Mosipelus a mindennapokban – a baba-mama klub februárban is találkozott

Február végén találkozott újból a baba-mama klub a könyvtárban. A mosipelus használatával és annak előnyeivel ismerkedtünk meg. A témát nagy népszerűség kísérte hiszen több, mint harmincan töltöttük együtt a délelőttöt. Vendégeink voltak a sárospataki mosható pelenka csoport vezetői Dakosné Bánkúti Mariann és Szabó-Kiss Melinda.

Amikor szülőkké válunk, mindenből a legjobbat szeretnénk adni gyermekeinknek. Környezettudatos szülőként előbb-utóbb ráébredünk arra, hogy a családos életmód mennyivel több szemetet termel. Ebben is az egyik fő bűnös az eldobható pelenka. Egy átlagos baba a szobatisztaság eléréséig nagyjából 6-7 ezer pelenkát használ el, ami pozitív becslések szerint is három év alatt egy tonna hulladékkal terheli a környezetet. Ráadásul az eldobható pelusok 200-400 év alatt bomlanak el, ami ugyancsak komoly szennyezést jelent. Az eldobható pelenkák egyre olcsóbbak lettek, mígnem azt vettük észre, a hagyományos textilpelenkák eltűntek, pedig érdemes megfontolni az újra felhasználható pelenka használatát. A mosható pelenkák mellett érvelők szerint még akkor is olcsóbban jönnek ki a szülők, ha a mosás költségeit beleszámolják a kiadásokba. Ha takarékossági megfontolásból választjuk az újrahasznosíthatót, akkor próbáljunk ki többféle fazont, stílust, hiszen nem feltétlen az első lesz a megfelelő a gyermekünkre. Vároljunk be egy-egy méretsort. A mosható pelenka újabb előnye az is, hogy akár két csemete is hordhatja. A szülők szerint pedig a gyerkőcök ezzel könnyebben válnak szobatisztává.

Többféle fazonú, stílusú mosható pelenka létezik. Mielőtt döntenénk, érdemes körülnézni a piacon. Ezeket a pelusokat legtöbbször pamutból, gyapjúból, kenderből, bambuszból készítik, lehetnek kacsosak, tépőzárasak, patentosak, kötősek. Van, ahol a külső és belső pelenkát valamilyen módon összeillesztik, de a legtöbb fajta külön külső és belső részből áll. A belső a nedvszívó, míg a külső a légáteresztő. Moshatóak környezetkímélő, vegyszermentes mosószerekkel, sőt fehéríteni is lehet őket, a kicsik popsiját is kevésbé terhelik.

Vendégeink elmondták, hogy ők hogyan kezdték el használni a mosipelust. Saját példájukon keresztül beavattak bennünket a mindennapos használat során szerzett tapasztalataikba.

Maja és Melinda hoztak magukkal rengeteg pelust. Mindenféle típust, fazont, fiús és lányos változatban is. Körbeadták azokat, így a kismamák alaposan tudtak szemlélődni. Megtudtuk melyek azok az üzletek, internetes helyek, ahonnan érdemes beszerezni a készletet. A mosáshoz, tisztításhoz használatos eszközökről is részletes tájékoztatást, sőt sok-sok hasznos trükköt, praktikus tanácsot is kaptak az anyukák. Azt is megtudtuk, hogy a közelben melyik varrónő foglalkozik mosipelus varrással és a hozzá legjobban passzoló alsóruházat varrásával is. Szó volt az eldobható pelenkák havi költségeiről, amelyet összevetettünk egy mosipelust használó család költségeivel. Vendégeink nagy hatással voltak a kismamákra, mivel elkötelezettségük a mosipelus iránt magával ragadott bennünket is. Jó hangulatú beszélgetés, sok-sok nevetés jellemezte az egész délelőttöt. Melinda és Maja bíztatta az anyukákat, hogy csatlakozzanak a közösségi oldalon létrehozott csoportjukhoz, ahol kis közösségben jobban tudják majd az információikat és tapasztalataikat áramoltatni egymással. Terveik között szerepel egy időnként összejáró közösség, klub alakítása is. A babák és anyukák is nagyon jól érezték magukat, jó hangulatban töltöttük el együtt a délelőttöt!

Köszönjük szépen Dakosné Bánkúti Mariannak és Szabó-Kiss Melindának, hogy eljöttek hozzánk és megosztották velünk tapasztalataikat!

UMFT