Olaszliszka

A község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bodrog jobb partján, a Tokaj-hegyaljai borvidéken helyezkedik el. 1239-ben említik először IV. Béla király egyik levelében, Lyska néven. IV. Béla olasz szőlősgazdákat telepített a környékre, innen ered Olaszliszka a neve.
Gótikus temploma 1332-ben épült, a 19. században barokk formát kapott. A magyar templomok
közt különlegesnek számító tornya 1632-ben készült katonai őrtoronynak.
Nevezetességeink a Kőhíd, a Kossuth Emlékház, a Zsinagóga, a Református templom.
A liszkai közhit szerint itt született 1802. szeptember 19-én Kossuth Lajos, miközben apja, várandós feleségével úton volt haza Monokra a sátoraljaújhelyi tiszti értekezletről.
A könyvtár bemutatása
Könyvtáros: Ender Attiláné

Olaszliszka lakosainak száma: közel 1800 fő.
2007. március 1-től vezetem az Olaszliszkai Községi és Iskolai Könyvtárat, ezzel a környék egyik legnagyobb állománnyal rendelkező könyvtárát örököltem meg.
A közel 6000 elhasználódott, elavult és fölösleges könyvek kivonása nagy munkát igényelt. Az állomány friss könyvekkel gazdagodott, száma megközelíti a 11 ezret.
Sok új meséskönyvet vásárolhattunk, és a kicsik szívesen vették a kezükbe, szívesen olvasnak belőle. Bátran cserélgették egymás közt a különböző színes könyveket, sőt javasolták egymásnak, hogy mit olvassanak el. A nagyobb, felső tagozatos gyerekek házi feladat készítéséhez gyűjtenek anyagot, kérnek segítséget. A középiskolás fiatalokat a kötelező olvasmányok és érettségire való felkészülésben segítő dokumentumokat kutatnak. A középkorosztályt a szakkönyvek érdeklik, amelyből elég kicsi a válogatási lehetőség. Feladatomnak tartom az igény mielőbbi kielégítését, így a látogatottság is növelhető.
A nyugdíjasok is keresik a könyvtár adta lehetőségeket. A könyvek rendelésénél az ő igényeiket is figyelembe veszem. Nagy sikere van az itt található számítógépeknek, öröm számomra, hogy vannak idősebbek is, akik szívesen ülnek le mellé. A könyvtári foglalkozások során közösen ismerkedünk a nevezetes ünnepek eredetével, kutatjuk, hogy egy-egy kötelező olvasmány hőse mennyire valóságos alak, fejlesztjük az értő olvasást. Megismerkedünk a helytörténeti adatokkal, és gyarapítjuk is azokat.
Elérhetőségeink:
Községi és Iskolai Könyvtár
3933 Olaszliszka Szent István út 5.
Tel/Fax: 47/358-001,
E-mail: konyvtar3933@freemail.hu

UMFT