Zalkod

Zalkod község a Bodrogzugból kiemelkedő homokszigeten fekvő 290 fős kis zsákutcás település.
A régészeti leletek szerint már a honfoglalás kora előtti is lakott volt. Első írásos emlékek a XIII. sz-ból "Zalgoch", "Alkút" néven emlegetik. A múlt század közepéig viszonylagos elzártsága, mocsaras környezete miatt gazdálkodása, kultúrája sok archaikus elemet őrzött meg, ami aztán a folyószabályozásoktól napjainkig lassan teljesen kiveszett. Ezzel a leépüléssel együtt csökkent a falu eltartó képessége, népessége is.
A Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi körzet szomszédsága sok turistát vonz a környékre, kenusoknak, madarászoknak, a természetbarátoknak kitűnő táborozóhely lehet a falu és környéke. A Római katolikus templom és a kertjében található kőalapzatú fa harangláb a falu jelképévé vált, a görög katolikus hívek Kápolnája mellett szintén található harangláb. A falumúzeum, tájház reményeink szerint hamarosan látogatható lesz.
     A könyvtár bemutatása
Könyvtáros: Molnár Gézáné

A zalkodi könyvtár az újonnan épült Polgármesteri Hivatal emeletén helyezkedik el. A könyvtár előterében lévő internetes számítógép a hivatal nyitva tartása alatt használható.
Az egyre gyarapodó állományból - igény szerint - az idős embereknek házhoz szállítjuk a kért dokumentumokat. Három számítógép áll az olvasók rendelkezésére, internet eléréssel, nyomtatási és szkennelési lehetőséggel. Segítséget nyújtunk a hozzá nem értő számítógép használóknak. Gyermekeknek kézműves foglalkozást tartunk, illetve biztosítjuk, hogy önállóan is "alkothassanak". A legkisebbek játszhatnak a régi óvoda játékaival.
A felnőtteknek beszélgetős, múltidéző, hagyományőrző programokat szervezünk.
Elérhetőségeink:
Községi Könyvtár 3957 Zalkod Petőfi u.
30/A, Tel/Fax: 47/344-042
E-mail: konyvtarzalkod@freemail.hu

UMFT