Viss

Viss község a Bodrogközben helyezkedik el, első írásos emléke 1381-ből származik. A község neve szlovák eredetű, ami „sásast” jelent. A település 1885-ben teljesen leégett.
Története során földesurai igen gyakran változtak, míg a XIX. század végétől Baácz Ferenc birtokolta, aki 1890-ben kúriát építtetett, amely még ma is áll. A település 1945-ig Szabolcs megyéhez tartozott. Jelenlegi lakosainak száma 738 fő. A Római Katolikus Templom 1827-ben, Református Templom 1895-1898 között épült Katona György sárospataki építész tervei alapján, neoklasszicista stílusban.
A világháborús emlékmű, amely másodikként épült meg az országban, hősi halottaink előtt tiszteleg. Több mint 100 éves a gázüzemű Törökéri szivattyúház. A millennium évében kialakított parkban került elhelyezésre Sidló Ferenc szobrász 2 darab, a honfoglalás egy-egy jelenetét ábrázoló bronz domborműve. A község határában húzódik a Vissi-holtág, halászati és horgászati jogát az Önkormányzat 2006-tól elnyerte, és minden évben megrendezésre kerül az országos jelentőségű Csonkás-kupa horgászverseny.

 A könyvtár bemutatása

Könyvtáros: Gálné Helmeczi Gizella
A vissi könyvtár épülése és szépülése a 2005-ben kezdődött. Szinte semmink sem volt, csupán egy csöpp, dohos terem tele régi könyvekkel. A könyvtár két év alatt teljesen kivirult. Csupán egy gondunk volt: a helyhiány, de 2007 szeptemberében egy teljesen új, tágas térrel rendelkező helyiségbe költözhettünk. A könyvtár három különálló helyiségből áll: a számítógépes terem községünk lakóinak igényeit teljesen kielégíti. A felnőtt olvasóteremben a nagy teret igénylő foglalkozások zajlanak. A gyermek olvasóterem a legotthonosabb, kifejezetten a legkisebbek igényei és ízlése alapján lett kialakítva és berendezve.
A CD, DVD és diafilm állományunk még elenyésző, de igyekszünk ennek bővítésére is több figyelmet fordítani.
Könyvállományunk szinte teljesen megújult, így a kölcsönzések száma is megnőtt. Egyre többen látogatják a rendezvényeket is. Minden hétvégén vetítünk mesét a legkisebbeknek, filmet az idősebb korosztálynak. A diavetítés mostanában vált népszerűvé, ezért az igényeknek megfelelően ezt is beépítem a foglalkozásokba.

Az Internetnek köszönhetően többen itt töltik le hivatalos nyomtatványaikat, illetve igény szerint segítséget kaphatnak egy-egy hivatalos levél megírásához. Egy ilyen csöpp faluban ez nagy segítséget jelent a helyi lakosoknak.

Nyitva tartás: Kedd-szerda: 16 – 18 óra, péntek: 14 – 17 óra, szombat: 12 – 17 óra

Elérhetőségeink:
Községi Könyvtár 3956 Viss, Kolozsvári u. 22. Tel: 47/544-011,
E-mail: visskonyvtar@freemail.hu, Weboldal: http://visskonyvtar.hupont.hu

UMFT