Hírek

Tájékoztatás

Kedves Olvasóink, Látogatóink,
A koronavírus járvány kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel a hagyományosan vett értelemben könyvtárunk is bezárta ajtaját.
Sajnos március 8-tól az eddig nagy sikerrel működő küszöbkönyvtárnak is-a kormányrendelet visszavonásáig-búcsút kellett mondanunk.
Kérdéseikkel e-mail címünkön kereshetnek:
ujhelyikonyvtar@gmail.com
Bízva a mielőbbi nyitásban, addig is jó egészséget kívánnak :

a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár munkatársai.

 


Internet Fiesta

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával minden év márciusában megrendezi a könyvtárakban az Internet Fiestát.
A Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár a korábbi években többféle programmal csatlakozott a rendezvénysorozathoz. Elsősorban az idősebb korosztály körében népszerű internet-használati tanfolyamaink emlékeit idézzük fel fotókkal:


Ebben az évben - a többi könyvtárhoz hasonlóan - könyvtárunk fizikailag bezárt, de a virtuális térben minden érdeklődőt várunk.
Az online elérhető tartalmakkal egy kis segítséget szeretnénk nyújtani az otthonoktatás résztvevőinek: l.facebook.com/l.php

Márciusi könyvajánlónk pdf formátumban is olvasható egy gyors regisztrációt követően: cardiolili.org/181651-ePelue-vadviragok-lanyai

Szórakoztató kvízünkből tanulni is lehet, melynek témája folyamatosan aktuális, hiszen a biztonságos internetezés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.
app.ex.co/stories/kvzflj10/b-iztons-gos-internet-

Az Internet Fiesta célja az internet sokféle felhasználási lehetőségének bemutatása, a világhálón megtalálható online kulturális tartalmak, közkincsek megosztása az érdeklődőkkel.
                                                                                                

 


Tájékoztatás

Kedves Olvasóink, Látogatóink,
A koronavírus járvány kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel a hagyományosan vett értelemben könyvtárunk is bezárta ajtaját.
Sajnos március 8-tól az eddig nagy sikerrel működő küszöbkönyvtárnak is-a kormányrendelet visszavonásáig-búcsút kellett mondanunk.
Kérdéseikkel e-mail címünkön kereshetnek:
ujhelyikonyvtar@gmail.com
Bízva a mielőbbi nyitásban, addig is jó egészséget kívánnak :
a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár munkatársai.


Adó 1%


A személyi jövedelemadó-bevallás benyújtásakor is várjuk szíves felajánlásaikat intézményünk számára.
Az eddigi évek során is tanúsított támogatásukat megköszönve az idén is számítunk hozzájárulásukra:

 

Adó 1%


A 2020. évi személyi jövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje 2021. május 20.
Az adófizetők jól tudják, hogy az adójuk 1+1 %-ról szabadon rendelkezhetnek. Személyi jövedelemadónk 1 %-át adhatjuk valamely civil szervezetnek, a plusz 1 %-ot pedig felajánlhatjuk egy egyháznak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak. Amennyiben nem nyilatkozunk az 1+1 %-ról, vagy lekéstük a határidőt, úgy ez az összeg az államot illeti meg. Az adó 1% felajánlása nem kötelező, de mindenképpen érdemes, hiszen a kedvezményezettek adóforintjainkat fejlesztésre, működésre, segítségnyújtásra használják fel.
Könyvtárunkban az eddigi évek során rengeteg fejlesztést tudtunk eszközölni a nagylelkű felajánlásokból. Az évek során a támogatók 1 %-iból került sor a modern, kényelmes, sok férőhelyes ruhatár kialakítására. A helytörténeti gyűjtemény új, pormentes tárolórendszert kapott. A felnőttek és gyerekek körében egyaránt népszerű gyermekkuckó otthonosabbá tétele is megvalósult, vidám színű függönyök, szőnyegek, foglalkozásokhoz való ülőpárnák, olvasáshoz, könyvvel való ismerkedéshez használatos babzsákfotelek, gyermekek számára vonzó, méreteikhez alkalmazkodó asztal és székek kerültek beszerzésre. És ami talán a legfontosabb: könyvek és más dokumentumok vásárlására is sor kerül minden évben az önök támogatásából.
Eddigi felajánlásaikat megköszönve, tovább szeretnénk folytatni ezt a hagyományt. Olvasóink minél teljesebb körű szolgálata érdekében új könyvek beszerzésére, a belső tér otthonosabbá, kényelmesebbé tételére várjuk szíves támogatásukat.

