Hírek

R. Kelényi Angelika művei

R. Kelényi Angelika kazincbarcikai születésű, budapesti írónő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógia és Pszichológia karán végzett.

2014-ben nyerte el a Terézanyu pályázat fődíját, ezt követően indult el regényírói pályafutása.

 

Az agyam eldobom-nő pánikban:

„A szédülést ki kell használni. Mások isznak, hogy elérjék ezt az állapotot. A pánikosoknak ingyen van.”

Első könyve volt-melyet most kibővítetten újra kiadtak - Az agyam eldobom, mely azt vizsgálja, hogy képes-e az ember egy kemény pszichés nyavalya kellős közepén kinevetni saját magát.

És vajon megteheti-e az ember ezt önmagával egy pánikbetegség sűrűjében? R. Kelényi Angelika szerint igen. Hihetetlen humorral és öniróniával, de ami még fontosabb, lendületesen és őszintén. Percek alatt közel érezzük magunkhoz a történetet, az írónő igaz történetének sodrásába kerülünk, átérezzük az őt gyötrő problémákat, akár osztozunk benne, akár nem.

A pszichés eredetű betegségek társadalmi megítélése jelenleg is kétséges. Amíg egy egyértelmű tünetekkel jelentkező kórt mindenki elismer betegségként, a pánikbetegség megmarad a közvéleményben holmi mondvacsinált, elbagatellizált problémának, hisztinek. Ilyen megítélés mellett minden pánikbetegséggel küzdőnek fel van adva a lecke, mégis hogyan kezelje a problémáit, hogyan segíthet a család, hogyan kommunikálja mindezt munkatársai, ismerősei felé.

Az írónő átélte és megélte a betegséget és ebből nem csinált titkot.

Előadásaiban hasonló gondokkal küzdőknek és a velük kapcsolatban állóknak nyújt támogatást, betekintést egy pánikbeteg mindennapjaiba és gondolatvilágába a kezdetektől a gyógyulásig.

Később a szerző stílust váltott és történelmi eseményeken alapuló romantikus kalandregényekkel, és mai, női témájú humoros-romantikus művekkel jelentkezett.

A Szulejmán és a magyar udvarhölgy és folytatásai történelmi eseményeken alapuló romantikus kalandregények.

Újabb történelmi sorozata, az Ártatlan közös címmel, a XVII. század elején játszódik Báthory Erzsébet udvarában. A mű nem nélkülözi a romantikát, a politikai cselszövést és a korhű történelmi háttér megjelenítését sem.

Következő regényfolyama Mennyei bűnök címmel, a kegyetlen titkok és a szenvedélyes szerelem XIX. századi Rómájába kalauzolja az olvasókat, olyan súlyos kérdésekkel foglalkozva, mint a hatalommal való visszaélés, melynek ellenpontjaként a család összetartó ereje is megjelenik.

A Leánynevelde két része egy szövevényes bűntény feltárása a XIX. századi Rómában, egy női öntudatra is nevelő zárdában, valamint a város fényűző tereiben és sötét sikátoraiban.

Caroline Wood sorozatának főszereplője egy londoni női magazin főszerkesztőjének asszisztense. Munkája mellett gasztroblogot vezet, melyben az írás és a finom ételek iránti szenvedélyét is kiéli. Mivel még nem fedezték fel tehetségét, tudja, hogy tennie kell valamit álmai megvalósulásáért. Nyaralással egybekötött szakmai útra szánja el magát, kalandjait több köteten keresztül követhetjük számos országon át.

Legújabb kötete az Átkozottak címet viseli. A titokzatos regény két idősíkon fut, napjainkban és az 1800-as években. Az izgalmas, fordulatos krimi a Habsburg családon ülő átkot és következményeit tárja fel-ami a fantázia szüleménye-de a kor szellemét és eseményeit valósághűen ábrázolja.

R. Kelényi Angelika akár történelmi-romantikus, akár mai humoros témájú, akár pszichológiai-tanácsadó könyveivel méltán az olvasók egyik kedvence. Karakterei élőek és szerethetőek, erős és mégis hétköznapi nők, nem tökéletesek, hanem emberiek, akiknek szerepébe bárki beleélheti magát.

 

Meghívó Györgyi Dóra klinikai szakpszichológus előadására:

Endrei Judit munkássága

Endrei Judit Kurdics Judit néven született Szolnokon. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán tanult, majd beiratkozott a MÚOSZ újságíró iskolába. 1998-ig televíziós bemondó volt, illetve számos műsor elkészítésében közreműködött. Miután a televíziózást abbahagyta, ott volt a nagy kérdés, hogyan tovább? Gyermekkora óta szeretett olvasni, s egy barátja ötlete nyomán kezdett ő is könyvet írni. A második könyvét már ő is adta ki, szerette volna átlátni a könyvkészítés egész mechanizmusát. Könyvkiadót hozott létre, több megjelent könyv szerzőjeként és életmód-tanácsadóként járja az országot. Mélyen hisz az élethosszig való tanulásban. Sok kutatás igazolja, hogy azok, akik életük végéig aktívan tartják elméjüket, egészségesebbek maradnak fizikailag is.

