségével érdemes néha egy más perspektívából megvizsgálni a dolgokat, hátrébb lépni önmagunktól és nevetni egyet megrögzött nézeteinken, nevetni egyet önmagunkon.

Tájékoztatás

Tájékoztatás a küszöbkönyvtári szolgáltatásokról a Zemplén Televízióban is:
https://youtu.be/_fmQ5Fx-FhU?t=801

Küszöbkönyvtár

KÜSZÖBKÖNYVTÁR: – könyvcsomag átadása az ajtóban
Az érvényben lévő járványügyi rendelkezések értelmében a kulturális intézmények látogatására vonatkozó szabályok (az intézményekben csak a dolgozók tartózkodhatnak) 2021. január 11-ig fennállnak.
Más könyvtárakhoz hasonlóan az épületbe való belépés nélkül - szigorú szabályok betartása mellett - kizárólag az előre telefonon (47/322-719), e-mailben (ujhelyikonyvtar@gmail.com) jelzett igények alapján összekészített könyvcsomagok átadására teremtettünk lehetőséget. A könyvcsomagok átvételére a könyvtár bejáratánál kerül sor decemberben a karácsonyi ünnepeket megelőző hétfői napokon 9-15 óráig. Az olvasó nevére összekészített könyvcsomagot családtagja, ismerőse is elviheti. Az átadáshoz olvasójegyet nem kérünk. Az elolvasott könyvek a fenti időpontokban visszahozhatók. A veszélyhelyzet alatt kölcsönzött könyvek lejárati határideje automatikusan meghosszabbításra kerül, késedelmi díj nem kerül felszámításra.
A küszöbkönyvtár elnevezést a tavaszi teljes zárva tartást követően, de a helyben használatot még meg nem engedő intézkedések betartásával más könyvtártól vettük át, amikor is a szűkített könyvkölcsönzési szolgáltatásnak kerestünk megfelelő, kifejező nevet. A június 3-19. közötti „küszöbkönyvtári” időszakban 221 olvasót szolgáltuk ki, akik összesen 633 könyvet kölcsönöztek és örömmel fogadták, hogy ily módon hozzájuthattak az olvasnivalóhoz. Nem volt kérdés számunkra, hogy a járvány második hullámában is az olvasók rendelkezésére álljunk. A karácsony előtti időszakra meghirdetett egyik kölcsönzési nap tapasztalata jól mutatja, hogy mekkora igény van az olvasásra: december 14-én 62 olvasó vette igénybe a küszöbkönyvtári szolgáltatást 268 könyvet kölcsönözve.
Bízunk abban, hogy a járvány időszakát magunk mögött hagyva, nemsokára újra a szlogenünkkel invitálhatjuk a látogatóinkat: Találkozzunk a könyvtárban! Addig is mindnyájuknak békés, szép ünnepet kívánunk.

Tájékoztatás

Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy érvényben maradtak a kulturális intézményekre vonatkozó járványügyi szabályok, melynek értelmében még egy hónapig biztosan nem látogatható a könyvtár (2021. január 11.).

Az ünnepekre való tekintettel - szigorú szabályok betartása mellett - kizárólag az előre telefonon (47/322-719), e-mailben (ujhelyikonyvtar@gmail.com) jelzett igények alapján összekészített könyvcsomagok átadására teremtünk lehetőséget. A könyvcsomagok átvételére a könyvtár bejáratánál kerül sor december 14. (hétfő) és 21. (hétfő) 9-15 óráig. Az olvasó nevére összekészített könyvcsomagot családtagja, ismerőse is elviheti. Az átadáshoz olvasójegyet nem kérünk.

Az elolvasott könyvek a fenti időpontokban visszahozhatók, amelyeket kérjük a kihelyezett ládában elhelyezni.

A veszélyhelyzet alatt kölcsönzött könyvek lejárati határideje automatikusan meghosszabbításra kerül, késedelmi díj nem kerül felszámításra.

Szíves megértésüket köszönjük!

Békés, szép ünnepet kívánunk!

A könyvtár munkatársai

Együttműködési megállapodás

" Csak az ismeret, a tudás, a megismerés, a tapasztalat segíti át az embereket a rendellenesség okozta első ijesztő traumán, és mindegy, hogy ki és miben szabálytalan." -Sándor Erzsi

      Az ENSZ december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élők problémáira.
    A Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületével és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetével korábban megkötött együttműködési megállapodást követően a közelmúltban a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesülettel írt alá együttműködési megállapodást az évek óta tartó jó kapcsolatuk szorosabbá tételére.