Virtuális könyvespolc

Mivel jelenleg zárva a könyvtár, egy kis segítséget szeretnénk nyújtani az otthonoktatás résztvevőinek.
A Könyvespolc oldalon nemcsak a kötelező olvasmányok olvashatóak ingyen, de néhányhoz olvasónaplót is találunk.
A virtuális könyvespolcon ezenkívül hangoskönyv válogatás és angol nyelvű irodalom is helyet kapott.
http://konyvespolc.com/category/kotelezo_olvasmanyok/

 

 

 

 

 

 

 


Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai


Március havi könyvajánlónk, egy igazi romantikus tavaszi olvasmány. Ahogy a természet éledezik, úgy törnek elő a talajból a vadvirágok is, ahogyan a történet hősnői: szépségükkel gyönyörködtetnek, szívósságukkal elkápráztatnak.
Jelen helyzetben, a könyv nyitás utáni kölcsönzéséről, előjegyzés kéréséről az ujhelyikonyvtar@gmail.com e-mail címen érdeklődhetnek.
Az oldalon egy ingyenes fiók létrehozása után a könyv olvasható, illetve PDF formátumban térítés nélkül le is tölthető:
 
Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai
„Kétféle nő van a világon, Beattie: olyan, aki cselekszik, és olyan, akivel megtesznek ezt-azt. Próbálj az első típusba tartozni.”
Megható és szívet melengető történet emberi sorsokról, múltról, jelenről.
Két erős nő, nagymama és unokája életét követhetjük nyomon a könyvben. Az egyik Beattie, akit az élet nem kímélt, de minden megpróbáltatást elviselt. Csodálatos anya, barát, szerető és feleség volt.
A másik Emma, Beattie unokája. Mire a történet végére érünk, csodálatos jellemfejlődésen megy át.
A Vadvirágok lányai egy keserédes, mély érzésekkel teli könyv, mely elszomorít, de nem hagyja, hogy azok maradjunk, mert sugárzik a lapokról a kitartás, a remény és a végtelen szeretet. A történet lényege, hogy bár változnak az idők és mindig minden kornak megvannak a maga nehézségei, azok ahogy jönnek el is múlnak, de a szeretet és a remény állandó. Megvilágítja, hogy érdemes küzdeni a jobblétért akkor is, ha nincs semmid csak az álmaid, és a számodra fontos emberek cserben hagynak.
Bármilyen hosszadalmas folyamat is a célunk elérése, az álmunk megvalósítása-ha mások ellened is vannak-akkor sem szabad feladni, mert mindig lesz jobb. A könyv romantikus és tragikus egyben, tele az élet nagy kérdéseivel.
A történet mindvégig két szálon fut, két hősnővel, Beattie Blaxlanddel és unokájával, a híres balett-táncossal, Emma Blaxland-Hunterrel. A regényben a két idősík is váltakozik, és az embernek olyan érzése van, mintha egyszerre két könyvet tartana a kezében, melyek két teljesen másik történetről szólnak, s végül mégiscsak eggyé fonódnak.
Az abszolút főhős Beattie, akinek életébe 1929-ben kapcsolódunk be Glasgowban, és az ő kalandjait követjük egészen haláláig. Később, mintegy mellékszálként Indul Emma története is, mely a végén Tasmániában ér fordulóponthoz. Ahogy haladunk a történetben, úgy érezzük egyre közelebb magunkhoz a szereplőket, megismerjük fájdalmaikat, érzéseiket, miközben kiteljesedik a történet.
Beattienek nehéz sorsot szán az élet. Küzd az életben maradásért és a rossz döntései ellen is. Szegény családból emelkedik magasra, de nem élvezheti igazán, a múltja nem ereszti. Erősen viselte azt a kemény életet, ami jutott neki: a teljes reménytelenségből, nincstelenségből, több ezer kilométerre hazájától állt talpra. Nélkülözött és kirekesztették, valamint a kor előítéletessége is hatalmas befolyással volt az életére, csupán azért mert ő mert más lenni, másképp gondolkodni, mint a többség.
Emma már a biztos anyagi háttérbe született bele, neki más feladatot szánt az élet. Őt egy baleset döbbentette rá, hogy talán nem jó irányba tart az élete, kiüresedett napjait neki kell megtöltenie felismerésekkel, apró csodákkal. A nagymama pedig a síron túl is segítséget nyújtott neki ebben.
A könyv keserédes hangulata ellenére is sugározza az életigenlést. A történetvezetés kidolgozott, de teret ad az olvasó fantáziájának is. Valóban olyan különlegesek a főhősök és a történet maga is, mint a viharban és napsütésben is nyíló mezei vadvirágok.

