Meseposztós foglalkozás az állatok világnapján

Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencián merült fel először az Állatok Világnapjának gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja. Ezen a napon tisztelgünk az állatok védőszentje előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő, vagy élettelen.

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

Az állatok nagyon közel állnak a gyerekekhez, akik könnyen motiválhatók a természetvédelemre. Minél kisebb korban kezdjük el a gyermekek fejlesztését, annál jobb eredményt érhetünk el.

Nem véletlen hát, hogy éppen október 4-én, az Országos Könyvtári Napok keretében fogadtuk könyvtárunkban a Kisrefi 2. a osztályát, egy játékos olvasásnépszerűsítő foglalkozásra.

A központi téma az állatok megismerése, megszerettetése volt. Beszéltünk az évszakok szerepéről, az élővilág elemeiről. Meséltünk, erdőt építettünk, megismertük az állatok élőhelyeit.

A közös munkához kiváló felületet szolgáltatott a meseposztó, amelynek segítségével nem csak mesék jeleníthetők meg, hanem az ismeretterjesztésre is nagyon jól alkalmazható. Újra reneszánszát éli ez a módszer, amelynek nagy előnye, hogy közösen alkalmazhatjuk, a gyerekek bevonásával mindig egy új világot jeleníthetünk meg, szabadon szárnyalhat a fantáziájuk.

Nagy élmény volt a foglalkozás, amely beiratkozással és könyvkölcsönzéssel zárult. Köszönet az iskolának a lehetőségért, a gyerekeknek az aktív részvételért, és már tervezzük a folytatást!

 

Kövér Sándorné könyvtáros

UMFT