Február 3. BALÁZSOLÁS –BALÁZSJÁRÁS

Február 3. BALÁZSOLÁS –BALÁZSJÁRÁS

Szent Balázs napján volt szokás a balázsolás, amikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölték, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék.

Máshol a pap a beteg gyermekek álla alá két gyertyát tett keresztbe és imát mondott.

Balázs napja az iskolások ünnepe is volt, amikor a diákok házról házra járva jelmezesen vonultak fel, adományokat gyűjtöttek az iskolának és új diákokat toboroztak, ez az úgynevezett „balázsjárás”, ami a magyarságon kívül a szlovákok és csehek körében is ismert volt.

 

Szent Balázs

 

Szent Balázs orvos és püspök volt. Mivel kínzó torokfájás esetén segített, a késő középkorban a tizennégy segítő szent közé sorolták.

Itáliában gégedaganatok, vérzések, kelések, hólyagbetegségek, pestis és fogfájás esetében imádkoztak és imádkoznak segítségért. Emiatt az orvosok védőszentje. Továbbá védője a takácsoknak, a szélmolnároknak és a muzsikusoknak is. Időjelző szentként is tisztelik: ünnepének ideje a tél végét és a veszedelmes viharokat jelzi.

Csodái

Szent Balázs életéhez számos csoda és legenda fűződik.

Az egyik szerint a szent megáldott és megmentett egy halszálkától fuldokló fiút.

Egy másik alkalommal, amikor a bíró elől visszakísérték cellájába, úgy segített egy asszonyon, hogy visszaadta sertését, amelyet farkas rabolt el. Az asszony hálából ajándékot hozott neki; húst, kenyeret és gyertyát, mire Balázs megáldotta őt.

Babits Mihály is írt a szertartásról Balázsolás című versében, amelyet gégeműtétje előtt írt. Az orvosi diagnózis szerint gégerákban szenvedett. 1938-ban gégeműtéten esett át, képtelen volt beszélni, ezért beszélgető füzetén keresztül érintkezett a külvilággal.

 

 

Babits Mihály: Balázsolás(részlet)

 

 

Szépen könyörgök, segíts rajtam,

Szent Balázs!

Gyermekkoromban két fehér

gyertyát tettek keresztbe gyenge nyakamon

s úgy néztem a gyertyák közül,

mint két ág közt kinéző ijedt őzike.

UMFT