Wass Albert


Február 26:  Wass Albert felolvasás:
A rendezvény egy világszerte több helyszínen zajló, maratoni Szépirodalmi Ünnep, minden évben február utolsó hétvégéjén. Az önkéntesen csatlakozó közösségek egyidejűleg, párhuzamosan olvasnak fel Wass Albert, de más magyar írók és költők műveiből is. A cél az, hogy minél több érdeklődőhöz jussanak el Wass Albert és más magyar alkotók értékteremtő gondolatai.
Könyvtárunk is minden évben felolvasóesttel csatlakozott az eseményhez. Ezen az éven küszöbkönyvtári szolgáltatásainkkal tudjuk ápolni nagyjaink emlékét. Könyvek, mesekönyvek, DVD-k, hangoskönyvek kölcsönzése lehetséges továbbra is az írótól és egyéb szerzőktől is.
Álljon itt Wass Albert Tavasz-várás című verse, olvassuk el, és várjuk az író szilárd hitével, nemes gondolataival a "szebb időket".
 
 
Wass Albert: Tavasz-várás
Érzed? jön a tavasz
a fák alá
már tarka-fátylú verőfényt havaz.
A messzeségből hírnök érkezett:
madár lebeg a rónaság felett
s fény szállt a holt avarra: Hóvirág.
Ugye testvér
csábítanak most halk melódiák,
ezer kis visszatérő róna dal.
S ugye neked is tarka a világ,
s az álmaid megannyi könnyű lepkék:
már nemsokára zöldül a levél,
és visszaszáll a tavasz és a fecskék,
és a fecskékkel ő is visszatér…
Ha jönne már…
ugye testvér megálmodod mi lenne?…
S egy kis meleg
belopódzik halkan a szívedbe…

Kate Quinn: A vadásznő


"Micsoda rettenetes dolog a gyanakvás, ha az ember egyszer szabadjára engedi magában."
Februári könyvajánlónk egy lenyűgöző történelmi regény, melynek cselekményében megjelenik a gyilkolás és a megtorlás, küzdelem a balsorssal, áldozathozatal, miközben szereplőit hajtja az igazság-és bosszúvágy.

