Éjjeli lovas buli a könyvtárban

Május 2-án pénteken újból megrendeztük a nagy népszerűségnek örvendő tavaszi Könyvtári éjszakánkat. Éjjeli lovas bulira hívtuk gyermek olvasóinkat, amelyre most is óriási volt az érdeklődés. 

A gyerekek nagy izgalommal várták a péntek délutánt. Az „Istállónyitás” alkalmával bepakoltuk a könyvtári polcok közé a hálózsákokat, plédeket, matracokat, majd elköszöntünk a szülőktől és megkezdődött a nagy kaland.

Ismerkedéssel, bemutatkozással kezdtünk. Minden kisgyerek magával hozta a kedvenc plüsslovacskáját, őket is megismerhettük. Majd vidám játékokkal hangolódott egymásra a lovas csapat. Játszottunk Láthatatlan törzsfőnök és Eltévedt lovacska játékot is, amelyek nagyon tetszettek a gyerekeknek.

Ezután kis meglepetés következett. A Művelődés Háza próbatermében lévő Hüllőkilállítást látogattuk meg a gyerekekkel. A kiállítás vezetőjétől érdekességeket is hallhattunk az állatokról.

Visszatérve a könyvtárba következett a „Papírcsikó, unikornis …” kézműves foglalkozás, ahol hűtőmágnes és falidísz elkészítésében ügyeskedtek a gyerkőcök. Ezzel egyidőben miniGasztrokaland keretében Klárika nénivel – a lovacskák kedvenc eledeleként – almás zabgolyócskák készültek.

A benti tevékenységek után a Makovecz téren folytatódott a program, ahol újabb meglepi fogadta a gyerekeket. Vendégek érkeztek hozzánk. A Betyár Lovastanyáról László Szilvia és két tanítványa látogatott el hozzánk lóháton. A gyerekek kitörő örömmel köszöntötték és fogadták a három lovast. Sokmindent megtudhattunk a gyönyörű lovakról és testközelből is megismerkedhettük velük. Almával, répával kínáltuk őket. Elbúcsúzva a lovasoktól még egy kis időt futkározással, szaladgálással, játékkal töltöttünk a téren a jó levegőn.

A könyvtárban következett a „Bátor lovacskák – éjjeli csikó hétpróba”. A nagy kalandozáson, több feladatból álló akadályversenyen próbálta ki magát az öt lovascsapat. Óriási izgalommal és kíváncsisággal vágtak neki kis lovacskák a feladatnak. A színházterem színpadán célbadobás, a ruhatárban toronyépítés, az emeleti színpadi öltözőben pacipuzzle, az irodában gurigafűzés, a klubban pedig találós kérdések kitalálása volt a feladat.

Következett a „PaciVacsi”, amelyet a gyerkőcök jó étvággyal és nagy vidámság közepette fogyasztottak el. A délután ’kigömbörgetett’ zabgolyócskák ekkorra már jól lehűltek a hűtőben és nagyon finomak lettek. Jóízűen el is fogyasztottuk őket.

Egy kis pihenő, olvasgatás után következett a  „Bölcs lovasok rangadója”. Öt csapatban, sok színes és érdekes feladat által a gyermekek megmutathatták és gyarapíthatták ismereteiket a lovakról. Oklevéllel és ajándékokkal jutalmaztuk a csapatokat.

Könyvkiállítást készíttettünk a könyvtár lovas témájú könyveiből, amelyeket a gyerekek az este folyamán szívesen nézegettek, olvasgattak.

Már későre járt az idő,  indultunk a várva-várt Bátorságpróbára. A kis lovacskák egészen a próba kezdetéig találgatták és nagy izgalommal várták, hogy a közeli parkba, vagy a Ház éjjeli felfedezésére induljon majd a kis csapat. A Ház sötét folyosóin egy adott pontról kiindulva a könyvtárba kellett visszatalálni. Egy kis ijesztgetéssel még izgalmassá tettük az amúgy is bátorságot igénylő feladatot. A bátrabbak egyedül, de volt aki barátaival teljesítette a próbát. Visszatérve a könyvtárba bátorságukért emléklappal ajándékoztuk meg a résztvevőket.

Már nagyon későre járt az idő amikor az éjjeli mese következett a hálózsákok elhelyezése, „pacizuhi” és a pizsamahúzás után. A mese után hamar álomba szenderült a vidám póni csapat.

Reggel kicsit fáradtan, de számtalan élménnyel gazdagodva vártuk a szülőket és térhettek haza a gyerekek.

A szülők és a gyerkőcök visszajelzései alapján mindenki nagyon jól érezte magát, új barátságok születtek, sok ismerettel gazdagodtak. A könyvtár pedig a második otthonuk lett az ott töltött kellemes élmények hatására, ahová a jövőben is szívesen visszajárnak!

Köszönjük a Betyár Lovastanya, László Szilvia és lovas tanítványai, Darmos Éva, Darmos István és Bodrog Néptáncegyüttes tagjai, Balogh Dávid és Ördög Szabolcs „keris” önkéntes segítőink, a Hüllőkiállítás vezetője, a szülők valamint a Kövér Cukrászda támogatását!

Önzetlen segítségük és támogatásuk nagyban emelte rendezvényünk színvonalát és sikeres lebonyolítását.

UMFT