Mikszáth Kálmán: Valaki mindig lát: Elbeszélések a szeretetről

Decemberi olvasmányajánlónk:

Mikszáth Kálmán: Valaki mindig lát: Elbeszélések a szeretetről

A könyv ingyen letölthető PDF, epub, Kindle ipad formátumban itt: https://sites.google.com/site/hirsmorrdipamomu5/9789633619728-71excrotGElitqui33

Mikszáth Kálmán:
Valaki mindig lát: Elbeszélések a szeretetről

     Mikszáth Kálmán nevét valamennyien ismerjük. Nem lehet olyan szűkre szabni a legszebb, legjelentékenyebb magyar prózairodalom körét, hogy Mikszáth ne az elsők közt foglaljon helyet.
      A kisnemesség és a parasztság határvonaláról indult. A családban a nemesi nagy múlt legendái még éltek, de gyermekkorának környezete a palóc és szlovák parasztság volt. Egész lelkével, finom költőiséggel rajzolja meg egész életében a paraszti alakokat, nemegyszer idilli vagy balladai fényben. Mégis magát a dzsentrivilágban érzi otthon, de senki nem látja olyan világosan ennek a világnak hibáit, mint ő. Megveti ezt a világot, de mivel belülről látja, meg is érti. Ez adja írásainak sajátos hangvételét, ábrázolási módját. A gúnyosan megbírált alakokban is megmutatja a szeretetre méltót, a csodálatra méltóban is a nevetségeset. Ez az irónia teszi felismerhetővé műveit a többi közt.
      A romantikus Jókai-hagyomány folytatója, de kiszűri az idejét múltat, és rendező elvévé teszi az életképet és az anekdotát, melyekben stílusa a szóbeli előadásmód imitációja, népnyelvi fordulatokkal. Életművének művészileg legértékesebb részét a kisepikai alkotások adják.
      A Valaki mindig lát című kötetbe is több rövidebb művet válogatott össze a szerkesztő, a legtöbb esetben még ma is aktuális mondanivalóval. A megható történetek úgy szólnak hozzánk, hogy szinte érezzük magunk mellett üldögélni az öregurat, aki nyelvhasználatával, megidézett hangulatával, szituációival szívünkig hatol, megérint, különösen így, advent táján, amikor is mindenki kicsit számot vet azzal, hogy mi is van a lelkében most a várakozás időszakában.
     A könyvben szereplő történetek-a szeretet által-valahogyan Istenhez kapcsolódnak. Sugárzik a lapokról az istenszeretet, és ez megjelenik az emberi kapcsolatokban is. Hiszen legszebb emberi tulajdonságunk, hogy képesek vagyunk szeretni. Kérdés, hogy merünk-e még szeretni, meghatódni egy elbeszélés által? A szeretet erejét, de hiányának nagyságát is bemutatják a novellák, főleg abból a szemszögből, hogy ugyan vannak még álnok emberek, akikhez a szeretet csodája még nem jutott el, de azért nem ez az általános.
      Mikszáth olyan élethűen ír, hogy szinte visszaröpít az időben, láttatja velünk a családok életét, hogyan vívják napi küzdelmeiket, velük együtt sírunk, szomorkodunk, ünneplünk, örülünk. Ha belefelejtkezünk a történetekbe, sokszor szembesülhetünk azzal, hogy mi is az igazi baj, hogy gyermekként koldulva kell megkeresni a napi betevőt, hogy árvaként rokon nevel mostohán, szeretet nélkül,hogy bele kell halni abba, hogy nem kelhetünk egybe kedvesünkkel családi viszály miatt, hogy családunknak a vagyontárgyak vagy a büszkeségük többet ér, mint gyermekeik élete, és ezáltal talán a saját napi gondjaink nem is olyan jelentősek minden esetben.
        A címhez igazodó idézet összefoglalja a kötet mondanivalóját is:
„Mindig lát valaki. Ha más nem, az Isten, kinek ezer módja van napvilágra hozni az olyan tetteit, ki csak az emberek előtt akar látszani becsületesnek, de ott, hol senki sem látja, mindent megenged magának. Az ilyen becsületesség olyan, mint a báránybőrbe öltözött farkas. Higgyétek meg nekem, mindig kiválik a szeg a zsákból.”
     Jó újra Mikszáthot olvasni! Minden sora szívig hatol, mélyen megérint, mondanivalója most is aktuális, mikor napjainkban annyi a gyűlölködés, meg nem értés, de mégis képesek vagyunk még utat engedni a szeretet erejének.

 

Tájékoztató - könyvtárzárás

Ünnepi nyitva tartás


Tájékoztatás


Syndicate content
UMFT