Április 14. – A könyvtárosok világnapja

“A könyvtáros pedig az az ember, akinek a könyv olyan táplálék, szenvedély, sors, szerelem, gyönyör, mámor, kaland és végzet, mint tengerésznek a tenger, a parasztnak a föld, a kertésznek a növény. A tudós a könyvet csak anyagnak veszi: megnézi, olvassa, idézi és félreteszi; a költőnek a könyv csak mű: teremti és elfelejti; a tanítónak csak eszköz: merít belőle és továbbadja; a közönséges embernek csak iparcikk: olvassa és élvezi. Senki nem nyúl úgy a könyvhöz, mint a könyvtáros, oly csendesen és lassan, ahogy az ember csak örök dolgokhoz nyúl: tengerhez, asszonyhoz, földhöz.” (Hamvas Béla)

A könyvtárosok ajánlani tudnak, és felmérni, hogy mire van szükségünk. Ezért próbálják kitalálni, hogy mit adhatnak egy 10 éves fiú kezébe vagy egy romantikus lelkű nőnek, és igyekeznek képben lenni, hogy milyen újdonságok jelennek meg. No, de nem csak erre figyelnek ám! Fontos, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt segítsenek, mert mindenki számít! Ők is a digitális technikára támaszkodnak, a katalógus is így készül. Már kölcsönözhető CD, DVD, diafilm és egyes havi magazinok is.

 

A világnapot két nagy nemzetközi szervezet, az American Library Association (Amerikai Könyvtárosok Szövetsége – ALA) és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezte, célja pedig, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a könyvtárak és könyvtárosok nyújtotta értékekre.

UMFT