Vajdácska

Vajdácska község Miskolctól 83 kilométerre északkeletre, a Bodrogközben fekszik. Első alkalommal 1308-ban említi a települést egy oklevél Voyda néven. Borostyán vártartomány és tartozékainak 1320-as felsorolása szerint „Detrik fiainak, Miklósnak és Istvánnak” birtoka. 1358-ban a nagyváradi káptalan birtokába kerül, és egyházi birtok marad egészen 1945-ig. 1837-ben birtokcserével a leleszi konvent tulajdona lesz.
Idegenforgalmi látványosságai közé tartozik három temploma: görög-katolikus, Református és a 2007-ben épített Római-katolikus templom. A falu közepén található a Gólya-tó nevű horgásztavunk, mely remek kikapcsolódást nyújt az emberek számára. A településünkön működő két lovarda is sok érdeklődőt vonz.
A könyvtár bemutatása
     Könyvtáros: Mester Istvánné

A kitűnő állapotban lévő épület régen takarékpénztárként működött. Alapterülete 70 m2, amely két teremmel rendelkezik. A nagyobbikban a könyvállományt, míg a kisebbikben négy számítógépet használhatnak az érdeklődők. Az állomány 2400 db könyvet, és AV-dokumentumokat tartalmaz. Heti, és havi folyóiratokat olvashatnak a könyvtárunk olvasói. A látogatók többsége fiatalkorú, de szeretnénk, ha az idősebb korosztály is aktívabban bekapcsolódna a könyvtáréletébe. A gyerekek nagyon szeretik a csoportos foglalkozásokat, ezért szervezünk nekik olyan programokat, amelyek lekötik a figyelmüket. Egy-egy nagyobb ünnep előtt ajándékok, díszek készítésére van lehetőség. Nagyon népszerűek ezek a kézműves tevékenységek, hiszen a baráti, társasági kapcsolatokat is megerősítik, ezért biztosítunk minél több lehetőséget ezekre a tevékenységekre.
Elérhetőségeink:
Községi Könyvtár
Vajdácska, Fő út 7.
Tel.: 47/393-117
E-mail: mesteristvanne@freemail.hu

UMFT