 Korhatártalanul című könyve egy olyan kis kavics, ami ha vízbe dobják, képes egyre nagyobb hullámokat gerjeszteni. Célja, hogy mindazon tapasztalatot, amit összegyűjtött, leírt a könyvben, elismert szakemberek közreműködésével, azzal hasson idősödőkre, fiatalabbakra egyaránt. Azokhoz szól, akik hiszik, hogy minden nappal lehetünk éppen a korunk által magabiztosabbak, hitelesebbek, életrevalóbbak és éljük meg kicsit több derűvel az idősödést.

A Mindörökké nő nőkről és nőknek szól. Lapjairól sokat lehet tanulni a nők sok ezer éves sorsából. A mű abban segít, hogy örömmel vállaljuk földi küldetésünket, tudván, hogy nem megváltani akarjuk a világot, csupán itt lenni és tenni a dolgunkat.

 A Mindörökké férfi az örök férfi arcát, tetteit és lelkét igyekszik felvillantani - sok nő segítségével.

A Sztárdiétában ismert emberek, színészek, televíziós műsorvezetők, orvosok vallanak életmódjukról, és megosztják az olvasókkal kedvenc étkeik receptjét. Sokan mesélnek a szerintük helyes életvitelről, és az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen ismeretekről is olvashatunk.

A Kemény üzenetek című könyvben Dr. Kemény Dénes világszerte elismert sportszakember, aki óriási sikereket ért el csapatával, osztja meg velünk titkait, korszerű gondolkodásmódját, eredményes módszereit.

Anno az én tévém-egy nosztalgiakötet az olvasók és saját maga részére. A televízió születésétől kezdve óriási hatással volt a nézőire, és természetesen a műsorkészítőkre is. A tévézés évtizedeken keresztül a család napi programja volt, együtt nézték a műsorokat, tanított és szórakoztatott, informált és kultúrát terjesztett. A képernyőn szereplők, a tévébemondók, riporterek, műsorvezetők családtagokká váltak. Kollégái közül azokat idézi ide, akiktől sokat tanult, akik hatottak rá, és azokat, akikkel nagyon jó volt egy csapatban dolgoznia. Olvasás közben Önökben is megfogalmazódik, napjainkban is micsoda kincs jó közösségben, tisztességgel értéket teremteni.

Endrei Judit ezredvégi kaleidoszkópja: anno 2000 bemutatja a gyerekkori rózsaszín álomtól a sikeres, addig csak távolról csodált világban dolgozó nőt, aki nemcsak vezetett, de szerkesztett is műsorokat, miközben fantasztikus energiák szabadultak fel benne. Saját ízlését, értékrendjét mutatja be egy maradandóan szép könyv formájában.

Endrei Judit személyét sokan még ma is a televíziózással kapcsolják össze. Holott számtalan fontos, értékes projekt kitalálója, működtetője. Előadásaival járja az országot, tapasztalataival, életbölcsességével segítve az embereket, hogy aktívan, önmagukkal harmóniában élhessenek.

A Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár a közelmúltban újra vendégül láthatta Endrei Juditot, aki ismét nyilvánvalóvá tette a közönség számára, hogy a lelki egyensúly megtartásában a pozitív gondolkodásé, a stressz kezelésé a fő szerep.

 

Terveink szerint a rendezvényt követően, a könyvtár állományában meglévő könyveivel is tovább tudjuk erősíteni az elhangzott pozitív gondolatokat, ezzel is hozzájárulva olvasóink testi-lelki egészségi állapotának javulásához.

Jónás Zoltán: Ceruzarajz a szülőföldről

 

„ A nemzet életében vannak pillanatok,

mikor a bástyák ledőlnek s a katonák

kezéből kiesik a kard,

s az írók építenek a lélek anyagából

menedéket a nemzeti öntudat számára.”

Márai Sándor

 

November 18-án, csütörtökön, 16 óra 30-tól várjuk az érdeklődő közönséget

Jónás Zoltán: Ceruzarajz a szülőföldről című irodalmi estjére.

A műsorban erdélyi magyar költők vallomásai hangzanak el a szülőföldről, anyanyelvről.

Jónás Zoltán előadóművész többek között Molnos Lajos, Kányádi Sándor, Szepesi Attila, Szemlér Ferenc, Reményik Sándor műveiből idéz.

A programot Petró Balázs és Svéd Mátyás hegedűjátéka teszi különlegessé.
Videó a programról:

Az előadás az írónő betegsége miatt elmarad!

Jónás Zoltán Sütő András emlékestje

    Tudósítás a programról          

Megbocsátás hete október 04. és 09. között:


Életvezetési tanácsok Endrei Judittól

Syndicate content
UMFT