Sárazsadány

A mai, 278 lelket számláló község területén a középkorban három falu volt: Sára (Bodrogsára), Arbonya és Zsadány. Az utóbbi kettő Arbonyazsadány néven egyesült, az 1880-as évektől Bodrogzsadányra változott a neve. Sárát és Bodrogzsadányt 1949-ben vonták össze. A XVI-XVII. században a terület a pálosok birtokába került. A XIX. századtól a Lónyai családnak és a Bretzenheim hercegi családnak voltak itt birtokaik. Zsadányban a terebesi pálosok zárdát létesítettek, de már romjai sem láthatók. Ma három felekezetnek van temploma a faluban.
Turisztikai szempontból jó fekvésű a település, mivel a Bodrog folyó sok lehetőséget nyújt a vízi sportokhoz az ide látogatóknak. A falusi szálláshelyek is virágzóban vannak Sárazsadányban. Szeretik ezt a csendes, szép kis falut a városi emberek.
A könyvtár bemutatása
Könyvtáros: Bereczki Mária

Könyvtárunk 2006. május 1-én nyílt meg az önkormányzat épületében. A régi könyvtárból is maradtak könyvek, amelyeket sok új kötettel frissítettünk. Többféle lexikont, kézikönyvet is beszereztünk, és folyamatosan bővítjük a sorozatokat.
Internet elérhetőséget 4 számítógépen biztosítunk a használóknak. A lakosság kb. 20 %-a gyermek és fiatalkorú, ők teszik ki az olvasók nagy részét. Oktatási intézmények híján számukra a könyvtár szerepe felértékelődik. A gyerekek szívesen használják a számítógépeket. Böngésznek, iskolai munkájukhoz keresnek anyagot, használják az elektronikus dokumentumokat. A felnőtt olvasók körében inkább a könyvek népszerűek.
Többféle folyóiratból, magazinból, szaklapból válogathatnak az érdeklődők.
Elérhetőségeink:
Községi Könyvtár
3942 Sárazsadány, Fő út 50.
Tel./fax: 47/390-002
E-mail: sarazsadany@sarazsadany.hu

UMFT