Kate Quinn: A vadásznő
A vadásznő a II. világháborúba, és annak befejezése utáni időszakba kalauzolja az olvasót, központjában a szovjet női pilótaezred történetével, és a háború utáni nácivadászattal. A könyv címe is egy ilyen bujkáló nácira utal, méghozzá egy kegyetlen és hideg nőre, aki nyom nélkül tűnt el felelősségrevonása elől. Három szálon követhetjük a történetet, oda és vissza ugrálva a háború alatti és utáni időszakba, a középpontban három női karakterrel és egy haditudósítóból lett nácivadásszal és társával, akiknek csak a vadásznő elfogása lebeg szemeik előtt.
A könyv témája a II. világháború, ez alkalommal azonban nem az áldozatokon és a rémséges eseményeken van a hangsúly, hanem a háborús bűnösökön, akik mindezekért felelősségre vonhatóak.
A regény cselekményében több szereplő történetével ismerkedünk meg, és a jelenbéli események is váltakoznak a múlt történéseivel. A háború alatti és utáni események egyik fő szereplője Nyina, a Szovjet Légierő egyik női pilótája. A szibériai lány a mélységekből küzdi fel magát a felhőkig, hogy új célokra találjon az éjszakai bombázóalakulat tagjaként. Az ő cselekményszála vonul végig a történeten, vele találkozhatunk újra a háború után, ahol a brit haditudósító Iannal és társával egy háborús bűnös felkutatására készülnek, a kegyetlen és veszélyes vadásznőére, vagyis Die Jägerinére. Egy másik szálon a felnőttkor kapujában álló amerikai lányt ismerhetünk meg, Jordant, akinek édesapja feleségül vesz egy csendes, háborús menekült osztrák asszonyt. A kívülről tökéletesnek tűnő nőben azonban van valami nyugtalanító, ami rossz érzéseket kelt Jordanben, aki fényképezőgépe segítségével fedezi fel mostohaanyja titokzatos és eltemetett múltját, veszélybe sodorva mindent, ami fontos számára.
A férfi oldalról Iant és Tonyt ismerhetjük meg, akik a háború után nyomozni kezdenek azok után, akik háborús bűnöket követtek el és most szabadon élik tovább életüket.
A könyv erőssége karaktereiben rejlik, bár a férfiak is fontos szerepet kapnak, mégis a nők viszik a történet vezérfonalát. A néha ijesztően karakán, erős jellemű Nyina, aki a semmiből jőve küzd álmaiért, az amerikai áloméletet élő, a konvenciókból kiszabadulni vágyó Jordan, és a negatív szereplő vadásznő. A szereplők közül mind más miatt lesz szerethető, főleg azután, hogy csapattá kovácsolódnak.
A jól kidolgozott jellemek mellett az alapos háttérmunka is kifogásolhatatlan. Számos olyan elemmel rendelkezik a könyv, amelyeket valós személyek és események ihlettek, például az Éjszakai boszorkák becenevű 588. Szovjet Éjszakai Bombázóezred és története.
Maga a téma, a háború és a háborús bűnösök elfogása rendkívül nehéz, de az írónő egy akciódús, pörgős cselekményű, izgalmas nyomozássá formálta A vadásznőt, ahol a különböző szálak végül mesteri módon találkoznak össze.

Az Országos Széchényi Könyvtár ingyenesen hozzáférhető adatbázisai


2020-ban több tízezer egyedi dokumentum vált elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisaiban. Június 4-én indult az első gyűjtemény a Fotótér -https://fototer.oszk.hu/- szolgáltatása, amiről akkori bejegyzésünkben hírt is adtunk.
Nemzeti könyvtárunk munkatársai azóta sem tétlenkedtek, a 2020-as év folyamán egy virtuális kiállítás bejárását tették lehetővé,- A Corvina Könyvtár budai műhelye: https://exhibitioncorvina2018.oszk.hu/
valamint még négy adatbázis szabad használatát valósították meg:
-Földabrosz: leginkább XVII.-XVIII. századi térképek:
-1956-történelem röplapokon: körülbelül másfél ezer dokumentum az 1956-os forradalom és szabadságharc idejéről:
-Régi Ritka: a XVI.-XVII. századi magyarországi eseményekről készült metszetek, képek:
-Hangtár: több, mint 2600 digitalizált hangfelvétel 1904 és 1962 között Blaha Lujzától a rock and rollig
Összefoglaló cikk az adatbázisokról:

Syndicate content
UMFT